ITWatch

DTU satser stort på iværksætteri: Vi har et samfundsansvar

Universiteter og virksomheder har et ansvar i forhold til at støtte nye startup-virksomheder, lyder meldingen fra både DTU og serieiværksætter.

Foto: DTU/Peter Aagaard Brixen

"Jeg gider ikke fortælle de rosenrøde historier. Det er for kedeligt, og det lærer I ikke noget af."

Ordene kommer fra Lars Thinggaard, som er administrerende direktør i Milestone Systems og aktiv investor. Han står på scenen til dette års High Tech Summit på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby, hvor biblioteket er forvandlet til en startup-messe.

Lars Thinggaard, der selv har en række startup-virksomheder bag sig, er hovedtaler på messen, og budskabet til de unge iværksætterspirer er klart.

"Start tidligt. Hvis det er muligt, så start lige efter universitetet. Man siger tit, at man skal have en masse erfaring, men det bedste tidspunkt at starte en iværksætter-virksomhed er lige efter skolen," siger Lars Thinggaard.

Et af årets store temaer på High Tech Summit er iværksætteri og innovation. Årsagen er ganske enkelt, at DTU har et samfundsansvar, lyder det fra Bjarke Bak Christensen, der er direktør for tech-topmødet.

"Et teknologisk universitet skal selvfølgelig gå foran, når det handler om at udvikle teknologi og skabe de virksomheder, der skal til, for at vi kan videreudvikle på teknologierne. Hele Danmark og Europa har måske sakket lidt bagefter andre verdensdele i forhold til den del, og det prøver vi at råde bod på ved at skabe nogle miljøer, hvor det at lave sin egen virksomhed bliver en naturlig del af ens uddannelse," siger Bjarke Bak Christensen til ITWatch.

To nye startups om ugen

DTU har en række initiativer i gang, der skal hjælpe de studerende med at gøre det nemmere at starte deres egen virksomhed. DTU Skylab er et eksempel, hvor teknologiske startups kan få hjælp fra mentorer, deltage i iværksætterprogrammer og skaffe en smule kapital.

"Vi forsøger at skabe en mentalitet, som gør det naturligt, at hvis man har noget teknologi, så skal det selvfølgelig ud at virke og prøves af."

En analyse viser, at der siden 1999 er skabt 2.200 nye virksomheder på DTU, og at de samlet har skabt mere end 2.700 job og en omsætning på syv mia. kr. DTU Skylab er med til at styrke den statistik, og initiativet er i gennemsnit med til at sende to nye virksomheder på gaden om ugen.

Ifølge Bjarke Bak Christensen er der i øjeblikket et stort fokus på iværksætteri blandt de unge, og det kan mærkes på universitetet.

"Det er ikke, fordi iværksætteri ikke er blevet diskuteret før, men der er ligesom kommet et momentum i forhold til det. Når man møder de studerende, kan man mærke, at der er en anden ånd omkring det og en anden vilje til at prøve det af," siger han.

Overlap af interesser

DTU samarbejder med en række virksomheder omkring arbejdet med iværksætteri, og en af dem er Milestone med Lars Thinggaard i spidsen. Han mener, at der er et stort potentiale i at arbejde på tværs af virksomheder og universiteter.

"Der er et kæmpe overlap af interesser. DTU kan noget, vi kan noget, og i fællesskab kan vi meget mere. Det ville være ærgerligt, hvis det overlap ikke blev udnyttet. Vi har arbejdet sammen med DTU i mange år, og nogle ting et blevet til noget, og andet er blevet til ingenting," siger Lars Thinggaard og fortsætter:

"Det er entreprenørskab i sin skal. Det er high risk og nogle gange også high reward."

Hvis man spørger Lars Thinggaard, hører vi lidt for meget om high reward-delen af iværksættertilværelsen. Der er mange historier om store investeringer og projekter i eksempelvis Silicon Valley, som ifølge Milestone-direktøren er fine, men ikke særlig givende. Han mener, at der også skal fokus på de jordnære og lidt hårdere historier.

"Milestone er den fjerde startup, jeg har været med i siden 1993, hvor jeg startede et selskab, som jeg solgte to år efter. Herefter startede jeg et nyt selskab, som jeg solgte et år efter, og derefter lavede jeg et tredje selskab, som vi gik konkurs med, inden jeg var med til at starte Milestone i 1998," siger Lars Thinggaard og fortsætter:

"Jeg har i virkeligheden nok lært mest af konkursen, og det vil jeg gerne dele med de studerende. Uden at lyde som en gammel idiot, der bare siger, at det hele er nemt, for det er der ingen, der gider høre på, og det lærer man ikke noget af."

Priser til universitets-startups

Milestone har indgået et femårigt startup-samarbejde med DTU, som blandt andet omfatter en iværksætterpris, Milestone Innovation Award, der skal uddeles årligt og kommer sammen med 30.000 kr. og ni mentortimer hos Milestone.

Under årets High Tech Summit blev første udgave af prisen overrakt til virksomheden Measurelet, der udvikler et nyt toilet, som har en indbygget vægt og skal bruges på hospitaler.

Vinderen blev fundet blandt syv virksomheder, der pitchede foran et panel med blandt andre Lars Thinggaard og Sune Stilling fra Mærsk Growth. Measurelet havde i modsætning til mange af de andre startups en del fokus på holdet bag virksomheden i pitchen, og det er netop et parameter, som Lars Thinggaard lægger meget vægt på.

"Teamet er alt. Der skal selvfølgelig være en god idé, for det er fundamentet. Men hvis teamet er virkelig dårligt, kan idéen være lige meget."

Milestone har ligesom DTU et medansvar, mener Lars Thinggaard, når det kommer til at støtte nye startups. Virksomheden har derfor også et samarbejde med CBS, hvor man også uddeler en iværksætterpris i Milestones navn.

"Helt oprigtigt vil jeg gerne give nogle penge til nogle mennesker, der kan komme et skridt videre. Jeg ved godt, at 30.000 kr. ikke gør den store forskel, men for en studerende kan det være nok til at komme nogle måneder frem," siger Lars Thinggaard og fortsætter:

"Man får også ni mentortimer, hvor man kan vælge nogle specialister hos os, og det giver nok mere end pengene, når det kommer til stykket."

DTU åbner dørene til tech-topmøde: Vi vil forandre fremtiden

Milestone jagter nye talenter blandt startups og studerende 

DTU står bag 2200 startups 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs