Energi Fyn Bredbånd nedskriver stort på Waoo

Energi Fyn Bredbånd kom ud af 2016 med et markant minus på bundlinjen til trods for øget omsætning og en stigning i ebit. Faldet skyldes en større nedskrivning på selskabets anpart af fiberleverandøren Waoo.
Bent Agerholm, koncernchef for Energi Fyn og bestyrelsesformand i Energi Fyn Bredbånd. | Foto: PR/Energi Fyn
Bent Agerholm, koncernchef for Energi Fyn og bestyrelsesformand i Energi Fyn Bredbånd. | Foto: PR/Energi Fyn

Energi Fyn Bredbånds regnskab for 2016 fortæller på sin vis to historier.

På den ene side kan det læses med positive briller, hvor fokus vil være på en øget omsætning til 104 mio. kr. fra 93 mio. kr. i 2015 og en mindre stigning i ebit på 400.000 kr. til 6,6 mio. kr. i 2016. 

Med de negative briller kan man i stedet fokusere på selskabets nedskrivning af ejerandelen på 4,6 pct. i fibernetleverandøren Waoo med hele 13 mio. kr. til en værdi på godt 1 mio. kr. - fra en oprindelig værdi af 14 mio. kr.

Ifølge Energi Fyn Bredbånd selv er der dog en god forklaring på den store reducering.

"Sagen er den, at Waoo længe har figureret i regnskabet med en værdi på 14 mio. kr., som vi oprindeligt gav for det for en del år siden," fortæller Bent Agerholm, koncernchef for moderselskabet Energi Fyn og bestyrelsesformand i Energi Fyn Bredbånd, til ITWatch.

Ifølge Bent Agerholm gør Waoos specielle konstruktion, hvor seks elselskaber tilsammen ejer Waoo og de fibernet, som Waoo opererer på, det svært at sætte et nøjagtigt tal på værdien.

Især fordi der ikke findes en tilsvarende virksomhed, der er blevet solgt i den seneste tid, og som kan bruges til sammenligninger. De senere års regnskaber fra Waoo pegede dog på, at man havde værdisat anparten på 4,6 pct. for mere end den reelle værdi.

"Der har været nogle underskud i Waoo i de senere år, og så tyder det jo på, at den var sat for højt. Så derfor røg den fra omkring 14 og ned til godt 1 mio. kr. for vores andel," siger Bent Agerholm.

Han peger på, at den værdiansættelse, som Energi Fyn Bredbånd har anvendt efter nedskrivningen, svarer nogenlunde til den værdiansættelse de øvrige aktionærer anvender.

Kom ud til flere kunder

Selvom værdien af Waoo-forretningen blev nedskrevet voldsomt i 2016, er det dog ikke ensbetydende med, at opkoblingen af nye fibernetkunder går den forkerte vej. Energi Fyn Bredbånd kom faktisk ud til flere kunder i 2016 end det foregående år.

"Vi var forbi cirka 7300 husstande sidste år, hvilket var lidt flere end året før, og ud af dem fik vi så 4300 kontrakter," fortæller Bent Agerholm.

Selskabet øgede i 2016 sin investering i udrulning af bredbånd med 18,7 kr. sammenlignet med året før. Samlet set investerede Energi Fyn Bredbånd 110,6 mio. kr. i 2016.

Strategien bag Energi Fyn Bredbånds udrulning af fibernet er meget simpel. Hvis der i et givent område er over 60 pct. som vil skrive kontrakt på at få leveret fibernet fra Waoo gennem Energi Fyn Bredbånds infrastruktur, ruller man fibernettet ud.

"Det var der så flere, der ville sidste år end året før, og i 2017 tror jeg, at det bliver et hak højere igen," lyder det fra Bent Agerholm.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også