Analytikere ser kritisk på TDCs forventninger til fremtiden

Den helt store eksamen for teleselskabet TDC i forbindelse med årsregnskabet var, at selskabet gerne skulle kunne fremvise forventninger til 2017, der kan forsikre investorerne om, at der ikke længere er tilbagegang i driften i udsigt i indeværende år.
Umiddelbart har handlerne dog givet TDC dumpekarakter på den parameter, idet TDC-aktien falder med 2,6 pct. til 35,16 kr. efter godt ti minutters handel fredag.
For 2017 venter TDC et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på "over" 8,3 mia. kr., efter at 2016 gav et EBITDA på 8488 mio. kr.
Og det helt store spørgsmål er, hvordan det bliver tolket af markedet - som et tegn på ny tilbagegang eller som et forsigtigt udspil i et år, hvor der er mange spørgsmålstegn.
"Lander TDC i bunden af det interval, så er det tilbagegang og ikke godt nok. Men man kan også se det som forsigtige forventninger, fordi der er mange ubesvarede spørgsmål. Parametrene fra fjerde kvartal peger i hvert fald umiddelbart i retningen af, at det godt kan blive til en vending," siger Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.
"Aktien er også prissat sådan, at man køber sig ind i en kraftig vending hos TDC. Det skal ske i år - ellers vil det være en skuffelse," fortsætter han.
Sydbank skeptiske
Hos Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank, er der umiddelbart skuffelse over udmeldingen fra TDC.
Ifølge ham er der nemlig så mange udfordringer i 2017, at forventningsudspillet peger på, at TDC venter, at det bliver svært at levere en reel vending på driften.
"Jeg havde regnet med, at man skulle kunne se vendingen direkte i forventningerne, så jeg er en smule skuffet over udmeldingen. Der er mange store ubesvarede spørgsmål for TDC i 2017. Noget af det, der lægges til grund for en vending i 2017, er en forbedring i mobilmarkedet, og det har jo tidligere vist sig som værende en meget tynd gren at hænge sin hat på," siger han til Ritzau Finans.
"Der mangler simpelthen indtjeningskroner på privatsiden af forretningen," fortsætter han.
Derudover peger han - og også Michael Friis Jørgensen - på, at erhvervsforretningen er et sted, hvor der skal klare forbedringer til, hvis TDC skal sikre en vending af den samlede drift.
Og så er der også spørgsmålet om fjernelsen af roamingafgifter i EU, der kan komme til at gøre ondt på teleselskaberne, påpeger Morten Imsgard.
Samlet set betyder det, at han ikke ser indikationen fra TDC som et tegn på, at selskabet selv tror på en vending.
"Det kan godt være, at TDC kan levere mere end 8,3 mia. kr., mens hvis det også ret sikkert troede, at det kunne levere 8,4, havde det nok også stået i forventningerne," siger han.