Microsoft løftede aktier før vigtige inflationstal

På trods af udsigten til stigende renter i USA havde en række techselskaber fremgang på Wall Street.
Foto: Mike Segar
Foto: Mike Segar
AF Marketwire

De amerikanske aktier startede mandag ugen med moderate plusser, trods endnu en høgeagtig melding fra en af den amerikanske centralbanks chefer, og inden tirsdagens meget vigtige måling for forbrugerprisernes udvikling i USA i januar.

Tirsdag morgen vender markedet let, idet futures for de tre store amerikanske aktieindeks indikerer kursfald på 0,1-0,2 pct., når markedet i New York åbner senere på dagen.

Mandag var det it-aktierne, som trak markedet mest op, da Microsoft blev løftet af positive analytikere, mens energi efter sidste uges optur kølede lidt af som den eneste sektor i minus, da olieprisen satte sig.

Det brede S&P 500-indeks vandt frem med 1,1 pct. I sidste uge faldt indekset 1,1 pct., årets hidtil største ugeminus, om end fredag sluttede med et mindre plus på 0,2 pct.

Dow Jones steg mandag også med 1,1 pct., mens Nasdaq blev løftet mest med 1,5 pct.

”Den indledende bevægelse til at starte ugen er højere kurser, men handlerne kan måske få svært ved at være overdrevent optimistiske før tirsdagens inflationsdata,” kommenterer senioranalytiker Edward Moya fra finanshuset Oanda.

Højere renter

De amerikanske forbrugerprisers vækst toppede i juni sidste år med en stigning på 9,1 pct. Siden da er inflationen aftaget hver måned til senest 6,5 pct. i december, og økonomerne venter tirsdag at se, at den tendens fortsatte i januar til 6,2 pct.

Risikoen er dog, at målingen overrasker på den høje side, for det vil formentlig få obligationsmarkedet til at indregne en endnu højere amerikansk centralbankrente, hvilket vil lægge pres på aktierne, som ellers er steget med 7,8 pct. i år og med næsten 16 pct. siden den seneste bund midt i oktober sidste år.

I forvejen har Federal Reserve siden marts sidste år allerede hævet sin rente otte gange fra omkring nul til senest 4,50-4,75 pct.

”Investorerne forsøger at ignorere en recession, som endnu ikke er kommet. Federal Reserve har strammet betydeligt gennem de seneste 12 måneder, og historisk påvirker det med en forsinkelse. Vi tror, at effekten af den pengepolitik endnu ikke kan mærkes fuldt ud, og derfor har vi en mere defensiv position,” lyder en kommentar fra chefstrateg Ryan Grabinski fra Strategas ifølge Bloomberg News.

Michelle Bowman, bestyrelsesmedlem i centralbanken, talte mandag desuden for yderligere renteløft, og hun lagde sig dermed op ad tilsvarende signaler sidste uge fra mindst seks andre kollegaer i chefgruppen.

Microsofts gode udsigter

I S&P 500 steg it-aktierne mest mandag med 1,8 pct.

Sektoren var først og fremmest hjulpet på vej af, at Microsoft gik 3,1 pct. frem til 271,32 dollar, da flere finanshuse ifølge Bloomberg News er kommet med positive kommentarer om softwarekæmpens langsigtede indtjeningspotentiale. Blandt andet fra Morgan Stanley og fra BMO Capital Markets, mens Stifel mandag også løftede sit kursmål fra 275 til 290 dollar per aktie.

Der var dog sideløbende i it også fremgang til Apple på 1,9 pct., mens chipkæmpen Nvidia vandt 2,5 pct.

Dernæst løftedes aktierne inden for cyklisk forbrug med 1,5 pct. Her var der fremgang til Amazon på 2,0 pct., mens Tesla omvendt bakkede 1,1 pct.

Flere fyringer på vej

Kommunikationsservice gik også frem med 1,1 pct. Her var der fremgang til Meta Platforms på 3,0 pct., da Financial Times skrev, at koncernen pønser på yderligere besparelser i form af afskedigelser. I efteråret gennemførte Meta også en fyringsrunde, hvor 11.000 ansatte fik vist døren.

Ifølge sitet Layoffs.fyi har 340 internationale teknologiselskaber i 2023 nu annonceret mere end 100.000 afskedigelser, hvilket skal lægges til 160.000 fyringer sidste år hos mere end 1000 teknologivirksomheder.

Fidelity National Information hørte mandag derimod til i bunden af hovedindekset mandag med et minus på 12,5 pct. Selskabet, som udvikler betalingsløsninger, skuffede med sin prognose for 2023, ligesom selskabet nedskrev værdien af Merchant Solutions, der for fire år siden blev overtaget for 41 mia. dollar, med 17,6 mia. dollar. Den del af forretningen skal nu også udskilles og frasælges til næste år. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Adobe / Pr

Adobe: Steg efter opjustering

For abonnenter