ITWatch

Nye fald i sigte med udsigt til mest pres på teknologi

Der er markante fald på det amerikanske marked blandt teknologivirksomheder og krytovalutaer. Teknologiaktierne er hårdt ramt fortsatte rentestigninger.

Jerome Powell, centralbankchef. | Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix

De amerikanske aktier ligger til at begynde mandagen hvor fredagen slap - med markante fald.

Udsalget fredag blev drevet af den amerikanske centralbankchef Jerome Powells meldinger om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er villig til at fortsætte med at stramme pengepolitikken, selv om det kan koste en nedtur for økonomien.

Fredagens udsalg reducerede de amerikanske aktiers værdi med 1200 mia. dollar, og udsalget var især hårdt ved teknologiaktierne i Nasdaq-indekset, der faldt 3,9 pct. S&P 500-indekset bakkede 3,4 pct., og Dow Jones-indekset tabte 3,0 pct.

Mandag er presset igen størst for Nasdaq-indekset, hvor futuren peger mod et fald på 1,3 pct., når børsen åbner klokken 15.30. For de to andre indeks indikeres fald på knap 1 pct.

Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset er hårdt ramt af fortsatte rentestigninger, hvor renten på den toårige amerikanske statsobligation er steget til det højeste niveau siden 2007.

Aktierne er faldet til det laveste i en måned, efter at Jackson Hole-konferencen kastede lys over Federal Reserves beslutningstageres planer om at bekæmpe den forhøjede inflation.

Investorerne er bekymrede for, at den amerikanske centralbanks stramninger kan forårsage en betydelig recession.

Den sidste amerikanske jobrapport forud for centralbankens politiske møde i september, som ventes i slutningen af denne uge, vil give et indblik i økonomiens helbred.

”Det, Powell har gjort i Jackson Hole, er i det væsentlige at fjerne ideen om, at recessionspresset vil afholde Federal Reserve fra faktisk at trække i land med hensyn til sin politik,” siger Saed Abukarsh, chefporteføljemanager hos Ark Capital Management Dubai, til Bloomberg.

Udsigt til endnu en svær dag for kryptoaktier

Krypto-eksponerede aktier går en svær dag i møde mandag, efter at prisen på bitcoin er dykket til det laveste niveau siden midten af juli, idet risikoappetitten er forduftet, efter fredagens meldinger fra Powell om at renterne vil forblive høje for at bekæmpe den høje inflation.

”Pengene flyder ud af risikoaktiver. Krypto følger efter en skarp justering af det amerikanske aktiemarked efter Powells bemærkninger,” siger Cici Lu, koncernchef for konsulenthuset Venn Link Partners, ifølge Bloomberg News.

Bitcoin falder for femte dag i træk til 19.821 dollar.

I det amerikanske formarked indikeres Microstrategy, der har investeret flere milliarder dollar i bitcoin, 4,1 pct. lavere, og kryptobørsen Coinbase indikeres 3,5 pct. lavere.

Andre krypto-eksponerede aktier, herunder Marathon Digital Holdings og Riot Blockchain, der producerer kryptovaluta, via såkaldt mining, hvor servere gennemfører besværlige beregninger for at producere bitcoins, bliver trukket med ned i formarkedet med fald på henholdsvis 5,4 og 5,2 pct.

Udsigten i formarkedet for kryptoaktierne er dog bedre end fredagens udvikling, hvor de faldt fra 6,5 til 11,9 pct.

Blandt teknologiaktierne er der mandag fortsat fald til Apple, der indikeres 1,4 pct. lavere og Facebooks moderselskab, Meta, der indikeres 1,3 pct. lavere efter fald fredag på henholdsvis 3,8 og 4,2 pct.

Brain+ i vejret efter tidligere end ventet produktlancering

Dell trækker sig fra det russiske marked – Ericsson skruer ned for aktiviteterne

T-Mobile vil bruge Musks satellitter til at dække døde mobilområder

Mere fra ITWatch

Dansk MSP-selskab kommer på norske hænder

Norske Netnordic har sat kløerne i en dansk managed service provider med fokus på cloud-, netværks- og -infrastrukturtjenester. Handlen fordobler Netnordics antal af medarbejdere i Danmark.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs