ITWatch

Ny direktør har store ambitioner for softwarehus og hyrer folk i stor stil

I december satte en ny mand sig i direktørstolen hos softwarehus, som havde været igennem et hårdt 2020. Coronakrise og opsplitning af selskabet satte dystre spor, men siden årsskiftet er udviklingen vendt, siger den nye chef. "Vi er virkelig klar til at knokle," siger han.

Foto: Capture One/PR

Da Rafael Orta fik tilbudt jobbet som topchef i softwarehuset Capture One, var han ikke i tvivl. Det var en mulighed, der simpelthen var for god sige nej til.

Han kunne se et stort potentiale i selskabets produkt – en softwareløsning til professionelle fotografer – og samtidig fik han mulighed for at flytte til København med sin familie. 

Rafael Orta, der oprindeligt er fra Venezuela, men de seneste 18 år har boet i en række forskellige lande, rykkede derfor i december sidste år til Danmark og startede som adm. direktør i Capture One.

Her overtog han posten fra Peter Colsted, som kun nåede at sidde i direktørstolen i ti måneder. Den tidligere Lessor-chef havde ikke leveret de tal, som bestyrelsen og ejerne – kapitalfonden Axcel – havde forventet, og derfor måtte Peter Colsted forlade selskabet i december sidste år, som han torsdag fortalte i et interview med ITWatch.

I dag erkender Rafael Orta også, at Capture One havde et svært år i 2020.

"For det første blev vi som så mange andre virksomheder påvirket af covid-19, da mange af vores eksisterende kunder blev ramt. Professionelle fotografer, bryllupsfotografer og så videre. De blev alle sammen ramt af stor usikkerhed i deres forretning på grund af pandemien," siger Rafael Orta til ITWatch.

Vi blev officielt et selvstændigt selskab i januar 2020 – lige inden pandemien ramte – og det at blive et selvstændigt selskab er noget af en opgave.

Rafael Orta, adm. direktør, Capture One

Derudover stod Capture One også med en anden stor udfordring. Selskabet blev nemlig i starten af 2020 udskilt fra kameraselskabet Phase One som et selvstændigt softwarehus.

"Vi blev officielt et selvstændigt selskab i januar 2020 – lige inden pandemien ramte – og det at blive et selvstændigt selskab er noget af en opgave," siger Rafael Orta.

"Der er en lang række af ting, der skal ske i din organisation og dine systemer. Alle de opgaver er svære at løse selv i gode tider, men når du forsøger at ordne dem midt under en pandemi, hvor din kundebase tilmed er hårdt ramt, så bliver det dobbelt så svært."

Capture One nåede derfor ikke de mål, selskabet havde sat sig for. Omsætningen landede i 2020 på 168,1 mio. kr., mens resultatet efter skat endte med et overskud på 32,8 mio. kr.

Da det er det første selvstændige regnskab fra Capture One, kan tallene ikke sammenlignes med tidligere år, men selskabet havde håbet på mere.

"Vi havde et hårdt år både organisatorisk og i selve forretningen, så den vækst, vi præsterede, var temmelig beskeden," siger Rafael Orta og tilføjer:

"Resultaterne afspejler ikke virksomhedens fulde potentiale."

50 nye medarbejdere siden årsskiftet

Men selvom Rafael Orta tiltrådte hos Capture One på bagkant af et temmelig udfordrende år, er han ikke i tvivl om, at han er landet det rigtige sted.

Den nye direktør ser stadig et stort potentiale i softwareselskabet, og han har siden december taget arbejdshandskerne på.

"Siden begyndelsen af året har genopretningen af forretningen været ret enestående. Vi har fået sat det hold, som virksomheden har brug for, og derudover har vi tilpasset forretningen, så vi er blevet bedre til at tage højde for kunder, der også er meget mere modstandsdygtige over for pandemien," siger han.

På medarbejderfronten har Rafael Orta også lagt hårdt fra land. Siden årsskiftet har Capture One ansat 50 nye medarbejdere, så selskabet i dag har rundet 130 ansatte.

"Nu hvor folk er kommet tilbage fra sommerferie, føles det virkelig som et stort antal af nye ansigter og et helt nyt hold. Vi er virkelig klar til at knokle og udnytte vores forretningsmuligheder," siger direktøren.

Størstedelen – omkring 100 folk – sidder i København, mens 15-20 ansatte arbejder fra Capture Ones udviklingsafdeling i Athen, som åbnede sidste efterår. Resten af medarbejderne sidder fordelt rundt i verden, hvor de primært laver salgsarbejde.

"Vi er et dansk selskab, men vores forretning er global, og vi har 200.000 brugere rundt om i verden," siger Rafael Orta.

"En stor del af vores forretning er koncentreret i Nordamerika, Tyskland og Storbritannien, men vi har kunder i hele verden."

Fra licens til abonnement

En af årsagerne til, at Rafael Orta har store forventninger til fremtiden for Capture One, er, at selskabet de seneste par år har ændret sin forretningsmodel. Ligesom mange andre softwarehuse er Capture One gået fra en traditionel licensforretning til at fokusere mere på abonnementssalg.

"Det har taget lidt tid, men i år er vores abonnementsforretning væsentlig acceleret. Når vi slutter året, vil majoriteten af vores forretning være abonnementsbaseret," siger Rafael Orta.

I år er vores abonnementsforretning væsentlig acceleret. Når vi slutter året, vil majoriteten af vores forretning være abonnementsbaseret.

Rafael Orta, adm. direktør, Capture One

En del af Capture Ones kunder foretrækker stadig at købe software via licensmodellen, og selskabet vil derfor holde fast i licenssalget. De fleste nye kunder vælger dog primært en abonnementsordning, og det glæder direktøren.

"Det er utrolig spændende for os, for som abonnementsforretning er du mere modstandsdygtig, og det betyder, at du for alvor kan investere i fremtiden."

Det kortsigtede mål er, at selskabet i år skal have vækst i forretningen, lyder det.

"Vi vil præsentere vækst i vores salgstal, og vi fortsætter med at have en profitabel forretning," siger Rafael Orta.

Ejet af Axcel

I og med at Capture One er ejet af Axcel, er der også en naturlig tidsfrist i forhold til, at selskabet skal bevise sit værd, da kapitalfonden givetvis vil sælge virksomheden videre inden for en overskuelig årrække.

Direktøren forventer dog ikke, at det sker lige foreløbig.

"Jeg er sikker på, at vi kommer til punkt, hvor Axcel kigger på vores forretning og føler, at det er det rigtige tidspunkt for dem at finde en ny ejer. Men det er ikke en diskussion, som vi har med jævne mellemrum," siger Rafael Orta.

Han understreger, at han har et godt og tæt samarbejde med kapitalfonden.

"Vi er fokuserede på at fortsætte væksten af forretningen og at levere på vores strategiske plan. Det er et meget stort og voksende marked," siger direktøren og fortsætter:

"Vi har flere år foran os, og når der kommer et naturligt punkt, hvor det giver mening at finde nogle nye ejere, er jeg sikker på, at samtalen vil komme op. Men det er ikke en del af vores dialog lige nu."

Peter Colsted forlader Capture One

Softwarehus udvider med ny afdeling i Grækenland 

Mere fra ITWatch

Tidlig investor smækkede kassen i for Drugstars: Tidsplan og økonomi skred

Det ville tage længere tid og koste mere end først estimeret at indfri de store ambitioner, som venturefonden Byfounders havde til e-health-firmaet Drugstars, og derfor var fonden – i lighed med Drugstars’ andre tidlige investorer – ikke villig til at stille op med kapital til det nu konkursdømte selskab.

Jim Snabe: Den digitale gevinst bliver større hvis vi skynder os

Dansk Industri fremlægger i dag sine anbefalinger til den danske digitaliseringsstrategi, der kommer i kølvandet på anbefalingerne fra regeringens eget digitaliseringspartnerskab tidligere på måneden. Begge udvalg mener, at det haster med nye visioner for Danmark.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs