ITWatch

København er blandt de største tech-klynger i Europa

København er den største tech-klynge i Norden med over 70.000 it-medarbejdere i byen. Det viser en undersøgelse fra en international ejendomsrådgiver, der samtidig placerer byen blandt de største klynger i Europa.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

København er et af de helt store centre for it-medarbejdere i Europa.

Det viser en undersøgelse, som den internationale ejendomsrådgiver CBRE har lavet. Undersøgelsen placerer København som den 6. største tech-klynge i EMEA-regionen, altså Europa, Mellemøsten og Afrika.

Den danske hovedstad er dermed blandt byerne med allerflest it-medarbejdere i regionen og overgår blandt andre München og Rom på listen.

"Det er godt gået," siger Ninna Therkelsen, chef for advisory & transaction og investor leasing hos CBRE.

"København er jo ikke blandt de største europæiske byer, men her har byen i den grad markeret sig," konstaterer hun.

Det er primært inden for software og gaming, København er stærk, forklarer Ninna Therkelsen.

Nordens tech-hovedstad

De europæiske byer dominerer generelt CBRE's undersøgelse. Faktisk er hverken Mellemøsten eller Afrika repræsenteret ved bare en enkelt by på en af de fire top 10-lister, som ejendomsrådgiveren har rangeret diverse byer i.

København er rangeret på listen over "scale clusters". Denne liste udgøres af byer med flere end 70.000 it-medarbejdere og toppes af London efterfulgt af Madrid og Dublin. Sidstnævnte har nydt særlig godt af den irske regerings fokus på at tiltrække amerikanske giganter, skriver CBRE.

Blandt de nordiske byer er København førende. Oslo topper listen over "normal clusters", hvor byer med mellem 20.000 og 50.000 it-medarbejdere er rangeret, mens Stockholm ikke florerer nogen steder i CBRE's undersøgelse.

Hvorvidt det kan blive til en endnu højere placering for København, er Ninna Therkelsen dog usikker på.

"Den høje placering for København kan have en selvforstærkende effekt og trække endnu flere dygtige medarbejdere til. Men det skal også ses i lyset af, at placeringen er målt ud fra antal medarbejdere, og København er en forholdsvis lille by på listen," siger hun

"Men det vil bestemt have en stor betydning, hvis byen kan blive tech-hovedstad i Norden, hvilket vi faktisk synes, den er med den nuværende placering," tilføjer hun.

Større tomgang

Ninna Therkelsen har ikke et direkte svar på, hvorfor det netop er København, der ligger i det nordiske førersæde.

"Men en af årsagerne kan være, at der i København stadig er en del mere tomgang end i Oslo og Stockholm," forklarer hun. Tomgang bruges som udtryk for mængden af ledige eller tomme erhvervslejemål.

Desto større tomgang, desto flere lejemål står tomme.

Derfor er det ifølge Ninna Therkelsen både nemmere og billigere at etablere sig i den danske hovedstad.

Netop det har nogle virksomheder inden for co-working, som CBRE arbejder sammen med, ifølge Ninna Therkelsen angivet som årsag til, at de har valgt København frem for de øvrige nordiske hovedstæder.

En anden fordel ved København er, at der er stadig er ledig jord at bygge på, for eksempel på Ørestaden. Det giver desuden virksomhederne gode muligheder for at udvide, hvis der skulle blive brug for det.

"De andre byer er mere begrænsede af deres placering, hvor København hele tiden bliver større," forklarer Ninna Therkelsen.

Derfor forventer hun umiddelbart heller ikke et begyndende pres på priserne, men snarere ”et mindre stigende lejeniveau” for de it-virksomheder, som vælger at placere sig i byen.

Ejendomsrådgiver ser klare forskelle på virksomheder i og uden for byen

NNIT melder pas over for it-selskabers flugt mod storbyen

Netcompany-direktør: It-medarbejderne hører hjemme i byen 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs