Den danske it-branche er tilbage i "førkrisestil"

Bemandingen i den danske it-branche er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, og omsætningen er langt foran. Det viser nye tal fra IT-Branchen, hvor man glæder sig over, at fremgangen navnlig sker i brancher, der udvikler unikke produkter.
Birgitte Hass, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Birgitte Hass, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Den danske it-branche er tilbage i så god gænge, at den står lige så stærkt som før finanskrisen. Det viser en analyse fra Danmarks Statistik, som IT-Branchen har fået udført.

Sammenligner man bemandingen i it-selskaberne fra 2008 lige før finanskrisen og så i dag, er branchen som helhed – både inden for it- og telesektoren sammenlagt – tilbage på niveau med dengang.

Således beskæftigede sektoren i tredje kvartal 2008, det ultimative højdepunkt før krisen, godt 87.000 medarbejdere. Siden 2015 er beskæftigelsen i branchen steget markant til i dag at være tilbage med sammenlagt 86.600 medarbejdere.

Alene det sidste år er der kommet 2400 nyansættelser til i branchen, der er steget fra 80.000 til knap 87.000 på tre år.

Fald og derefter stigning

Ser man på omsætningen i sektoren, har den for længst krøbet forbi før-krisens toppunkt. Således lå den del af sektoren, der indgår i Danmarks Statistiks tal, på 48,3 mia. kr. i starten af 2009, altså hvor finanskrisen for alvor var under opbygning.

Den faldt i to omgange, først i 2008-2009 for derefter at stige svagt. Da gældskrisen satte ind med store problemer i bankerne til følge, faldt omsætningen igen, og sektoren lå brak uden den store vækst i flere år. Først fra andet kvartal 2014 og frem steg omsætningen, for i dag at ligge på 57,2 mia. kr.

"Vi er tilbage i de gode tider før finanskrisen. Det viser tallene, og det er jeg utroligt tilfreds med," siger direktør for IT-Branchen, Birgitte Hass.

"Disse tal er en succes for mig, for de viser en branche, der står utroligt stærkt efter nogle svære år."

Birgitte Hass siger, at det især er positivt for hende at se fremgang inden for de områder, der udvikler it-løsninger.

"Det er meget glædeligt at se, at fremdriften især sker inden for de områder, hvor vi for alvor har de rette forudsætninger herhjemme, nemlig i form af videnskrævende udvikling af eksempelvis digitale løsninger."

"Vi taler om, at vi for første gang siden landbruget oplever vækst inden for et område, hvor vi har de rette ressourcer, nemlig data og digitale kompetencer," siger hun.

Omstilling af branchen

Birgitte Hass henviser til, at mange små virksomheder stadig er bagud i forhold til digital omstilling, men at flere og flere kommer med. Det samme gælder mange selskaber i it-branchen, der også er tvunget til at omstille sig.

Senest har SAP ændret sin danske og nordiske ledelse for at indstille forretningen til fremtidens digitale krav – ikke mindst med omstillingen til at kunne levere cloudløsninger.

"Det stiller større krav til sektoren og de får sværere og sværere ved at følge med i det hele, så de står klar til at rådgive deres kunder. For mange virksomheder har brug for stærke spillere når de søger rådgivning til en digital omstilling," siger direktøren.

Udvikler sig i forskelligt tempo

Går man tallene igennem, viser de en branche, der udvikler sig vidt forskelligt.

* Fremstilling af hardware og computerudstyr er under pres. Her er man faldet fra 2,5 mia. kr. til godt 2 mia. kr. i omsætning herhjemme målt på kvartalet fra starten af 2009 til i dag.

* Engroshandel med it-udstyr er steget fra 15 til 18 mia. kr. på kvartalsvist i samme periode.

* En af højdespringerne er softwareudviklere, der er steget fra 719 mio. kr. i første kvartal 2009 til 2,2 mia. kr. i tredje kvartal 2017.

* Telekommunikation ligger helt fladt fra at omsætte 11,9 mia. kr. i første kvartal 2009 til 11,3 mia. kr. i tredje kvartal 2017.

* It-konsulenter stiger fra 17 mia. kr. i første kvartal 2009 til 20,3 mia. kr. i tredje kvartal 2017.

* Området for såkaldte informationstjenester er steget fra 1,2 mia. kr. i første kvartal 2009 til 2,6 mia. kr. tredje kvartal 2017.

"Tallene viser, at vi er en branche, der inden for de vigtige områder er i stand til at skabe værdi," siger Birgitte Hass.

Global konsulentchef: Det kræver fageksperter at omsætte it til resultater

Regering og erhvervsliv går sammen om digital indsats 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også