ITWatch

KMD-chef: "Man bliver nødt til at udvikle en lille smule hård hud"

Portrætinterview: Eva Berneke mener selv, at hendes fortid i McKinsey gav hende øgenavnet "isdronningen", og bestyrelsesformanden tegner et andet billede af KMD's målbevidste topchef. Men er der ved at blive, trods alt, lidt for koldt på toppen for Berneke? Er top-strategen fejlplaceret som operativ direktør? ITWatch tegner et portræt af topchefen; om lederskab, åbent opgør i TDC og heavy metal.

Eva Berneke på folkemødet 2015. Foto: Foto: Mark Thyrring | Foto: Foto: Mark Thyrring

Hmm, æh, øh og kunstpauser er ikke det, som KMD's adm. direktør Eva Berneke gør sig mest i.

Den 48-årige topchef for KMD taler hurtigere end de fleste, gestikulerer ivrigt i takt med talestrømmen; armene foldes det ene øjeblik på maven for straks efter at blive rakt ud, som ville hun ruske én i skuldrene og sikre sig, at budskabet er feset ind. Hun læner sig ofte ind over bordet, og de klare, blå øjne fæstner sig, nu og da akkompagneret af et smil, ved modparten som for at signalere noget a la "forstår du, hvad jeg mener."

Men tag ikke fejl; trods en hurtig talestrøm er det langt fra tomme ord. En håndfuld fremsendte bullets forud for interviewet er tænkt igennem, og de velovervejede svar er åbenlyst lagret i en hukommelse, hvor der i forvejen skal være plads til en hel del.

En lysende stjerne

Eva Berneke har i en årrække været fremhævet som en af de lysende stjerner blandt danske erhvervsledere, kulminerende med – i hvert fald for nu – udnævnelsen til adm. direktør i KMD. Her, i det gamle monopolselskabs hovedbygning i Ballerup, prisbelønnet for dets modernistiske design, har hun fået sin sag for.

KMD's nye bygning i Ballerup. | Foto: KMD
KMD's nye bygning i Ballerup. | Foto: KMD
 

Hendes forgænger sagde om opførelsen af den 18.000 m² store bygning, at man fra starten var "meget bevidste om, at arkitekturen og virksomhedens strategi skulle spille tæt sammen for at skabe de bedste arbejdsvilkår inden for rammerne af den form for "new ways of working", vi praktiserer i de nye bygninger."

Nye måder at arbejde på har Eva Berneke taget bogstaveligt.

Hun skærer organisationen til, flytter danske it-stillinger til Polen, siger farvel til underdirektører på nøgleposter, hyrer nye ledere til samme positioner, kæmper med næb og klør for at trænge ind i private sektorer. Køber op på livet løs.  (se fakta2).

Foto: Foto:Ritzau/Mathias Svold
Foto: Foto:Ritzau/Mathias Svold
 

Store underskud i koncernen

I seneste årsrapport fra 2016 fra KMD Holding A/S er uindfriede vækst-forventninger dog akkompagneret af trecifret millionunderskud, og flere af de største kunder tordner i medierne med beskyldninger om elendig drift. Nogle kunder river kontrakter i stykker og slæber firmaet i retten med vilde erstatningskrav (se fakta1), og senest har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) uddelt verbale lussinger i pressen.

Alligevel synes Eva Berneke urørlig. I hvert fald for nu.

For nyligt kommenterede hun indsættelsen af en ny bestyrelsesformand i it-selskabet; en nyhed, der blev offentliggjort sammen med meldingen om, at to underdirektører måtte sige farvel efter "gensidig aftale."

ITWatch spurgte hende i den forbindelse, om den nye formand og afskeden med underdirektørerne er med til at skabe ro om hendes egen position efter den hårde kritik fra kunder.

"Det ved man jo aldrig, når man sidder i min position. Men i min bog er det væsentligt, at vi får sat et nyt team, som kigger fremad, og at jeg får en ny bestyrelsesformand, som starter på en frisk. På den måde begynder vi at skrive det næste kapitel – og det er jo også meget rart."

Hvornår det er sidste skud i bøssen for Eva Berneke, hvis hun skal vise, at hun også kan opnå stjernelignende status som administrerende direktør i KMD, er uvist. Opnå succes uden for den verden, hun fagligt set er opvokset i, nemlig konsulentverdenen. En verden, hvor det af naturlige grunde handler mere om strategiske tanker end hands-on ledelse.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Research: Michelle Westphal Sørensen, DKK mio. kr.

En tidligere ledelseskollega anerkender dine evner, dit intellekt og strategiske evner, men mener, at hands-on ledelse måske ikke er dig. At jobbet som adm. direktør måske ikke er den perfekte placering til sådan en strategisk type som dig. Hvad siger du til det?

"Det er jo en perception; mit gæt er jo nok, at det er et stykke tid siden, jeg arbejdede sammen med vedkommende. Det er rigtigt, at jeg er en af dem, der har svært ved at gå ned i detaljen, før jeg har det store overblik. Når jeg har det, går jeg ned i detaljer, som jeg tror, at nogle af mine nuværende ledelseskolleger mener, at jeg er mere end hands-on på.

Men jeg har jo bevæget mig fra at sidde i en hel ekstern strategirolle som konsulent, ind i en virksomhed som strategichef og over i en rolle, hvor jeg siddet med meget operativ rolle i TDC Erhverv til nu, hvor jeg jo ikke selv skal være udøvende i alle enheder, men skal vide, hvornår jeg går ind i en ting. Jeg har jo også bevæget mig rigtig meget."

Er KMD på rette vej?

Kommentaren skal måske også ses i lyset af, at når KMD kommer med regnskab fra 2016, så er det lidt skuffende på omsætning, og når man kigger længere tilbage, kan man se, at KMD samlet set har haft et underskud på 300 mio. kr., siden Berneke blev ansat. (se fakta3)

Så får man den tanke, at det ikke spiller. Det har jo sin forklaring med særlige poster i regnskabet, men mener du, at du allerede nu viser, at KMD er on track? Eller hvornår vil vi kunne se, at det her er en succes, at det kører i den helt rigtige retning?

"En del af KMDs historie er jo en forandringsproces fra en virksomhed, der har været offentligt ejet monopol og skal gøres til en konkurrencedygtig spiller i et ret konkurrenceudsat it-marked. Det er ikke noget, som man lige gør på et par år. Det at se, at man er på rette vej, er mange ting; det er at etablere en kommerciel kultur, at arbejde med at have kunder, der kan vælge os fra, at vi selv vælger ting fra. På alle de områder skal vi så nogle frø og pleje dem til at blive noget andet.

Samtidig har vi stadig i en lille del af butikken en stor monopolopgave. Det er super spændende at finde en balance med de opgaver, men er det den nemmeste opgave, man kunne have valgt i Danmark? Nej, det tror jeg ikke. Hvorfor valgte jeg den så? Det er måske i virkeligheden, fordi jeg synes, det er meget sjovt, når der er lidt modvind."

Du mener, at I er on track?

"Jeg mener, at vi er on track. Jeg synes faktisk, vi er rigtig meget på vej i den rigtige retning."

Eva Bernekes bestyrelsesformand siden august i år er Jens Due Olsen, en erfaren erhvervsmand med en række bestyrelsesposter. Han har siddet i KMDs bestyrelse siden 2016 og blev på et tidspunkt i et portræt i Berlingske beskrevet som ”lidt af en hardhitter som bestyrelsesformand.."

Jens Due Olsen. | Foto: PR/KMD
Jens Due Olsen. | Foto: PR/KMD

Hvornår skal Eva Berneke og hendes team være dér, hvor hun kan vise og dokumentere, at hun er den helt rigtige til jobbet – om to år eller er der længere tidshorisont?

"Når jeg kigger på det delvist indefra, men også lidt udefra, idet en masse ting er sket, før jeg kom, så synes jeg, at Eva har gjort det godt. Der er en kæmpe transmission i gang i KMD; det er en virksomhed, der er gået fra at have været ejet af den eneste kunde, man havde, til at skulle ud i åben konkurrence, også i den private sektor. Og i udlandet. Det er stor opgave, som vi gerne om tre år skulle se, at vi er kommet væsentligt videre med, men jeg synes, at hun har tacklet det rigtig, rigtig godt."

Så det, du siger, er, at om tre år kan man se, at det er lykkedes. Men også trinvist frem mod 2020. Er det sådan, det skal forstås?

"Ja."

Jens Due Olsen kan heller ikke genkende beskrivelsen af en leder, der ikke er hands-on nok.

"Slet ikke. Jeg kan vække hende om natten og spørge hende om en detalje, og så kan hun det. Hun kaster sig virkelig ind i stort og småt. Hun har flyvehøjden, men er der et problem, så kan hun dykke ned. Hun er kvik, hun taler hurtigt; nogle gange er ens styrke også ens svaghed, og det kan da godt være, at det nogle gange kan være en svaghed at være kvik. Det er ikke alle situationer, man nødvendigvis skal være kvik. Nogle gange skal man også sætte sig ned og bruge en time på at drikke en øl."

Tror du, hun kan det?

"Det kan hun, hvis hun vil."

Tror du, hun vil det?

"Det ved jeg ikke, det er ikke sikkert, at hun skal i det job, som hun har. Men jeg tænker, at hun kan med sine medarbejdere, når der er behov for det. Men der er jo nogle CEOs, som jeg arbejder med, der leder på at være joviale, nærmest godmodige, og det er måske det rigtige i nogle organisationer at sætte sig ned med folk og drikke en øl og lytte til dem. Andre CEOs driver tingene fremad på deres intellekt og deres energi og deres vilje. Der er Eva nok mere den sidste, men jeg tror også, at det er det, der er brug for i vores virksomhed."

Eva Berneke får toppost

Jeg kan vække hende om natten og spørge hende om en detalje, og så kan hun det

Jens Due Olsen, bestyrelsesformand KMD

Eva Berneke kom til KMD i marts 2014, en virksomhed med 3.000 ansatte. Her skulle hun erstatte topchefen gennem 15 år, Lars Monrad-Gylling.

Hun kom fra TDC, hvor hun var ansat i forskellige direktionsstillinger gennem syv år, afslutningsvist senior vice president i TDC Business, men måske mest kendt for sin rolle som Chief Strategy Officer. Den rolle, hun blev hyret ind til, da hun var partner i den prestigefyldte konsulentkoncern McKinsey & Company.

Eva Berneke 2013, hvor hun var ansat i TDC. | Foto: /RITZAU/Sofia Busk/
Eva Berneke 2013, hvor hun var ansat i TDC. | Foto: /RITZAU/Sofia Busk/

Forlydender ville i forbindelse med TDC-afskeden, at hun var i benhård konkurrence med nogle få andre direktører om at overtage topposten efter Henrik Poulsen, der gik til Dong. I givet fald tabte hun i hvert fald kampen, idet Carsten Dilling tog over, og kort efter var det farvel og tak fra såvel Berneke som et par andre chefer, der efter sigende havde været med i den mere eller mindre åbne krig om topposten.

Jeg kan læse mig til, at der var et åbent opgør om topposten i TDC, og bagefter var I tre ledere, der gik?

"Det tror jeg ikke var nogen hemmelighed. Der var fire interne kandidater til topposten, da Carsten (Dilling, red.) fik det. Og når man er blevet viftet lidt om næsen med noget, begynder man jo nok inden i sit eget hoved at tænke, at det kunne have været meget sjovt. Og det kan også være, at bare det, at man var kandidat der, gjorde, at andre virksomheder fik øjnene op for en."

Farvel og tak til TDC

Eva Berneke forlod TDC med manér.

I dansk erhvervsliv i almindelighed og i tele- og it-branchen i særdeleshed vakte det opsigt, da hun i et interview i Jyllands-Posten bramfrit erklærede, at der blev gået for meget til stålet i forbindelse med trimningen af koncernen.

"Der er opbrud i TDC. Fornemmelsen er, at vi er kommet dertil, hvor den rejse, som TDC har været på med at effektivisere og skære i omkostningerne, ikke er holdbar meget længere. Vi har skåret ind til benet, men vi er også i gang med at skære en lille smule i benet," hed det fra Eva Berneke et par uger efter indleveringen af sin opsigelse. Hun tilføjede med henvisning til Carsten Dilling:

"Der kom en mulighed fra KMD. Og så må jeg sige: "Carsten, nu har du haft halvandet år til at få hovedet over vand. Nu må du rulle videre og finde en anden til det her." Jeg skabte selvfølgelig et hul, som han ikke lige havde regnet med, at han skulle til at udfylde."

Carsten Dilling afviste i samme interview hendes postulater.

Nogle hæftede sig ved, og det blev bemærket dengang, at du sparkede lidt bagud. Hvorfor gjorde du egentlig det?

"Jeg mener, at citaterne ikke var tjekket af med Carsten eller jeg, og det var en vinkling, der var meget hård. Vi blev enige om, at vi ville lave endnu mere støj, hvis vi gik ud for at få dem til at lave om på det. Så vi lod den flyve."

Eva Berneke 2014, da hun blev ansat i KMD. | Foto: /RITZAU/BIDSTRUP STINE/
Eva Berneke 2014, da hun blev ansat i KMD. | Foto: /RITZAU/BIDSTRUP STINE/
 

Den direkte vej

Eva Berneke er født i 1969. Samme år, som Neil Armstrong som det første menneske satte fødderne på månen, og i en tidsalder, der i Danmark med den radikale Hilmar Baunsgaard som statsminister var præget af frisind, seksuel frigørelse og ungdomsoprør.

Et oprør var det måske ikke, da Eva Berneke nogle år senere gik i gymnasiet på Zahle i København – eller var det? Zahle har som skole og gymnasium i mange år haft et ry som en klassik borgerlig skole, men oprindelig blev skolen stiftet af den læreruddannede Nathalie Zahle, hvis sigte var at sikre kvinder samme karrieremuligheder som mænd og uddanne selvstændige kvinder.

Her må Berneke siges at have hørt efter i timerne.

Når det gælder kvinder og karriere har hun ved flere lejligheder været i front i medierne, ligesom hun i ledelsen i KMD har samlet en del kvinder omkring sig.

Uddannelsesmæssigt har hun således i den grad udfordret mændene. Hun er uddannet maskiningeniør på DTU og har efterfølgende taget en MBA på en af verdens mest prestigefyldte business schools, Insead.

"Jeg var meget glad for matematik og fysik og blev derfor den type student. Jeg tog til USA et år uden at have gjort mig klart, hvad jeg ville læse. Men jeg blev i hvert fald klar over, at jeg ville have en international uddannelse. Ville ud og opleve nye kulturer. Jeg ville også have et forløb, hvor der var en del fagligt indhold, og derfor blev det maskiningeniør. Uddannelsen har betydet, at jeg ikke er bange for teknologi, og jeg har lært, at man skal gå til et problem og prøve at få det løst."

Som en del af ingeniørstudiet var Eva Berneke et år i Frankrig, hvor man bruger ingeniører meget bredere end i den nordeuropæiske tankegang, de er i den offentlige forvaltning, i banker og andre steder.

"Det, synes jeg, var fantastisk, og jeg stiftede bekendtskab med management konsulentbranchen, som var genial, da man kunne få lov at smage på en masse forskellige virksomheder og brancher, og derfor begyndte jeg hos McKinsey. Jeg byggede så uddannelsesmæssigt på med marketing og Insead bagefter. Det blev en lang, sjov årrække i McKinsey. Med lange arbejdsuger og mange spændende udfordringer."

Fra konsulent til operativ leder

Hun blev i McKinsey i 14 år, flyttede til Paris i 1998 og arbejdede med store globale kunder på tværs af kulturer. Om skiftet til TDC i 2007 siger hun.

"Enten har man en karriere som konsulent hele sit liv, men skal man prøve noget andet, skal man trække stikket og få et "rigtig" job, hvor man går fra at give de gode råd til rent faktisk at gøre det selv. Det er positivt at få lov at implementere og justere de ting, der kan gå galt. Se resultatet. Det synes jeg kunne være sjovt at prøve."

Det var jo stadig med den strategiske tilgang?

"Ja, jeg gik ind ad den dør, der hed strategichef, men fik ret hurtigt meget andet også, herunder det juridiske og regulative område og hurtigt en børs-reintroduktion. Jeg sad også med en del frasalg. Efter det overtog jeg først wholesale og TDC Business, hvor jeg selv skulle drive forretningen."

Det var i små skridt ad gangen, tilføjer hun:

"Bare ved det at rykke over til TDC som strategichef får man oplevelsen af, at  det er en stor implementeringsopgave at få folk til at forstå en strategi, at motivere dem for en strategi. Er I med på at gå i den retning? Det er der selvfølgelig nogle, der ikke er, for de er vant til at gå i en anden retning."

Den opgave har man slet ikke som konsulent, hvor man er begavet med at "have nogle super dygtige unge mennesker, der ikke stiller spørgsmålstegn ved at arbejde 80 timer om ugen og har lavet arbejdet næsten før, du har bedt om det," som hun udtrykker det.

"Og sådan er det ikke i de fleste almindelige virksomheder. Langt fra. Der siger folk; hør her Eva klokken er kvart i fire, og jeg skal hente børn, så det kigger vi på senere. Der er bare en helt anden ledelsesopgave, når de siger, at de også har en hverdag, der skal hænge sammen og får en løn, der ikke lægger op til, at de skal arbejde til kl. 22 hver aften."

Var det lidt af et kulturchok?

"Det er i hvert fald noget, man skal lære."

De store udfordringer

Da Eva Berneke blev koncernchef i KMD overtog hun et selskab, hvor de lavest hængende frugter allerede var plukket. I 2009 blev KMD, hidtil ejet af kommunernes Landsforening (KL), solgt til kapitalfonden EQT og ATP, der satte turbo på en trimning af virksomheden.  I oktober 2012 solgte ejerne aktiemajoriteten i it-virksomheden videre til fonde, der bestyres af kapitalfonden Advent International.

 

Foto: /RITZAU/Kenneth Lysbjerg Koustrup
Foto: /RITZAU/Kenneth Lysbjerg Koustrup
 

Den øvrige aktiebeholdning ejer Sampension og selskabets ledelse. Berneke stod således med en delvist veltrimmet virksomhed, der skal vinde nye offentlige udbud, men også i den grad finde nye forretningsområder i takt med, at de gamle, profitable software-monopoler i det offentlige forsvinder.

Eva Berneke står således i en situation, hvor hun skal kæmpe for at vinde udbud til priser, der ligger langt under tidligere tiders priser. En kæmpe udfordring i takt med, at de gamle monopoler udløber en efter en frem mod år 2020. Man skal som erhvervsleder været meget dygtig for at gå ud i et konkurrencemarked og kompensere for tabet af gamle monopolsystemer med ekstrem høj indtjeningsmarginal.

Og dygtig, det er Eva Berneke ifølge en tidligere ledelseskollega, der i samme åndedrag peger på, at det ikke er hendes skyld, at KMD er havnet i den situation – med en opgave, der dog er en meget stor mundfuld. Måske for stor en mundfuld.

"De problemer har hun arvet."

Berneke får nok

Og der bliver ikke givet ved dørene hos hverken de kommunale kunder eller andre historisk store kunder; tværtimod har flere af disse de seneste par år, om ikke smækket med døren, så i hvert fald truet med at gøre det (se faktaboks).

KMD har fået hård kritik i pressen, i en kort periode fra landets kommuner, fra ATP og fra Skat på én gang. Reaktionen fra Eva Berneke kom efter en periode med pres på KMD. Hun sagde til Jyllands-Posten den 25 januar i år:

"Det, der sker lige nu, er, at der bliver lavet et ret urimeligt og ret usagligt pres for at få os til at reducere priserne på de gamle systemer."

Jeg har hæftet mig ved, at du gik lidt i offensiven mod de kunder, der angreb KMD. Hvordan kan det egentligt være, det er jo noget, som man sjældent ser?

"Det har vi diskuteret rigtig mange og længe internt, for vi var i virkeligheden stille meget længe, fordi man af princip ikke lægger sig ud med sine kunder. Det er noget af det værste, man kan gøre, og vi havde også en dialog med kunderne, som kørte ganske fornuftigt og var i gang længe.

Grunden til, at jeg gik ud, var først og fremmest, at det slider enormt meget på en virksomhed, når vi har så mange medarbejdere, der sidder og knokler med de nye systemer og med at holde de gamle kørende, igen og igen i pressen udsættes for det, som vi synes var ret usaglige og meget ensidige beskyldninger. Uden at man på noget tidspunkt tager til genmæle. På et tidspunkt er man nødt til at sige, at der er to sider af den sag. Vi vil gerne tage ansvar, men vi synes også, at det vil klæde modparten at sige, at det ikke kun er deres leverandør, der er håbløs."

Jens Due Olsen bemærkede naturligvis også, at Berneke var ude at markere.

Hun har været i åben konflikt i medier med storkunder – tacklede hun det godt, synes du?

"Ja, det vil jeg mene, at hun gjorde. Jeg tror dog også, at vi som organisation kan blive bedre til at forstå, at offentlige kunder har nogle andre hensyn at tage end private kunder. Jeg synes, at det er brandærgerligt, når man har kunder, der ikke er tilfredse, og det er endnu mere brandærgerlig, når dialogen foregår i offentligheden."

Isdronningen

Direkte adspurgt, hvordan han vil beskrive Eva Berneke som leder og adm. direktør, svarer han:

"For det første har hun ekstrem god, strategisk flyvehøjde, samtidig kan hun gå helt ned i detaljerne. Det er ret sjældent, man ser begge dele, synes jeg. Og så er hun virkelig kvik og myreflittig, hun får mange ting fra hånden og har en enorm spændvidde i, hvad hun kan kapere og nå i løbet af en dag."

Han tilføjer, at han jo ikke har arbejdet for hende, men mere arbejdet med hende.

"Men jeg tænker, at hun arbejder med sine kolleger, som hun arbejder med mig og sin bestyrelse; hun er meget transparent og inklusiv, hun deler ting. Hun er en god blanding af at turde vise retningen, men også teste sine beslutninger af. Jeg tror, at hun er en god teambuilder for folk, som kan lide at være involverede og kan lide at tage beslutninger baseret på facts. I et akademisk miljø, hvor det handler om at få truffet de rigtige beslutninger og få givet folk noget ansvar, tror jeg, hun er rigtig god."

Nogle siger, hun bærer øgenavnet isdronningen?

"Det kan jeg faktisk ikke genkende, men jeg arbejder jo ikke for hende. Men jeg kan godt genkende, at man nok selv skal være kvik for at følge med. Man kan måske føle sig sat af, hvis man ikke kan følge med i hendes tankesæt. Men jeg synes på ingen måde, at hun er en isdronning."

Så du har aldrig hørt det selv?

"Når du nu siger det, har jeg måske læst det et sted, men ikke hørt det."

Foto: Foto: Ritzau/Stine Bidstrup
Foto: Foto: Ritzau/Stine Bidstrup
 

Eva Berneke har fra sin presseafdeling hørt, at hun har øgenavnet isdronningen, der jo refererer til en lidt følelseskold type.

"Jeg tænkte, at det er da et spændende navn, men sådan er det jo tit med øgenavne, at dem vælger man ikke selv."

Men er du overrasket over det, er der noget om snakken – at du er den type?

"Mit gæt er, at det opstod, da jeg gik fra McKinsey til TDC. McKinsey-konsulenter har jo tit et rygte som nogle hårde drenge og her var det så, at nogle sagde, at det var en lidt tough lady, der kom der. Og det er klart, at man som topchef skal tage nogle tough beslutninger ind i mellem. Og det kan være, at folk, der ikke kender mig så godt, tænker på mig som ingeniør og McKinsey i så mange år, så det ligner hard core."

Man bliver nødt til at udvikle en lille smule hård hud, når man sidder i sådanne nogle stillinger som min

Eva Berneke

Det er hendes gæt, at det rygte løb lidt i forvejen for hendes karriere uden for konsulentverdenen.

"Jeg tror ikke, at der er mange, der vil sige, at det er rigtigt, når de kender mig lidt bedre. Men nogle gange kan det jo være effektivt, at folk har en perception, så kan de jo næsten kun blive positivt overraskede."

Men generer øgenavnet dig, eller er du ligeglad?

"Ved du hvad, jeg tror, at man bliver nødt til at udvikle en lille smule hård hud, når man sidder i sådanne nogle stillinger som min."

Ironman eller heavy metal?

KMD sponserer både heavy metal, COPENHELL, og KMD IRONMAN Copenhagen. Om COPENHELL-sponsoratet hedder det i årsberetningen, at KMD anser samarbejdet "som en god mulighed for at nå ud til potentielle kandidater og samtidig skabe en festlig ramme for de eksisterende medarbejdere i KMD, som interesserer sig for denne musikgenre."

Hvis du skulle hygge dig en eftermiddag, hvilket af de to arrangementer appellerer så mest til dig?

"Nu er jeg faktisk med til at sparke Ironman i gang. Men jeg ville jeg nok tage til COPENHELL, fordi jeg også godt kan lide at være sammen med folk, der er en lille smule forskellige fra mig selv. Folk, der ikke tænker helt som én selv, ikke har samme uddannelse og samme kulturelle, religiøse og etniske baggrund. Det giver enormt meget, men hold op, hvor er det meget mere besværligt. For hvor bliver man hurtigt enig med nogle, der tænker som en selv.

Men man tager bedre beslutninger af også at tænke den anden vej rundt; den der blinde vinkel, man har, når alle tænker ens. Jeg søger også at få de skæve vinkler, for jeg har nogle blinde vinkler."

Så hellere Lagkagehuset

Om de fleste topledere på Bernekes niveau læser man altid, at de arbejder langt mere end en almindelig arbejdsuge; det, har hun heller ikke i flere interviews lagt skjul på, er tilfældet for hende og har været det i mange år. Mange måltider på et fly, madpakker har man folk til at smøre.

Så tænker jeg nogle gange – gad vide, hvad disse mænd og kvinders ambitioner er privat her i  livet. Har du nogle ambitioner i livet uden for arbejdspladsen?

"Jeg er jo ikke anderledes end andre topchefer, der gerne vil have en velfungerende familie derhjemme. Og hvis det ikke fungerer, er jeg heller ikke nogen god topchef. Og det var en af grundene til, at vi flyttede til Danmark, at jeg også ville give mine børn nogle danske rødder. Og at jeg ikke skulle rejse helt så meget som i McKinsey. Det trak tænder ud.

Men selvfølgelig har jeg en ambition om at være en rimelig balanceret mor, være der som hustru og være der som ven og veninde. Det skal ikke kun handle om at arbejde. Men jeg har ingen ambition om hverken at købe ind, lave mad eller vaske tøj. Ambitionen om alt det praktiske har jeg måttet lægge fra mig. Nogle sætter en ære i at gøre tingene, men jeg kører forbi Lagkagehuset i stedet for at bage boller til klassen. Sådan er det."

Eva Berneke er gift med schweiz-amerikaneren Marc Mayor, de har tre drenge og en pige og bor på Frederiksberg.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

FAKTA  - KMD's årsberetning:

KMD's seneste regnskab er påvirket negativt af ekstraordinære hensættelser, som afdækker udestående sager, herunder det forlig, KMD har indgået med KOMBIT i forsommeren.

Der er i KMD's Holding regnskab en relativ høj afskrivning af det, der hedder købsprisallokeringer. Det er afskrivninger, der relaterer sig til værdiansættelsen af KMD på seneste salgstidspunkt og er noget, der er blevet bogført hvert år siden salget af KMD i 2009. Det er standard i forhold til regnskabslovgivningen, og afskrivningerne er ikke penge, der ryger ud af KMD’s kasse.

KMD har et positivt driftsresultat fra firmaets driftsaktiviteter (EBITDA) på 661,7 mio. kr. i 2016. Før særlige poster er det på 1.102 mio. kr. i 2016.

Kilde: KMD

Samarbejde med KMD skal sikre Microsoft større del af cloudmarkedet 

KMD sælger sin Dynamics Nav-forretning 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs