It-iværksætter: "Jeg ganger med pi, når ingeniører siger, hvor lang tid noget tager"

ITWatch sætter fokus på interessante profiler i it-branchen og på, hvorfor det lige præcis var her, de endte med at gøre karriere. For nogle et bevidst valg, for andre en tilfældighed. I dag svarer serie-iværksætter Martin Thorborg, der egentligt ville have været ingeniør eller politibetjent.
Martin Thorborg | Foto: Creative Commons
Martin Thorborg | Foto: Creative Commons

Hvilken karrierevej så du for dig selv som ung?

"Jeg var sikker på, jeg skulle være ingeniør ligesom min far, for jeg så meget op til ham og syntes, det, han lavede, var meget spændende. Så det var min plan."

Hvilken uddannelse har du?

"Jeg er uddannet kontorassistent, hvilket betød et år på handelsskolen og bagefter to år som kontorelev på Frederiksberg Politistation."

Hvornår besluttede du dig for den karrierevej, du har i dag? Var det tilfældigt, eller gik du målrettet efter netop it-branchen?

"Det var meget tilfældigt. Jeg havde ikke set mig selv som iværksætter overhovedet, jeg ville være ingeniør. Men da jeg ikke kunne blive det, fordi jeg ikke kunne finde ud af matematik, så begyndte jeg at arbejde på en tankstation og vaske politibiler. Der fandt jeg ud af, at jeg godt kunne lide den autoritet, der var i det – så da ville jeg faktisk være politibetjent, men var for ung og fik derfor job på en politistation som kontorelev. Her gik jeg og ventede på at kunne starte i politiet, men der var ansættelsesstop, så det blev jeg heller ikke. På det tidspunkt var jeg 23 år gammel og stod med ryggen op ad muren – så jeg endte med at åbne min egen butik."

Hvad er den største udfordring ved at være i it-branchen?

"Det er at skaffe de rigtige medarbejdere og holde på dem. Det er en utrolig konkurrencepræget branche i forhold til at skaffe personale – der er alt for få ingeniører og mange virksomheder. Alle virksomheder skal i dag have softwareudviklere, så udfordringen er at rekruttere og fastholde dem."

Hvilke faldgruber har du oplevet, hvis nogen?

"De største faldgruber har været, at jeg ikke selv er ingeniør og derfor kan have svært ved at sætte mig ind i tankegangen hos mine kolleger. I dag kan jeg godt, men i starten var det svært at kommunikere med dem, fordi de er meget nørdede og tænker firkantet, imens jeg tænker empatisk og pragmatisk. Hvor specifikt skal man beskrive opgaverne? Det skal man meget specifikt, har jeg lært, ellers kan det blive nogle sjove resultater ligesom også spørgsmålet om, hvor lang tid ting tager. Ingeniører er altid voldsomt optimistiske og tænker best case scenario, men sådan er det næsten aldrig. Derfor har jeg en tommelfingerregel – nemlig at jeg ganger med pi, når jeg får at vide, hvor lang tid noget vil tage – så passer det som regel nogenlunde."

Hvad har overrasket dig positivt, hvis noget?

"Jeg er meget beruset over de skaleringsmuligheder, it har. At man kan bygge noget, som folk over hele verden kan bruge. Da vi lavede Spamfighter, var det fantastisk at se, hvordan folk fra hele verden begyndte at bruge det. Til sidst manglede vi kun brugere i Nordkorea for at have nået hele verden – og det var inklusiv alle amerikanske stater og selv Vatikanet-staten."

Hvor ser du branchen bevæge sig hen?

"Over de seneste år er it blevet langt mere tilgængeligt. Fra at være værktøj for nørderne lavet til nørderne til i dag, hvor man bare tilslutter tingene, og så virker de. Så jeg tror, det bliver mere brugervenligt, og jeg ser it flere og flere steder samtidigt med, at det bliver mere usynligt og blot indgår i det, man laver. Jeg tror også, virtual reality kommer til at eksplodere. Ligesom argumented reality, hvor man for eksempel bliver informeret om, hvem forskellige personer er med ansigtsgenkendelse. Det, tror jeg, kommer til at ændre folks hverdag ekstremt meget."

Hvor længe bliver du selv i den?

"For altid. Jeg kan ikke undvære den. Jeg elsker it- branchen, og jeg synes, den er det sjoveste i hele verden. Der er sjove mennesker, gode penge, og jeg forstår branchen rigtig godt. Så jeg kommer aldrig til at forlade den. Det er her, mulighederne ligger, og det er it, der ændrer verden og her, jeg kan være med til at ændre den."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også