Afgående DI Digital-direktør ser tilbage: "Tingene er jo også svære for cheferne en gang imellem"

En personlig tragedie tilbage i 2020 førte til et sporskifte for DI Digital-direktør Rikke Hougaard Zeberg, og d. 1. juni vender hun tilbage til det embedsværk, hun er ”født ind i”. 
Foto: Di Digital / Pr
Foto: Di Digital / Pr
af NIKOLAJ HARDING

Om præcis en uge, den 1. juni, forlader en af de senere års markante skikkelser i it-branchen sit job. 

Rikke Hougaard Zeberg skifter nemlig stillingen som branchedirektør i DI Digital ud med jobbet som direktør for Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur efter to og et halvt år i brancheorganisationen.

ITWatch har mødt den afgående DI Digital-direktør i Industriens Hus, hvor hun har sat ord på tiden før og under perioden i brancheorganisationen, samt den, der følger, når hun forlader DI Digital. 

Historien, hun fortæller, er en historie, der i høj grad handler om sceneskift. 

På den ene side det sceneskift, der finder sted nu, hvor Rikke Hougaard Zeberg forlader brancheorganisationen for at vende tilbage til det embedsværk, som hun ifølge hende selv er født ind i rent karrieremæssigt. 

På den anden side er det en historie om det sceneskift, der føltes nødvendigt, efter livet med ét ændrede sig på dramatisk vis tilbage i 2020, og som har lært Rikke Hougaard Zeberg om prioriteringerne i hendes liv. 

Spændende, lærerigt og anderledes

Rikke Hougaard Zeberg fortæller, at jobskiftet, der blev meldt ud i april, har været undervejs i nogle måneder. Nogle gange kommer der nogle jobmuligheder forbi, som tænder noget i en, siger hun. 

Og det var tilfældet med muligheden for at blive direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur. Det vender vi tilbage til. 

Hun er trods alt stadig branchedirektør i DI Digital lidt endnu. 

”Det føles altid anderledes, når man skal lave et jobskifte. Når det først er meldt ud, så vender interessen lidt væk fra én. Og jeg kan godt begynde at mærke, at der ikke her helt så mange e-mails, som der plejer at være,” siger Rikke Hougaard Zeberg. 

Rikke Hougaard Zeberg tiltrådte i DI Digital i januar 2021. Midt i corona, hjemmearbejde og kviktests, og før krig i Ukraine, inflation og energikrise. 

Alt sammen ting, som har haft indflydelse på den branche, hvis interesser hun har forsøgt at varetage. 

”Det har været en utrolig spændende tid. Og meget lærerigt. Det har også været anderledes,” forklarer DI Digital-direktøren, når hun ridser de sidste to og et halvt år op. 

Når det har været en lærerig tid, så handler det om hendes baggrund. Rikke Hougaard Zeberg lægger nemlig ikke skjul på, at hun er embedsmand. I alt har hun siddet i en sådan position i godt og vel 28 år, gætter hun på. 

Jobbet i DI Digital adskiller sig derfor fra hendes tidligere stillinger i blandt andet Erhvervsministeriet, Finansministeriet og Administrationspolitisk Center.

Her er man som embedsmand langt mindre synlig, end man er som branchedirektør for en af de store brancheorganisationer herhjemme. 

Det er også derfor, at jobbet har været anderledes, da hun har skullet deltage mere i den offentlige debat, end hun før havde været vant til. 

Jobbet har samtidigt været utroligt spændende, forklarer Rikke Hougaard Zeberg, da hun er kommet over på den anden side, hvor hun har repræsenteret virksomhederne, og set det hele fra deres side.

”It-virksomhederne er enormt dygtige til det, de laver. De er enormt engagerede, og de har rigtig mange visioner. Og det at kunne bringe den offentlige sektor og virksomhederne sammen, synes jeg, har været rigtig spændende,” siger Rikke Hougaard Zeberg. 

Tragedien

For at forstå, hvordan Rikke Hougaard Zeberg endte på posten som branchedirektør for DI Digital, skal vi skrue tiden lidt tilbage. 

Det var i hendes tid i Digitaliseringsstyrelsen, hvor hun i 2017 blev direktør, at en personlig tragedie indtraf.

Rikke Hougaard Zeberg mistede sin mand på meget ”dramatisk, pludselig og overraskende” vis. En traumatisk oplevelse for både hende og hendes to børn. 

”Set i bagklogskabens lys var det nok også med til, at jeg tog skiftet fra Digitaliseringsstyrelsen til DI Digital. Altså, jeg følte, at der skulle ske et sceneskifte dér for to og et halvt år siden,” siger Rikke Hougaard Zeberg. 

Kort efter mandens død gjorde coronapandemien sit indtog i Danmark, hvilket førte til, at landet lukkede ned. 

Nedlukningen passede Rikke Hougaard Zeberg fint, da det gav hende og familien muligheden for at være i sin egen lille boble og få bearbejdet en masse ting sammen. 

Hun fortæller, at hun ret tidligt i processen valgte at være åben om det, der var hændt. En åbenhed, hun tog sig ind i DI Digital, da hun startede. 

”Døden er et stort tabu. Jeg tror, at det er en god ting at tale om, men det kan være svært at tale om for dem, der ikke har haft det inde på livet, fordi det er jo ens store frygt, der bliver realiseret dér,” siger branchedirektøren. 

Når Rikke Hougaard Zeberg vælger at være åben om sin mands død, skriver hun sig samtidigt ind i en tendens, hvor ledere viser mere og mere sårbarhed og indvier i de ting, som kan være svære at tale om. 

Blandt andet har vi set Jakob Ellemann-Jensen, forsvarsminister og partiformand i Venstre, fortælle åbent om sin stresssygemelding. 

”Jeg har altid været synlig omkring mine prioriteter i mit lederskab,” siger Rikke Hougaard Zeberg. 

Hun eksemplificerer det med, at hun har været kvindelig kontorchef i Finansministeriet med to små børn og altid insisterede på at hente dem selv to gange om ugen. 

Det var hårdt i starten, da der ikke var mange kvindelige kontorchefer med små børn i Finansministeriet på det tidspunkt, fortæller hun. 

”Jeg har altid oplevet, at der har været opbakning til det, og så længe at man var synlig omkring sine prioriteter, så jeg har altid oplevet, at man fik det positivt igen, også når man var sårbar. Man er jo ikke et overmenneske, tingene er jo også svære for cheferne en gang imellem,” siger Rikke Hougaard Zeberg. 

Sund balance

Når Rikke Hougaard Zeberg kigger tilbage, så er der sket meget for hende og hendes børn i de sidste tre år, og der er stadig svære dage, forklarer hun. 

”Der gik nogle år, hvor jeg skulle have det mere på afstand, hvor det gjorde for ondt, og hvor det fyldte det hele. Verden gik ligesom i stå, og man troede ikke, at verden kunne blive fikset igen,” siger hun. 

Hun understreger, at hun er et andet, men godt sted nu. Hun kan ikke pege på et eksakt tidspunkt, hvor tingene begyndte at lysne, men at det nok er sket løbende. 

Mandens død har samtidigt haft betydning for, hvordan Rikke Hougaard Zeberg prioriterer sin tid og har lært hende at få en sund balance i samspillet mellem job og privatliv. 

”Jeg har fået mine prioriterer på plads, så jeg ved, at når børnene har behov for mig, så er jeg der for børnene,” siger hun. 

”Hvor man før i tiden altid måske lige havde telefonen med, fordi arbejdet var lige så vigtigt, der er jeg blevet skarpere i min prioritering i forhold til, hvad det er, der er vigtigt,” siger hun. 

Det, der er vigtigt, er hendes børn, ligesom at den afgående DI Digital-direktør bruger mere tid på sin passion for heste. 

Rikke Hougaard Zeberg beskriver sig selv som perfektionist, og mandens dødsfald har også været med til at pille ved den selvopfattelse. 

”Før i tiden var der måske nogle mindre ting jobmæssigt, som jeg kunne bekymre mig rigtig meget over.”

”Nu tager jeg lidt mere let på tingene og jeg lader mig ikke hænge så meget i de små fejl,” siger hun. 

I forbindelse med det kommende jobskifte til Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur afviser hun dog, at der er tale om, at det er en direkte konsekvens af de ændrede prioriteter, så hun kan få mere tid mellem hænderne. 

”Nogle tror, at jeg tager det nye job for at arbejde mindre. Det gør jeg ikke. Jeg har en forventning om, at det bliver det samme niveau, og jeg arbejder stadigvæk meget,” siger hun. 

Tilbage til rødderne

I sit nye job i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur glæder Rikke Hougaard Zeberg sig til at fortsætte med at arbejde med nogle af de vigtigste dagsordener.

Blandt andet den digitale transformation og grønne omstilling, herunder klimaforandringer, energioptimering og effektivisering.

”Alle, som i alle, er enige om, at hvis det skal lykkes, er det nødvendigt, at der kommer adgang til data, og der bliver delt data i meget højere grad, end der gør i dag,” siger Rikke Hougaard Zeberg.

Hun fortæller, at Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur ligger inde med de data, som skal til, for at lave nogle af de løsninger, der skal komme udfordringerne til livs, og man har til opgave at bringe denne data i spil.

Det kræver ifølge hende standardiseringer, datamodellering, og at man får mange parter, som har data, til at arbejde sammen.

”Det er sådan noget hardcore rugbrødsarbejde. Og det vil jeg gerne være med til. Det, synes jeg, er spændende,” fortæller Rikke Hougaard Zeberg.

Samtidigt bevæger hun sig en smule længere væk fra rampelyset i sit nye job. Det har hun ikke noget problem med.

Med det nye job vender hun nemlig tilbage til det karrierespor, hun er født ind i. Embedsværket. Men på trods af, at hun bliver lidt mindre synlig, tager hun dog lidt med fra tiden i DI Digital.

”Det er jo et kæmpe skifte og anderledes. Men jeg har stadigvæk tænkt mig at blande mig i debatten, og jeg håber, at der er nogen, der gider invitere mig ud til at holde et oplæg. Jeg har jo stadigvæk en holdning til mange ting, og det vil jeg blive ved med at have,” slutter Rikke Hougaard Zeberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også