”Når man er væk fra alting, står det klart, hvad man gerne vil bruge sin tid på"

Dårlig forberedelse kan være fatal, når man krydser Atlanterhavet i en robåd - og når man leder en virksomhed, mener Anders Nørregaard, som har erfaring med begge dele.

Anders Nørregaard, tidligere adm. direktør for Exclusive Networks Danmark, kom tidligere i år hjem fra løbet Talisker Whiskey Atlantic Challenge. Kun 20 i verden har som ham gennemført det to gange.

Kære Ludvig

Vær god mod andre, Gør dig umage og vælg altid kærligheden.


Sådan lyder et uddrag af Anders Nørregaards afskedsbrev til sin søn på lidt over otte måneder. Det er hverken skrevet, fordi han er terminalt syg eller selvmordstruet. Tværtimod har han frivilligt taget en beslutning, som han mange gange kommer til at dunke sig selv i hovedet med.

Med sin solbrune hud og afslappede fremtoning i jeans og habitjakke, er det svært at forestille sig, at Anders Nørregaard for bare få uger siden sad i en 8 meter lang og 1,75 bred båd med tre holdkammerater, da vi mødes i februar.

Sammen havde de roet 5.252 km over Atlanterhavet fra den spanske ø La Gomera til Antigua i Caribien. Det svarer til 500 timers roning og cirka 800.000 åretag per person.

Holdet bestod ud over Anders Nørregaard på 47 år af hans ven Michael på 52 år samt dennes søn Alfred på 20 og Linea på 27 år. | Foto: Atlantic Campaigns
Holdet bestod ud over Anders Nørregaard på 47 år af hans ven Michael på 52 år samt dennes søn Alfred på 20 og Linea på 27 år. | Foto: Atlantic Campaigns

To timers roning, to timers pause

Den slags har man god tid til at regne på, når man befinder sig på Atlanterhavet og i 42 dage veksler mellem at ro i to timer og at hvile i to timer. Det er vilkårene i løbet Talisker Whiskey Atlantic Challenge, som bliver kaldt the world toughest challenge. Flere mennesker har besteget Mount Everest end at kaste sig ud i den udfordring.

Når Anders Nørregaard gør regnestykket op, er det vigtigste resultat ikke selve placeringen i løbet; ”vi er jo kompetitive, så når vi venter på at komme afsted, vil vi vinde løbet, men efter halvanden dag vil man bare i land”. Det vigtigste mål er at gennemføre og at komme helskindet hjem til familien.

Derudover har han smidt 20 kilo.

Få uger efter hjemkomsten blev han desuden enig med sin bestyrelse om, at han ikke længere skal stå i spidsen for den danske del af cybersikkerheds-virksomheden Exclusive Networks. Den er vokset fra tre til 14 medarbejdere i Danmark med en årlig omsætningsvækst på over 30 pct. under Anders Nørregaards ledelse.

”Når man er væk fra alting, står det klart, hvad man gerne vil bruge sin tid på, og hvad der giver energi. Exclusive Networks og jeg kom frem til, at vi vil noget forskelligt.”

Anders Nørregaard tabte 20 kilo på de 42 dage, hvor han roede over Atlanterhavet. | Foto: Atlantic Campaigns
Anders Nørregaard tabte 20 kilo på de 42 dage, hvor han roede over Atlanterhavet. | Foto: Atlantic Campaigns

God timing til nye udfordringer

Timingen er god, ifølge Anders Nørregaard.

”I sensommeren blev Exclusive Networks børsnoteret på den parisiske børs, så nu går virksomheden ind i en ny udvikling. Derfor er det et godt moment til at gøre noget andet.”

Men hvad får et menneske til at sætte livet på spil for at krydse Atlanten, når man lever et liv, man er lykkelig for med kone og to børn i Klampenborg og et godt job?

”Selvom jeg er glad for at være hjemme, er noget dejligt simpelt ved livet på båden. Jeg talte med nogle venner på vejen, som ikke kan forstå, at jeg har været væk i to måneder, fordi tiden går så stærkt, når man er i sin hverdag herhjemme. Turen er en fantastisk katalysator for at finde ud af, hvad der er vigtigt i ens liv.”

Når vi har vores hvil på to timer, bruger vi en halv time på at spise og resten på at hvile. Vi skal helst nå at indtage cirka 4-5.000 kalorier i døgnet

Anders Nørregaard

På Atlanterhavet handler hverdagen primært om to ting: at holde sig selv kørende fysisk og mentalt.

”Du ror på skift i hold på to ad gangen døgnet rundt, for at holde fart og fremdrift i båden. Der er to små kahytter i hver ende, der også fungerer som opdrift, hvis vi kæntrer. Når vi har vores hvil på to timer, bruger vi en halv time på at spise og resten på at hvile. Vi skal helst nå at indtage cirka 4-5.000 kalorier i døgnet, for vi forbrænder mellem 8-12.000.”

Menuen kan få de fleste kantiner til at fremstå som gourmetrestauranter.

”Vi lever af frysetørret mad, som man hælder kogende vand over. Det får vi fra havvand, som vi afsalter med et osmoseanlæg og opvarmer i et primusblus. Vandet vi drikker, er cirka 24 grader varmt.”

Foto: Atlantic Campaigns
Foto: Atlantic Campaigns

Søsygen fra helvede

Men før dagligdagen på båden for alvor begynder, skal de fleste igennem et par døgn i helvede.

”Denne gang var jeg søsyg i halvandet døgn. Så kaster du op ud over siden og ror videre. Du må bare stå det igennem, for dine teamkammerater er også søsyge, så der er ikke noget hjælp at hente.”

”Forgængeligheden ryger i det hele taget ret hurtigt. Rent ud sagt skider man i en spand på dækket foran de andre. Vi havde en kvinde med, og hende prøvede vi at give lidt privatliv, men det er svært, fordi vi ikke må stoppe med at ro.”

Feedback lyder godt på landjorden, men når man er fysisk presset, er det hårdt at få at vide, at man ikke ror godt nok

Anders Nørregaard

Men strabadserne er ikke kun fysiske. For hvordan holder man sig mentalt på toppen – og undgår at rive hovederne af hinanden – når man er under pres i så mange dage?

For Anders Nørregaard og hans holdkammerater handlede det om at kende hinandens reaktionsmønstre på forhånd. De lavede individuelle personlighedsprofiler og havde et mål om at gå op af båden bedre venner, end da de gik ned i den.

”En anden af vores værdier var, at feedback er en gave, vi giver hinanden. Det lyder godt på landjorden, men når man er fysisk presset, er det hårdt at få at vide, at man ikke ror godt nok. Så de pejlemærker, man styrer efter, står meget nøgne og udstillede, når man er ude på havet.”

Foto: Atlantic Campaigns
Foto: Atlantic Campaigns

Diversitet er et plus

Den syretest gælder også de enkelt team-medlems styrker og svagheder. For selvom det kan lyde som en bedre idé at have en over 100 kilo tung, erfaren roer som Anders Nørregaard ombord, frem for Linea på 27 år med en vægt på 60 kilo, er det ikke nødvendigvis tilfældet.

”Vi taler meget om diversitet i erhvervslivet, og det kan virke lidt abstrakt. Men når det gælder Linea, kunne hun i kraft af sin statur komme meget hurtigere rundt på båden end os andre. Når der sidder tre alfahanner, som enten er rigtig enige eller rigtig uenige, var hun også god til få nogle nuancer på vores snakke. Det viser, hvor vigtige vores forskelligheder er.”

Du får tæsk med årene, fordi de klasker ind i siden på dig, i lysken og alle steder på grund af den kraftige vind og giver blå mærker over hele kroppen

Anders Nørregaard

Savnet af familien tager førstepladsen som løbets hårdeste mentale udfordring. Derfor er det en god dag, da der kommer et stormvarsel, fortæller Anders Nørregaard. Jo vildere stormen er, jo mere forberedelse, overblik og ro kræver den.

”Passatvinden skaber et højtryk, som blæser kraftigt, men de kom ikke i år. Vi var ret frustrerede, fordi tælleren, over hvor lang vej der er tilbage, ikke rykkede sig. På grund af strømmen føles det samtidig som at ro i våd beton. Når der kommer hårdt vejr, gælder det om at surre alle ting fast, lukke lugerne og få det rigtige tøj på.”

”Dine sanser bliver ekstra skærpede, mens bølgerne bliver større og større og når en højde på op til 25 meter. Så sidder du bare og holder fast, mens du kigger på instrumenterne, som holder kursen, mens der skyller høje bølger ind over dig. Vandet er cirka 24 grader, men det er så salt, at det klør og svider på kroppen. Jeg fik saltvandsbylder på fødderne, fordi du hele tiden har våde sko. Du får tæsk med årene, fordi de klasker ind i siden på dig, i lysken og alle steder på grund af den kraftige vind og giver blå mærker over hele kroppen.”

Er du bange i sådan en situation?

”Jeg var ikke bange på noget tidspunkt, fordi du har sikkerhedsline på hele tiden, så båden føles som det sikreste sted. Men bliver du skyllet ud af båden, er du død.”

Holdet kommer i havn på Antigua i Caribien. | Foto: Atlantic Campaigns
Holdet kommer i havn på Antigua i Caribien. | Foto: Atlantic Campaigns

Gør hvor du er til det bedste sted at være

Selvom der er langt fra livet i en robåd på otte meter til et hovedkvarter med frugtordning og hæve-sænke borde, trækker Anders Nørregaard mange af læringerne fra turen op på landjorden.

Dårlig forberedelse kan være fatal, når man krydser Atlanterhavet. Og de får aldrig en ende. Hele tiden skal båden vedligeholdes og selv små detaljer gør en forskel.

”Hen over jul glemte vi f.eks. at rense båden for alger udvendig. Det var måske afgørende for, at vi ikke kom en dag hurtigere i land. Sådan er det også i en virksomhed. Man kan have en vision om at erobre verden, men man må ikke glemme de små skridt, det kræver at nå dertil.”

Evnen til at holde fokus på hvad man kan ændre, frem for at se sig sur på den silende regn, tager Anders Nørregaard også med sig fra turen.

Man har selv valgt at være i båden, så man har et personligt ansvar for at gøre den til det bedste sted at være. Det gør man ikke med fine intentioner eller mission statements, som man har lavet, før man tog afsted, men med sine handlinger hver eneste dag.

Og så gælder det om at tanke op mentalt, når man har muligheden.

”På et tidspunkt fulgte en pukkelhval os i to timer, og lå og cirklede under båden. Når natten falder på, sidder du med mælkevejen lige over dit hoved og kan se dens tåge af gasskyer, som ellers er skjult af byens lys. Der er så mange stjerneskud, at man ikke ville kunne nå at lave ønsker nok. Det er en kæmpe gave at have blik for de oplevelser.”

Anders Nørregaard tager afsked med sin hustru Christina før løbet. | Foto: Atlantic Campaigns
Anders Nørregaard tager afsked med sin hustru Christina før løbet. | Foto: Atlantic Campaigns

Et egoistisk røvhul

Ligesom for en topchef, er familiens opbakning også afgørende for at nå målet, mener Anders Nørregaard. For selvom hans kone og datter er stolte af hans præstation, kræver den, at man både skriver testamente og afskedsbreve.

”Der er mange gange, jeg har siddet ude på havet og tænkt ”hold kæft, hvor er du et egoistisk røvhul”. Men så ringer du hjem på satellittelefonen og hører, at alle har det godt. Min datter vil også gerne sejle over Atlanten, og den drøm er jeg stolt af at give videre til hende. For man skal tage de muligheder, livet giver.”

Der er en stigende tendens til, at vi har lyst til at trække stikket ind imellem. Jeg tror, at det er en strømning, der gør os til bedre mennesker, ledere og medarbejdere

Anders Nørregaard

Anders Nørregaard og hans holdkammerater slog den gældende verdensrekord for mixed teams og kom ind på en andenplads. For løbet samlet set fik de en 12. plads.

Nu handler det om at finde den næste målstreg. Ambitionen er at bruge erfaringerne fra turene til at rådgive organisationer om, hvordan man udvikler ambitiøse visioner, strategier og skaber udvikling og motivation. Anders Nørregaard føler også stadig, at han har en masse at give i forhold til at være adm. direktør for en virksomhed, og det behøver ikke nødvendigvis at være i it-branchen.

Selvom hans version af at tage en pause fra hverdagen er ekstrem, tror han, at andre kan spejle sig i den.

”Nogle tager orlov, andre går caminoen, men der er en stigende tendens til, at vi har lyst til at trække stikket ind imellem. Jeg tror, at det er en strømning, der gør os til bedre mennesker, ledere og medarbejdere, fordi det giver tid til selvrefleksion og til at finde vores værdier,” siger han.

De står klart under Atlanterhavets stjernehimmel, når man sidder og ror, mens man hele tiden holder øje med om kursen holder, så man kan komme hjem til sin familie og gemme afskedsbrevene langt væk.

Tidligere Edlund-topchef forlader KMD

Telia-direktør udfordrer chefer hos konkurrenter til en maratondyst

Topchef for konsulenthus træder ud af stifterens skygge med ny strategi