Lars Thinggaard sagde farvel til en familie efter 20 år i Milestone: Det er stadig svært

ÅRET DER GIK: Den dag i marts, hvor Danmark lukkede ned, stoppede Lars Thinggaard efter 20 år i Milestone for at fokusere sin tid på at investere og sidde i bestyrelser. Et mere ensomt arbejdsliv – særligt kombineret med en pandemi.

"Jeg vil gerne været til stede og give noget ordentligt tilbage – ikke kun penge," siger Lars Thinggaard om sin nye beskæftigelse som investor i en håndfuld tech-startups. | Foto: PR

11. marts 2020 er en dag, de færreste danskere nok glemmer. Hele landet lukkede ned, størstedelen blev sendt hjem fra arbejde, og gaderne blev lagt øde.

Lars Thinggaard vil også huske dagen for alt det. Men for ham var det derudover personligt også en skelsættende dag.

11. marts var hans sidste dag som adm. direktør efter 20 år i Milestone Systems.

Lars Thinggaard havde glædet sig til, at han skulle stå inde bag sit køkkenvindue dagen efter og se på alle dem, der gik forbi udenfor på vej på arbejde, mens han selv havde trukket stikket. Det skulle have været følelsen af at være stoppet op, mens resten af verden buldrede videre.

Sådan blev det ikke.

"Jeg vil ikke være bekendt at kalde det et antiklimaks, men det der med at få en fornemmelse af, at nu stoppede jeg, og alle andre kørte videre, det var overhovedet ikke den fornemmelse, jeg fik. Verden gik jo i stå lige der," siger han.

"Det var en smule fortvivlende i den periode. Jeg havde droppet 20 års hårdt arbejde fra den ene dag til den anden og stod der og tænkte: Hvad nu? Og så fortsatte verden stort set ikke den dag, jeg stoppede."

Dagen efter den nationale nedlukning var første dag i en ny virkelighed for os alle, men særligt for Lars Thinggaard, der fra den dag var på egen hånd som selvstændig investor og bestyrelsesmedlem i en række tech-startups. En ny tilværelse efter to årtier i Milestone Systems som adm. direktør, der har ført virksomheden fra opstartsfasen til knap 1.000 medarbejdere og en omsætning, der har rundet 1 mia. kr.

I anledningen af årsskiftet taler ITWatch med en stribe personligheder fra branchen, som har haft et bemærkelsesværdigt år. Lars Thinggaard må siges at være en af dem. Han fortæller om sin nye tilværelse over et Microsoft Teams-opkald, mens han sidder i sin ødegård i Sverige.

Inde ved siden af sidder hans datter og svigersøn og arbejder, så lige nu har han selskab. Men normalt er han en enmandsvirksomhed – der holder mange møder, bevares – men som ikke har det faste hold af kolleger, han har været vant til. Kombineret med en pandemi har der været ganske meget tid alene siden marts. 

"Jeg savner stadig at være sammen med mange mennesker på arbejde hver dag. Og man kan ovenikøbet ikke være sammen med mange mennesker nogen steder lige nu," siger han.

Den eneste tætte kollega i dag er hans hund.

"Jeg er blevet meget glad for min hund i den her periode. Det har jeg i øvrigt været hele tiden, men ekstra glad," griner Lars Thinggaard.

"Det er én ting ikke at være ansat et sted, men noget andet er ikke at have et team. Et eller andet sted er det jo også en familie, man siger farvel til, og det var svært. Det er det stadig."

I bytte for afkaldet på fællesskabet og kollegaerne har Lars Thinggaard fået fleksibilitet. Og det var lige præcis det, han ønskede sig, da han besluttede, at han måtte sige farvel til Milestone.

Fleksibilitet er der ikke meget af, når man er øverste leder af en virksomhed med knap 1.000 ansatte, som ovenikøbet er ledet af en global forretning – Canon, som købte Milestone i 2004 – med en ledelse i Japan, hvor den slags virksomheder er berygtet for en hierarkisk ledelseskultur.

Nu har Lars Thinggaard fået frihed. Den bruger han til "at være udenfor, når solen skinner". At sejle en tur i hans sejlbåd eller spille golf, som han holder meget af.

"Jeg elsker at være ude i naturen og at kunne tage afsted, når muligheden byder sig og ikke side indefra og kigge ud," siger han.

"Der er jo nogle, der planlægger, at når de når en vis alder, så stopper de. Sådan har jeg ikke haft det," siger Lars Thinggaard om sine 20 år i Milestone. | Foto: Casper Dalhoff

Beslutningen om at stoppe i Milestone var "en lang proces", forklarer Lars Thinggaard. Han er ikke typen, der tidligere i sin karriere har lagt klare planer for, hvor længe han skulle blive i selskabet. Faktisk har han "aldrig" overvejet at stoppe, før processen til den endelige beslutning blev sat i gang forrige år.

"Jeg havde det virkelig sjovt. Der er jo nogle, der planlægger, at når de når en vis alder, så stopper de. Sådan har jeg ikke haft det," siger han.

"Tiden op til blev jeg mere og mere afklaret med, at det var det, jeg skulle, og at jeg godt kunne sige farvel nu. Jeg har modsat set mange tilfælde af, at folk bliver siddende for længe. Og man kan også godt argumentere for, at 20 år bestemt heller ikke er kort tid."

Det sværeste ved at skulle tage den endelige beslutning var samarbejdet med direktøren i Canon: 85-årige Mr. Mitarai. Lars Thinggaard mødte for første gang Mitarai i Tokyo, før Canon købte Milestone i 2004, og siden dengang har forholdet til den japanske topchef udviklet sig.

Mitarai er et sandt koryfæ. Hans onkel stiftede Canon i 1937, da Mitarai selv var 2 år gammel, og i en alder af 85 møder han stadig på arbejde kl. 06.30 hver morgen, fortæller Lars Thinggaard.

"Sådan en relation er priceless. Det var lige før, at jeg ville betale for at gå på arbejde."

Købmand ind til benet

Efter et exit fra en stilling som topchef, kunne han have valgt at læne sig tilbage, lave passive investeringer og skrue gevaldigt ned for arbejdstiden. Men sådan er det ikke gået – der er stadig nok at se til, forsikrer han. Lars Thinggaard er aktivt involveret i en håndfuld iværksættervirksomheder, og siden marts har han også udgivet en bog.

"Det er ikke, fordi jeg ikke vil arbejde, men så arbejder jeg bare på nogle andre tidspunkter."

Du kunne vel også have lavet nogle mere passive investeringer og virkelig lænet dig tilbage og spillet golf på fuldtid?

"Ja, men det tror jeg ikke på. Det passer ikke til mit gemyt. Jeg tror på, at man skal udfordre hjernen parallelt med, at man spiller golf. Golf kan gøre meget, men det kan ikke gøre alt."

Lars Thinggaard er vokset op med forældre, der var selvstændige boghandlere. Han er opdraget med Hjallerup Marked og købmandskab i blodet.

Det er én ting ikke at være ansat et sted, men noget andet er ikke at have et team. Et eller andet sted er det jo også en familie, man siger farvel til, og det var svært. Det er det stadig.

Lars Thinggaard, investor og bestyrelsesmedlem

"Nogen vil nok også påstå, at der bliver for meget hestehandler over det nogle gange, hvis de forhandler med mig. Men sådan er det – det er et handelsgen," siger han.

Og en købmand ind til benet kan ikke bare lave passive investeringer og se til – han vil selv tage del i forretningerne. Men det handler ikke kun om afkast og flere penge.

"Jeg vil gerne været til stede og give noget ordentligt tilbage – ikke kun penge," siger Thinggaard.

Det handler om give noget tilbage til den branche, der har givet ham meget, forklarer han. Og så er Lars Thinggaard overbevist om, at han har mange erfaringer, der vil være nyttige for andre.

"Jeg er meget optaget af people first-agendaen, som jeg synes alt for mange glemmer."

"Jeg ved, at det er fundamentet for succes. Uanset hvor gode produktvisioner, man har, så er det menneskene bag, der ender med at tage det fra A til B. Jeg vil gerne give andre fokus på ledelseskvalitet og balancen mellem intention og adfærd som leder."

Thinggaard vil starte en ny "bevægelse"

Han vil gerne lære fra sig og har også tidligere udgivet en bog og holdt adskillige oplæg om blandt andet ledelse. Den seneste tid har han kastet sig over endnu en agenda, han gerne vil gøre alle os andre opmærksomme på: Ansvarlig brug af teknologi.

I sommer udgav Thinggaard bogen 'Tech for life' sammen med Jim Hagemann, som er bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens. Bogen er startskuddet på det, Lars Thinggaard gerne vil lave til en "bevægelse" om ansvarlig brug af teknologi. Han leger med tanken om på sigt blandt andet at arrangere konferencer om emnet.

Nogen vil nok også påstå, at der bliver for meget hestehandler over det nogle gange, hvis de forhandler med mig. Men sådan er det – det er et handelsgen.

Lars Thinggaard, investor og bestyrelsesmedlem

"Sociale medier er ikke i sig selv problemet. Det er os som brugere, der er problemet, fordi vi accepterer deres forretningsmodel – at det er vores data, der bliver forhandlet. Man er nødt til at give noget opmærksomhed på det, fordi ellers tror jeg, vi havner i nogle scenarier, som ikke er særligt spændende."

Men hvordan starter man en bevægelse? Og hvordan får man engageret folk i 2020 uden at bruge sociale medier?

Det er nogle af de svære spørgsmål, der rumsterer i Thinggaards hoved, og som han skal forsøge at finde svaret på i året, der kommer.

"Det er en stor opgave, og den har jeg slet ikke styr på endnu," siger han.

Tech-ambassadøren: "Jeg tror, Silicon Valley har forstået budskabet" 

Huawei-direktør: "Historien viser at tingene løser sig – også politisk"