ITWatch

"Otte måneder efter jeg blev ansat, lancerede Microsoft Windows 95"

Claus Jul Christiansen er den dansker, der har arbejdet længst tid i Microsoft Danmark som leder. Læs her hans beretning om at være med fra starten i den danske del af Microsoft. Om at kunne følge med og om dengang han sagde nej til Microsoft-aktier, hvilket han fortryder i dag.

Foto: PR

"Jeg er den leder i Microsoft Danmark, der har været der længst."

Claus Jul Christiansen er selv lidt overrasket, når han siger det, for det ene år har taget det andet, det ene projekt, den ene lancering, teknologi og markedstrend har afløst den anden, men der er ingen vej udenom. Og nu er han endt som direktør for Partnere og SMB & Corporate kunder.

Claus Jul Christiansen har oparbejdet en meget omfattende erfaring i den danske del af Microsoft - fra at være et selskab hvor samtlige medarbejdere kun udgør 20 medarbejdere, til i dag at være en stor velsmurt salgs- og udviklingsdivision med hovedsæde i Lyngby nord for København.

Den eneste, der overgår Claus, er en Ole Petersen, der har været i Microsoft Danmark i 30 år, men som chef er han den, der har været i den danske del af den amerikanske tech-gigant allerlængst.

"Jeg skiftede til Microsoft, som dengang var en lille spiller i Danmark. De var 15 år gamle som selskab og havde ganske få produkter. Vi solgte Windows for Workgroups, vi solgte DOS, Windows 3.11 og vi solgte Office 4. Så det var en helt anden verden."

Claus Jul Christiansen skiftede fra først IBM og siden fra BFC Data til det, han dengang opfattede som et opstartsselskab i Microsoft.

Som et start-up miljø

"Det var et startup-miljø, alle var i snit 28 år, alle arbejdede i døgndrift, og der var en fornemmelse af, at man var en lille udfordrer. Det var utroligt fedt."

Han møder op i Microsofts daværende danske afdeling i Ballerup, der dengang var en meget lille virksomhed i Danmark med 20 ansatte.

"Hele virksomheden sad i en lille kaffestue i Ballerup og bød mig velkommen. Hele Microsoft kunne være inde i en lille bitte kaffestue."

Og startup-miljøet - det fik han. Selvom Microsoft allerede dengang var en storspiller globalt.

"Alle hjalp hinanden. vi tog sammen til messer, vi slikkede kuverter sammen med Connie i receptionen, så hun kunne få dem sendt afsted. Alle hjalp hinanden med alt."

Claus Jul Christiansen, Direktør for Partnere og SMB & Corporate kunder

"Alle hjalp hinanden. Vi tog sammen til messer, vi slikkede kuverter sammen med Connie i receptionen, så hun kunne få dem sendt afsted. Alle hjalp hinanden med alt."

Og selv teknologisk er Microsoft på et helt andet sted dengang.

Er det rigtigt, at I ikke havde jeres eget mailsystem i Microsoft i starten?

"Ja, det er rigtigt. Vi havde vores egen frontend Microsoft Mail, men backend var en Unix-baseret løsning. Det var en meget oldnordisk løsning."

Han forklarer, at modsat i dag, hvor teknologi er ved at blive standardprodukter, så var tech-branchen dengang vildere end i dag.

Han beskriver Microsoft som et selskab med iværksætterånden samtidig med, at de havde stærke kræfter bagved.

"Der var hype i Microsoft-teknologierne dengang som var tiltrængt i markedet. Derfor skiftede jeg. Det var utroligt godt at være med til at skabe den vækst, de gerne vil have."

doc788q42l5eitfldnzj5p.jpg
Foto: PR

Og det er en helt anden tid, Claus Jul Christiansen indleder sin tid i Microsoft i.

"Otte måneder efter jeg startede, lancerede Microsoft Windows 95. Det var en kæmpe ting, folk lå i kø for at få det og Empire State building var iklædt billeder af Windows 95. Rolling Stones’ ”Start Me Up” spillede ud af højtalerne ved lanceringen. Det var helt utroligt at være med til."

Han forklarer, at han sammen med alle andre ansatte i Microsoft har været tilskyndet at investere i selskabet samt at lade en del af lønnen bestå af aktier og optioner.

"Man har i Microsoft altid tilskyndet at de ansatte blev medejere. Da jeg startede, forhandlede jeg med den daværende direktør Peter Max, der ville give mig aktier og optioner i selskabet som en del af lønnen," forklarer Claus Jul Christiansen.

Her tog han en beslutning, han senere kom til at fortryde.

"Jeg var ung og jeg tænkte, at det der, der er noget værre noget, det er der ikke nogen fremtid i. Jeg vil hellere have 5000 mere om måneden i løn," forklarer han.

"Det fik jeg i stedet og det har jeg ærgret mig over siden. Det var i kategorien af meget dumme beslutninger."

Har skiftet karakter mange gange

Han forklarer, at han har set Microsoft ændre karakter mange gange.

I 1999, da han arbejder i Microsofts globale hovedsæde Redmond, er Microsoft på toppen af aktiemarkedet.

"Men så kommer dot.com bølgen og dernæst kommer justitsministeriet i USA, der anlægger sag mod Microsoft. Her starter den mørke tid for selskabet. Vi havde en dominerende position, som var blevet udnyttet i en grad, vi ikke skulle have udnyttet."

Han forklarer, at det rap over fingrene, han kalder den sag, var en læring dengang, der stadig er dybt forankret i selskabet.

"Den succes man havde i 90erne var blandt andet baseret på den position, man havde fået. Der kørte en sag i to år, som endte i et forlig, men sagen havde sat dybe spor i vores egen selvforståelse – både som virksomhed og som ansat. Det var en ekstremt vigtig læring," siger han.

I 00'erne oplever Microsoft god succes med serverløsninger og vi lancerer flere Windows- og Office-versioner.

Men eftervirkningen af den store sag mod det amerikanske myndigheder koster dyrt.

"Vi misser flere vigtige trends i markedet i de år, fordi vi som selskab er skudt tilbage på grund af sagen. Den største er det mobile marked, vi helt misser. Ikke mindst efter lanceringen af iPhonen. Det marked taber vi totalt og kommer alt for sent i gang," siger han.

"Vi så verden som om, at det var Windows ellers var det ingenting. Vi kunne ikke lide open source, og nullerne var kendetegnet ved, at Microsoft misser hovedstrømningerne i markedet dengang."

Han mener først, at det skifter for alvor, da Satya Nadella tiltræder som topchef 2014 og vender selskabet.

doc788q44zzrs11im3794ns.jpg
Foto: PR

"I 90erne er vi det lille barn over at blive teenager i slut 90erne. Men i 00erne bliver vi for alvor modne. På den hårde måde," siger han.

Hvorfor er du blevet hængende i alle de år?

"Det spørger jeg faktisk mig selv om. Men der har altid været en grund til at blive," siger han.

Forklaringen er, at det har været en virksomhed, der er vokset rigtigt meget alle årene.

"Det skaber en masse jobmuligheder. Jeg har været i USA, arbejdet med de største partnere i verden, nu arbejder jeg med SMVer. Jeg har kunnet være utroligt mange forskellige steder i selskabet som har budt på en masse udviklingsmuligheder."

Men han var tæt på at forlade selskabet for nogle år siden.

"I starten af 2010erne var jeg tæt på at forlade selskabet."

Claus Jul Christiansen, Direktør for Partnere og SMB & Corporate kunder

"I starten af 2010erne var jeg tæt på at forlade selskabet. Jeg var kørt træt i vores verdenssyn og den skygge, der stadig lå efter nullerne og retssagerne og de strategiske fejlslag," siger han.

Men da Satya Nadella kommer til, ændres alt, forklarer han og føler, at det kan mærkes alle steder.

"Efter tre måneder åbner han for, at vi sælger Office 365 på alle platforme. Vi åbner for open source. Vi begynder at arbejde med vores kultur, vi sætter en anden retning helt ned på enkeltindivid. Jeg får derefter helt ny energi."

Arbejdede med Gates

Havde du noget med Bill Gates, da du var i Redmond?

"Ja, enkelte gange. Jeg sad med de største partnere og var derfor meget tæt på topmanagement i Microsoft. Jeg havde enkelte møder med ham dengang," siger Claus Jul Christiansen.

Men samtidig med, at han rykker til Redmond, sker ledelsesskiftet i Microsoft, hvor Bill Gates bliver Chief Software Architect og Steve Ballmer træder ind som topchef.

"Jeg har derfor haft mere med Ballmer at gøre end Gates," siger han.

Han forklarer, at ser man på de tre Microsoft-topchefer, han har arbejdet under, Gates, Ballmer og Nadella, så er de meget forskellige.

Han husker især Bill Gates som det tekniske orakel.

"Men han var alligevel i stand til at kombinere det med det kommercielle."

Han forklarer, at topledelsen i Microsoft så sindssygt dygtige, at han måtte have teknisk backup med for at følge med.

"Det er vanvittigt intenst i de møder. Det er på bolden hele tiden, man skal svare præcist på alle spørgsmål og man skal være ekstremt velforberedt. De har en dybdeviden ned i de enkelte områder," siger han og fortæller, at den viden rækker dybt ned på de enkelte områder.

"De har et ekstra gear, som er benhårdt at kunne følge med på."

Hvordan har du holdt dig teknisk ajour gennem de mange år?

"Man skal have en meget stor nysgerrighed, og det syntes jeg, at jeg altid har haft. Mest kommercielt. Men jeg har altid været nysgerrig overfor vores teknologi, og jeg har prøvet at følge med."

Han fortæller, at kravene til at følge med er steget støt og i dag kræver en stor del af ens arbejdstid.

Efteruddannelse er krævende

"I dag er dagsordenen så tech-intensiv, og derfor bruger vi et sted mellem fem og 20 pct. af vores tid på efteruddannelse. Det fylder utroligt meget, men det er fedt," siger han.

Når man har været der så mange år, har der været mange teknologiske bølger, man skal være parat til at omstille sig til?

"Ja, det kræver det. Det skal man kunne. Vi er både nogle der skubber og trækker markedet, og derfor skal du kunne omstille dig til nye områder."

Og man skal erkende, at man nogle gange skal igang med noget, som markedet slet ikke har set endnu.

"Cloud var en uendelig lille del af vores forretning, før, men vi kanaliserede en meget stor del af vores energi i den retning og det er altafgørende i dag."

Så du savner ikke Windows 95?

"Nej, det må jeg sige. Jeg prøvede det faktisk forleden og det er godt nok langt mere besværligt end i dag."

Hvor længe bliver du i Microsoft?

"Det ved jeg ikke. Det afhænger også af, om Microsoft har værdi af mig. Men jeg er stolt over at være i en virksomhed som den her."

Microsoft løfter omsætningen i Danmark markant efter at have fået flere opgaver

KMD indgår seksårig aftale med Energistyrelsen

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger