ITWatch

Kapitalfond jagter nye tech-investeringer – blandt andet robotter

Kapitalfonden Axcel har kig mod blandt andet robotvirksomheder som et næste muligt opkøbsmål. Den voldsomme vækst i ikke mindst Odense-klyngen af robotvirksomheder har vakt fondens opmærksomhed. Og senest har klyngen igen kastet mangemillionærer af sig efter robotvirksomheden MIR blev solgt til Teradyne for gigantiske 1,7 mia. kr.

Kapitalfonden Axcel har netop solgt it-selskabet Lessor efter bare 17 måneders ejerskab og nu har Christian Bamberger Bro har som ansvarlig partner for it og techinvesteringer fået mere tid efter exitten af Lessor og er på jagt efter nye opkøb.

"Vi har hele tiden følere ude, men jeg har haft tre porteføljeselskaber, så der har været lidt mindre tid til at lave nye investeringer det seneste års tid."

I Lessor oplevede Axcel meget stor og hurtig udvikling, det samme er sket i Conscia og i porteføljeselskabet EG, hvor man har sat en strategisk proces i gang som optakt til et muligt frasalg.

"Der har hele tiden været et flow af nye investeringer, og jeg ser på en teknologivirksomhed i Norge, en i Sverige og et par i Danmark. Om de bliver til noget er uvist. Vi ser på måske op mod hundrede selskaber for hver gang vi foretager et opkøb."

Axcel har radaren indstillet bredt i markedet, og man har blandt andet fået øjnene op for den fremadstormende robotindustri.

"Vi er begyndt at se på robotteknologi, for der sker noget."

Christian Bamberger Bro, Axcel.
"Vi er begyndt at se på robotteknologi, for der sker noget. De er måske ikke store nok endnu, de virksomheder der er, men vi er begyndt at følge dem tættere."

Axcel ville eksempelvis gerne have været med ombord hos robotfirmaet Universal Robots, men den kom de aldrig i nærheden af, for den røg til en meget høj pris til en udenlandsk spiller. Og med købet af MIR, er det svært at se opkøbsmål nu og her.

"Vi ser også på selskaber indenfor lyd, som der er masser af selskaber af i Danmark. Vi er meget dygtige til det i Danmark, og der findes mange spændende virksomheder her. Indenfor optiske teknologier er der også mange spændende ting," siger han.

Hosting er interessant

Bamberger mener også, at hostingmarkedet ser attraktivt ud.

"Der er stadig muligheder i hosting. Indenfor cloud er der masser af muligheder, fordi det er i kraftig vækst og kan opstilles på et hav af forskellige måder alt efter hvor stor andel der skal i skyen og hvor meget kunderne ønsker at outsource."

Bamberger mener, at markedet for investering er godt, men at priserne på selskaberne er gået op.

"Indtil for et halvt år siden kunne jeg ikke helt forstå at folk sagde, at priserne er for høje, men i dag vil jeg dog sige, at prisforventningerne oftest ER meget høje. Derfor er der færre attraktive investeringer derude. Eller – der er lige så mange attraktive som tidligere, men mange af dem er for dyre."

Han forklarer, at mange ejere forventer at få 20-30 pct. mere for deres selskab end for bare 2-3 år siden.

"Udfordringen for os er, at så skal vækstmulighederne være meget store, for mulighederne for exit med et fornuftigt afkast er dermed sværere. Med en meget høj købsmultipel skal vi skabe utrolig kraftig vækst på kort tid. Derfor bliver det en del sværere."

Mange af selskaberne i Danmark er stiftet i 90erne. Står de overfor ejerskifte, når stifterne vil ud?

"Ja, det vil mange af dem, og det er nogle af dem, der er i markedet. Jeg har ikke tal på, hvor mange der bliver solgt første gang til kapitalfond, men det er en del. Andre har været ejet af kapitalfonde før. Lessor var en primær investering, der blev købt direkte fra stifterne, mens Conscia og EG er selskaber, der har været ejet af en fond før."

Han forklarer, at der er stor appetit på teknologiselskaber blandt kapitalfondene. FSN har Netcompany og EET, Aderlis har IT Relation samt Søgemedier, Polaris har Configit. De kommer på markedet igen. EQT har Global Connect, Tia Technology og en række andre.

Sektoren er udviklet

"IT-sektoren er udviklet på ganske kort tid tilbage fra starten af 90erne. Dengang var teleselskaberne kæmpestore, mens it var ganske småt med IBM som en "enlig" kæmpe. Det var dengang en ret kedelig branche, mens der i dag virkelig sker noget. Mange selskaber er stiftet før dotcom og mange døde under dotcom, og de, der er overlevet, de kommer til salg nu."

"For nogle familieejede selskaber er det en meget stor ting bare at sælge og derfor er der nogle der ønsker at bevare en vis andel, så de sikrer en blød overgang. Det giver ret god mening for begge parter."

Hvad kigger du ellers efter i dag?

"Vi kigger efter softwareselskaber, mens jeg til gengæld ikke er supertændt på en ren konsulentvirksomhed, der ikke har noget særligt i form af egenudviklede løsninger eller noget andet, der gør dem unikke."

De er for svære at skalere, mener han.

"En softwarevirksomhed kan reelt skaleres globalt med gode muligheder for øget indtjening."

Konsulenter skal kunne noget særligt

Han venter til gengæld at konsulentbranchen i større grad vil blive konsolideret med opkøb selskaberne imellem. Men konsulenthuse er interessante, hvis de har noget særligt at tilbyde markedet. Ellers er de for lette at kopiere og kunderne kan forlade dem for nemt.

"Vi er eksempelvis lykkes med det i Conscia, fordi vi har de allerstørste og mest spændende kunder med meget komplekse opgaver. Det har betydet, at Conscia har tiltrukket meget dygtige Cisco-ingeniører til selskabet. Men det kræver, at man kan tilbyde de mest spændende opgaver. Så kan man holde på folk."

Du vil gerne købe et konsulenthus, hvis de har noget særligt?

"Ja, der er nogle der er i stand til, at have noget særligt. I Netcompany har jeg indtryk af, at de har en meget stærk kultur, som holder på folk. Vi har det samme i EG og Conscia. Men jeg vil helst have kultur plus noget mere. Det har vi i EG med vores egenudviklede softwareløsninger og i Conscia med vores høje kompetenceprofil og vores asset management-software."

Milliardsalg sikrer global ekspansion og fastholder hovedsæde i Odense for Mir 

Teradynes aktiekurs falder oven på milliardopkøbet af danske Mir 

Mere fra ITWatch

Vækstfondens topchef stopper

Vækstfondens adm. direktør Rolf Kjærgaard har meddelt, at han ønsker at fratræde sin stilling. Det sker i forbindelse med, at Vækstfonden fra nytår bliver en del af den nye Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Han har sidste arbejdsdag 10. oktober.

Amerikanske Armis vil være kundernes førstevalg herhjemme

Danske Lars Hermind står i spidsen for amerikanske Armis’ indtog i Nordeuropa. Han forventer at lande en tocifret millionomsætning i 2022, og ambitionerne lyder på en fordobling næste år, hvor medarbejderskaren også skal vokse betragteligt.

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs