ITWatch

Datatilsynet er magtesløse over for myndigheders ligegyldighed

Når Datatilsynet udtaler kritik af myndigheders omgang med data, er det langt fra sikkert, at myndighederne retter ind, og tilsynet mangler magtmidler til at følge op på kritikken.

Datatilsynet har i de senere år haft rigeligt med sager omkring myndighedernes omgang med borgernes data. I 2016 udførte tilsynet 16 kontrolbesøg hos danske kommuner, og her fik fire kommuner vurderingen "meget kritisabelt", når det drejede sig om datasikkerhed, men tilsynet mangler magtmidler til at følge op på kritikken.

Det skriver Version2.

Hos Datatilsynet fortæller kontorchef Jesper Vang, at det langt fra er givet, at kritik fra tilsynet får kommunerne til at ændre praksis.

"Langt de fleste vil gerne høre, det vi siger, og rette op. Men der er også nogle få brodne kar, der kan virke ligeglade med vores anbefalinger - og så bliver vi i dag sat skakmat," fortæller han til Version2.

I dag er det i Danmark ikke muligt at idømme myndigheder bøder eller andre sanktioner for at sjuske med datasikkerheden. I EU's kommende persondataforordning lægges der dog op til, at de enkelte lande selv kan vælge, om myndigheder skal kunne straffes med bødeforlæg på lige fod med private virksomheder. I regeringens første udkast til en kommende lovtekst i forhold til forordningen har man dog ikke taget stilling til spørgsmålet.

Tilsyn langer kraftigt ud efter kommunerne

Datatilsynet: It-læk som i Sverige kan også have fundet sted i Danmark 

Mere fra ITWatch

Amerikanske Armis vil være kundernes førstevalg herhjemme

Danske Lars Hermind står i spidsen for amerikanske Armis’ indtog i Nordeuropa. Han forventer at lande en tocifret millionomsætning i 2022, og ambitionerne lyder på en fordobling næste år, hvor medarbejderskaren også skal vokse betragteligt.

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs