ITWatch

Statsligt it-projekt fra 2009 overskrider igen budget og tidsplan

Endnu en it-skandale ser ud til at udspille sig i det offentlige. Et it-system i Domstolsstyrelsen er forsinket på syvende år og koster nu over dobbelt så meget som oprindeligt budgetteret.

Et it-system hos Domstolsstyrelsen volder problemer i en grad, så Folketinget endnu engang har bevilget et millionbeløb for at få det i mål. | Foto: /ritzau/Søren Seilemann

En ekstrabevilling på 26 mio. kr. og endnu en udskydelse af slutdatoen. Sådan lyder status for Domstolstyrelsens it-projekt Juridiske Fagsystemer (JFS). Det fremgår af et aktstykke, som Justitsministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Mens skandaleramte it-systemer som Skats EFI og politiets Polsag har trukket overskrifter, er Domstolsstyrelsens it-projekt gentagne gange også løbet ind i problemer med forsinkede tidsfrister og overskredne budgetter til følge.

Siden 2009 har styrelsen arbejdet på at få digitaliseret alle processer omkring civile sager i landets domstole. Planen var at få systemet færdigt i 2010, men senest har Folketingets Finansudvalg i løbet af sommeren givet en ekstrabevilling på 26 mio. kr. til at få systemet gjort færdigt til 1. juli 2018, viser aktstykket. Samtidig bliver it-systemet 15 måneder forsinket i forhold til den seneste tidsplan fra 2015.

Dermed er systemet blevet over 2,5 gange dyrere end antaget i 2009, hvor planerne blev lanceret. It-systemet var dengang samlet budgetteret til at koste 63,1 mio. kr. I dag ser regningen ud til at blive på 160,9 mio. kr.

Har sendt flere aktstykker

Årsagen er blandt andet bøvl med leverandøren og uforudsete problemer, da systemet var på prøve i bl.a. Retten i Horsens. Ifølge aktstykket forløb testene overordnet planmæssigt, men "der er dog konstateret væsentligt flere fejl og mangler end forventet, som skal udbedres, inden systemet udrulles til de øvrige retter," fremgår det af aktstykket, der er sendt af justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Igennem årene har skiftende justitsministre måttet bede Folketingets Finansudvalg om penge flere gange for at få systemet rullet ud i landets domstole. I 2015 var der tale om at få dækket en merudgift på 6,9 mio. kr., og går man endnu længere tilbage godkendte Finansudvalget at udvide budgettet med 21,5 mio. kr.

Med andre ord har Folketinget med den seneste budgetudvidelse i de tre nævnte tilfælde samlet kastet yderligere 54,4 mio. kr. i systemet, som gang på gang er blevet udskudt.

Problemer i flere år

Det er nemlig langt fra første gang, at JFS-projektet er løbet ind i problemer. De oprindelige planer fra 2009 var i 2013 kørt så meget fast, at daværende justitsminister Morten Bødskov (S) overvejede at trække stikket til it-systemet.

En gennemgang foretaget af uafhængige eksperter fra Software Improvement Group (SIG) og en efterfølgende vurdering af deres konklusioner fra konsulenthuset Egov Consulting førte til en anbefaling af at skrotte JFS-projektet.

"Reviewet har indikeret, at systemplatformen i JFS har udviklet sig til at være stor og kompleks i forhold til domstolenes behov, vil være forholdsmæssigt dyr at vedligeholde og kan give domstolene problemer med både drift og udvikling fremadrettet. På den baggrund anbefaler de eksterne rådgivere, at der ikke sker idriftsættelse af systemplatformen i sin nuværende form," hedder det i et tidligere fortroligt aktstykke fra 2013.

Efterfølgende besluttede Domstolstyrelsen at ændre målsætningen og omfanget af it-projektet. Således indsnævrede man fokus til udvikling af et sagsbehandlingssystem til civile sager med udgangspunkt i den oprindelige JFS-platform.

Yderligere forsinkelser

Sidenhen er udviklingen dog fortsat med at løbe ind i forsinkelser og tekniske udfordringer, der har resulteret i yderligere budgetoverskridelser.

Ifølge professor Kim Normann Andersen fra CBS vidner forløbet om, at politikerne hovedløst kaster flere penge efter it-systemer uden at stoppe op og overveje, om det overhovedet giver mening at fortsætte udviklingen.

"Det virker som om, at når projekter af den her karakter først er sat i gang og er løbet ind i alvorlige problemer, så har de været utroligt svære at stoppe, fordi man sidder i det dilemma, at hvis man bare får flere penge, så kan det godt blive færdigt," vurderer forskeren med ekspertise i offentlige it-systemer.

Han peger på, at det i sidste ende er skatteborgerne, der betaler regningen for de langstrakte it-projekter.

"Det her er ret illustrativt for det problem, der ligger i, hvordan man stopper it-projekter og får dem på ret køl. Man har snablen nede i skatteborgernes penge, og udefra set er der tilsyneladende ikke nogen, der har ansvar, evner og midler til at få det på ret køl."

ITWatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Domstolstyrelsen, men det har ikke været muligt pga. ferien.

Politisk utilfredshed med mangeårig forsinkelse af it-system 

Skat har brug for "betydelig budgetudvidelse" til it-projekt

Den digitale førstemand på Folkemødet: Vi skal kunne stole på leverandørerne 

Staten vil skære i brugen af konsulenter til it-projekter

Mere fra ITWatch

Itm8 får nye ejere i stor handel

Kapitalfonden Axcel har købt it-virksomheden Itm8 i, hvad der ifølge Børsen er kapitalfondens største opkøb til dato. Partner erkender, at der er tale om en stor mundfuld.

Freelance it-konsulenthus lander rekordresultat

IT-konsulenthus landede i 2021 en omsætning på 618 mio. kr., og det er ny rekord for freelance-konsulenthuset. Usikkerheden i verden i forbindelse med pandemien og konflikten i Ukraine har haft positiv indvirkning på selskabets resultat, ifølge selskabets adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs