"Offentlige it-systemer er ikke til for brugernes skyld"
It-systemer, der ikke taler sammen, er årsag til daglige frustrationer for offentlige medarbejdere. En undersøgelse, som Politiken har foretaget i samarbejde med fagforbundet Djøf, viser, at 47 pct. af 900 adspurgte djøf’ere i staten oplever, at it-systemer ”i mindre grad” eller ”slet ikke” taler sammen.
Det går udover effektiviteten, vurderer Pernille Kræmmergaard, professor i it-ledelse på Aalborg Universitet, i Politiken, men det er en misforståelse, hvis man tror, at it-systemerne er bygget med medarbejdernes arbejde i sigte.
"Det er ikke er dem, der faktisk bruger it-systemerne, som systemerne er bygget til - det er ikke sagsbehandlernes behov, der er i centrum. Det har heller aldrig været lægernes behov, der har været i centrum omkring sundhedsplatformen. Det har ikke været skattemedarbejderne, der har været i centrum for bygning af EFI-systemerne," siger John Gøtze, som er ekspert i it-arkitektur og adjunkt ved IT-Universitetet i København, til Version2.
Han peger på, at det først og fremmest er politiske behov, der skal opfyldes i de offentlige systemer. Det betyder, at systemernes primære opgave er at indføre en given lov eller regel, og her kan konsekvensen af digitalisering ramme brugernes daglige arbejde med it-systemerne.
Derfor er det ifølge John Gøtze "en lidt naiv holdning" at tro, at man bare kan sætte brugerne i centrum i store offentlige it-systemer.