It-skandale koster to svenske ministre jobbet

To af tre svenske ministre, der er kommet i politisk stormvejr på grund af it-skandale, forlader regeringen.
Statsminister Stefan Löfven sætter to ministre fra bestillingen som følge af it-skandalen i Transportstyrelsen. | Foto: /ritzau/AP/Bebeto Matthews/
Statsminister Stefan Löfven sætter to ministre fra bestillingen som følge af it-skandalen i Transportstyrelsen. | Foto: /ritzau/AP/Bebeto Matthews/
/ritzau/

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, gennemfører en regeringsrokade, efter at en skandale om it-sikkerhed har fået oppositionen til at kræve tre ministres afgang.

Det oplyser han på et pressemøde.

"Jeg har overvejet forskellige alternativer og vælger det, der er bedst for Sverige. Jeg vil ikke sætte Sverige i en politisk krise," siger statsministeren.

Onsdag blev det klart, at de fire oppositionspartier i den borgerlige blok, Alliansen, vil stille et mistillidsforslag mod tre af Löfvens ministre.

Det drejer sig om minister for infrastruktur Anna Johansson, indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Johansson og Ygeman forlader regeringen, oplyser statsminister Löfven. 

Derudover stopper Gabriel Wikström som sundhedsminister af helbredsårsager. Han har været sygemeldt siden maj.

Forsvarsminister Hultqvist bliver dog på posten.

"Han er dybt respekteret i brede kredse og har opbygget et stærkt internationalt netværk," siger statsministeren på torsdagens pressemøde.

Den socialdemokratiske mindretalsregering er kommet under massivt pres på grund af it-skandalen i den svenske transportstyrelse, som Anna Johansson har det øverste ansvar for.

Oppositionen beskylder de tre socialdemokratiske ministre for ikke at have orienteret statsministeren, regeringen og Riksdagen om mulige alvorlige læk af personfølsomme data i forbindelse med udlicitering af statslige it-opgaver.

Professor: Det kan vi lære af den svenske it-skandale

Forsker: Svensk it-skandale kan ske i Danmark 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også