ITWatch

It-skandale koster to svenske ministre jobbet

To af tre svenske ministre, der er kommet i politisk stormvejr på grund af it-skandale, forlader regeringen.

Statsminister Stefan Löfven sætter to ministre fra bestillingen som følge af it-skandalen i Transportstyrelsen. | Foto: /ritzau/AP/Bebeto Matthews/

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, gennemfører en regeringsrokade, efter at en skandale om it-sikkerhed har fået oppositionen til at kræve tre ministres afgang.

Det oplyser han på et pressemøde.

"Jeg har overvejet forskellige alternativer og vælger det, der er bedst for Sverige. Jeg vil ikke sætte Sverige i en politisk krise," siger statsministeren.

Onsdag blev det klart, at de fire oppositionspartier i den borgerlige blok, Alliansen, vil stille et mistillidsforslag mod tre af Löfvens ministre.

Det drejer sig om minister for infrastruktur Anna Johansson, indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Johansson og Ygeman forlader regeringen, oplyser statsminister Löfven. 

Derudover stopper Gabriel Wikström som sundhedsminister af helbredsårsager. Han har været sygemeldt siden maj.

Forsvarsminister Hultqvist bliver dog på posten.

"Han er dybt respekteret i brede kredse og har opbygget et stærkt internationalt netværk," siger statsministeren på torsdagens pressemøde.

Den socialdemokratiske mindretalsregering er kommet under massivt pres på grund af it-skandalen i den svenske transportstyrelse, som Anna Johansson har det øverste ansvar for.

Oppositionen beskylder de tre socialdemokratiske ministre for ikke at have orienteret statsministeren, regeringen og Riksdagen om mulige alvorlige læk af personfølsomme data i forbindelse med udlicitering af statslige it-opgaver.

Professor: Det kan vi lære af den svenske it-skandale

Forsker: Svensk it-skandale kan ske i Danmark 

Mere fra ITWatch

Tilsyn afviste Lunars køb af norsk bank

Det norske finanstilsyn har sat en foreløbig kæp i hjulet på Lunars planer om at købe den norske bank Instabank. Tilsynet henviser til gennemgang af Lunars ”nuværende finansielle situation samt tilgængelige finansielle ressourcer”. Lunar tror fortsat på køb.

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Legaltech-virksomhed rejser tocifret millionbeløb

Legal Desk, der har udviklet en platform til dokumenthåndtering for private og virksomheder, har rejst 23 mio. kr. i en investeringsrunde ifølge KapitalWatch. Pengene skal hjælpe firmaet med at ekspandere i Norden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs