ITWatch

OVERBLIK: Skats nye it-koks har rod i gamle problemer

Skats it-projekter trækker lange spor af problemer efter sig.

Foto: Stine Bidstrup

Skats nye it-system, eKapital, bliver 71,3 millioner kroner dyrere og mere end et år forsinket. Der er tekniske problemer med den del af systemet, der skal håndtere, når den finansielle sektor indberetter renteoplysninger.

Systemet skulle have været lanceret i januar i år, men er udskudt til april næste år.

Projektet er ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsinket som følge af en række tekniske udfordringer, der trækker tråde tilbage til Skats gamle skandaleramte it-systemer.

Få et overblik over nogle af skattevæsenets problemer her:

* Forvaltningen sejler

I september 2015 kritiserer Folketingets statsrevisorer for syvende år i træk Skat. Kritikken går især på, at Skat ikke kan inddrive offentlige restancer.

Statsrevisorerne peger blandt andet på, at Skats problemer med it-systemet EFI har kostet staten mindst 1,3 milliarder kroner.

* It-koks i EFI

Skat stopper i 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

I april 2016 kommer det frem, at problemerne betyder, at Skat mangler at inddrive 82,7 milliarder kroner. 14 milliarder kroner må eftergives.

* Snydt for milliarder

Skat anmelder i august 2016 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter.

Svindelbeløbet stiger løbende og lander på 12,6 milliarder kroner.

Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

* Potentiel momssvindel for milliarder

Statsrevisorerne påtaler manglende kontrol med udbetaling af negativ moms.

Udbetalingen er steget med 90 milliarder kroner til 235 milliarder kroner fra 2009 til 2015. Kun to procent af udbetalingerne bliver kontrolleret. Det er ikke bevist nogen form for svindel.

Kilder: Skat, Ekstra Bladet, Berlingske, Ritzau.

/ritzau/

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs