Jens Rohde: Dårlig undskyldning at hæve telepriserne

Teleselskaberne udnytter situationen omkring EU's nye roaming-regler til at hæve priserne. Så klar er meldingen fra den radikale Europaparlamentariker Jens Rohde i et interview med ITWatch.
"Man bruger det her som en dårlig undskyldning, og så glemmer man at fortælle, at danskere og nordeuropæere i mange år har finansieret hele infrastrukturudviklingen i Sydeuropa. Det kan jeg sådan set ikke se noget specielt rimeligt i," siger Jens Rohde og henviser til, at danskerne ifølge Rohde tidligere har betalt en overpris på 698 pct. over kostprisen for at bruge data i EU.
Den tidligere Venstre-politiker har været en af bannerførerne for de nye roaming-regler, der træder i kraft 15. juni og forbyder selskaberne at tage ekstra pris for kundens brug af data i EU.
Ifølge telebranchen er reglerne skævt konstrueret, fordi EU blot har sat et loft over de såkaldte engrospriser, men samtidig har forbudt selskaberne at udskrive en tilstrækkelig stor regning til kunden for dennes dataforbrug i udlandet.
Det betyder, at teleselskaberne skal betale en højere pris til udenlandske teleudbydere, end de må tage fra deres kunder. Derfor har de fleste hævet priserne på de abonnementer, der kan bruges i EU, for ikke selv at stå tilbage med en stor ekstraregning.
Bør sætte priserne ned over tid
Ifølge Jens Rohde var loftet over engrospriserne - som er på 57 kr. i 2017 og løbende bliver sat ned - et kompromis mellem landene i hhv. Nord- og Sydeuropa
Hvad skulle teleselskaberne gøre andet end at hæve priserne, når engrospriserne ikke er reguleret tilstrækkeligt ned?
"Jeg siger bare, at når man bruger det som argument, så skal man bare huske at sætte priserne ned hvert halve år. Ellers så holder den argumentation jo ikke. Og det kommer vi til at holde øje med. Jeg er helt sikker på, at når vi snakker sammen i 2019 eller sådan noget, så vil du samlet set kunne se, at der ikke er tale om prisstigninger i markedet som følge af det her," siger Jens Rohde og fremhæver, at reglerne er vedtaget af et stort flertal i Europa-Parlamentet med opbakning fra 28 lande - også et bredt flertal i det danske folketing.
"Teleselskaberne skal tage ansvar for, hvordan de driver deres forretning og lade være med at skyde skylden på politikerne for, at de hæver prisen," fortsætter han.
Men det er jo politikerne, der har lavet noget ny regulering, som spiller ind på selskabernes forretning. Så er det vel rimeligt nok, at de peger på jer?
"Så siger jeg bare, at hvis viljen havde været til stede, så kunne man jo selv aftale sig ud af de her ting omkring roaming og kostpriser. Man har bare ikke villet høre på os. Man har ikke troet på, at vi kunne gennemføre det her, fordi man har været vant til, at navnlig de fem største teleselskaber bare har kunnet diktere udviklingen i Europa."
Så teleselskaberne skulle i højere grad have aftalt de her kostpriser indbyrdes på tværs af landegrænser?
"Ja, så var de jo sluppet for et politisk indgreb."
Men det kan være naivt at tro på det. Hvis der er lagt et loft over engrospriserne, så er der ingen, der har en interesse i at ...
"Du må kalde mig naiv, du må kalde mig åndssvag, du må kalde mig dum, det kan jeg jo ikke gøre noget ved. Fred være med det. Jeg står fuldstændig på mål for den her aftale. Medmindre de melder ud, at de hvert halve år sætter prisen ned, sådan som engrosprisen også bliver sat ned, så anerkender jeg ikke den argumentation. Så mener jeg, at det er en dårlig undskyldning."
I samme periode vil danskernes dataforbrug højst sandsynligt stige. Så det kan vel gøre det svært at sætte priserne ned i takt med engrospriserne, som ikke falder tilstrækkeligt?
"Engrospriserne kommer til at falde, og de kommer også til at falde yderligere. Det vil være mit gæt, at vi politisk vil kunne nå i mål med det."
Altså længere ned, end det I har aftalt?
"Der står i aftalen, at de skal revideres i slutningen af 2018. Og ud fra prisudviklingen og kostprisudviklingen på markedet, vil vi jo så vurdere, om vi skal regulere yderligere på priserne."
Så der vil I kigge på engrospriserne og se, om I skal sætte dem lidt lavere, end I har aftalt i første omgang?
"Det er muligt. Jeg vil jo altid gå efter at få det laveste loft overhovedet."
Serveretten ligger hos EU-kommissionen
Alle danske teleselskaber har meldt ændringer ud. Yousee hæver eksempelvis prisen med 10-20 kr., mens Plenti laver en helt ny abonnementstruktur med et produkt, som ikke kan bruges i udlandet, og to produkter, der indeholder en mængde data i EU og koster mere, end selskabets nuværende abonnement.
Hvem er vinderne af de her regler, nu hvor vi kan gøre regnebrættet op?
"Du kan ikke gøre regnebrættet op nu. Du er nødt til at vurdere det her over tid. Men der er ingen tvivl om, at den fri bevægelighed er den helt store vinder af det her. Og mennesker, der bevæger sig uden for landets grænser, er den helt store vinder. Samlet set er det mobiliteten i Europa, der er den store vinder ved det her. Og det har været tilsigtet hele tiden."
Men de mennesker, der ikke rejser så meget, står vel tilbage og skal betale lidt ekstra for et mobilabonnement?
"De kan jo vælge et andet abonnement, dem der ikke ønsker at have udlandstelefoni."
Ikke hos Yousee for eksempel ...
"Prøv nu at hør her: Står tilbage. Det er en mærkelig måde at vende den på. Når nu dem, der har rejst har skullet betale 698 pct. over kostprisen. Skulle de fortsat ”stå tilbage”, som du udtrykker det? Nej, fordi det hindrer mobiliteten. Og mobilitet over grænser er fuldstændig afgørende for virksomheder i dag. Mobilitet over grænser er en fuldstændig naturlig del af rigtig mange menneskers liv."
Jens Rohde forklarer, at serveretten nu ligger hos EU-kommissionen i forhold til at se på, om reglerne skal strammes op.
"Hvis reglerne ikke er klare nok, så må vi se på dem og sætte os sammen med kommissionen og rådet," siger han.
Kan du konkretisere, hvad man kan gøre?
"Nej, det kan jeg ikke gøre, i og med at jeg ikke har initiativretten. Det har kommissionen. Men vi er enige om, at vi ikke accepterer, hvis det er sådan, at man begynder at misbruge en situation, hvor man ikke får lov til at malke en guldkalv mere til at give fuldstændig urimelige prisstigninger til forbrugerne," lyder det fra Jens Rohde.
Telebranchen: "Noget gedigent vrøvl"
Hos teleselskabernes branchesamarbejde, Teleindustrien, medgiver direktør Jakob Willer, at roaming-priserne ikke har været udsat for stor konkurrence tidligere.
"Historisk er jeg enig i, at der har været et problem. Men vi var nået til et punkt, hvor der inden reguleringen træder i kraft, er masser af tilbud på markedet, som muliggør billig roaming," siger han og peger på, at detailpriserne for roaming allerede er reduceret med 96 pct. siden 2012.
Han kalder det samtidig "noget gedigent vrøvl", at teleselskaberne skulle udnytte de nye roaming-regler til at sætte priserne op.
"Tværtimod kæmper man en desperat kamp for at få tingene implementeret og få dem til at hænge sammen. Vi har hele vejen advaret EU om, at det her kunne have konsekvenser, så at påstå, at det kommer som en overraskelse, er simpelthen for langt ude," lyder det fra Jakob Willer.
Til gengæld bør teleselskaberne vel sænke priserne i takt med, at loftet over engrospriserne bliver sat ned?
"Den store usikkerhed i branchen lige nu er, hvordan kunderne reagerer på det her. Begynder kunderne at anvende roaming i udlandet på samme måde, som man anvender det herhjemme, så kan de prisreduktioner, der er på engros, på ingen måde kompensere for de regninger, der bliver sendt for forbrugernes regninger i udlandet."
Men hvis danskernes dataforbrug ikke stiger eksplosivt, vil du så forvente, at der vil ske prisreduktion i abonnementerne?
"Det er utopi. Det scenarie kommer ikke til at ske. Jeg har svært ved at se for mig, at de faldende engrospriser vil føre til faldende priser igen, når vi parallelt med det kommer til at se voksende forbrug," siger Jakob Willer og understreger, at hvert enkelt teleselskab helt suverænt vurderer prissætningen.
Analytiker: Der er flere prisstigninger på vej for telekunderne