Bardenfleth: Vi kom med de samme anbefalinger i 2014

Tidligere topchef for Microsoft Jørgen Bardenfleth er skeptisk overfor, om Vækstpanelets 33 anbefalinger bliver virkelighed. Han stod bag tilsvarende rapport fra 2014, der anbefalede præcis det samme, men siden er der ikke sket det store siden.

Regeringens digitale vækstpanel er klar med 33 anbefalinger til en digital oprustning af Danmark.

Men for Jørgen Bardenfleth, i dag selvstændig, men tidligere topchef for Microsoft Danmark gennem en lang årrække, er der tale om et deja-vu. Han sad som formand for den borgerlige regerings IKT Vækstteam, der i januar 2014 afleverede en rapport, som i store træk anbefaler det samme som den nye.

"Jeg vil gerne rose det nye panel. De har fremlagt nogle rigtig gode anbefalinger. Men jeg må også konstatere, at de i stor stil er de samme, som vi havde i 2014. Vi havde 10, de har 33. men er der utroligt mange gengangere. Jeg konstaterer bare, at vi tænkte de samme tanker," siger han.

Jørgen Bardenfleth understreger, at han har et stort ønske om, at de mange initiativer, både dem fra 2014 og de nye, bliver ført ud i livet politisk. Men han må erkende, at de anbefalinger, man kom med dengang, bare ikke er blevet ført ud i konkret politik siden i særligt stort omfang.

Begge rapporters anbefalinger har fokus på:

* Uddannelser

* Iværksætteri

* SMVer

* Forskning

* Internationalisering

* Infrastruktur

* Sikkerhed

"De er gode og konkrete, men jeg må også konstatere, at det i store træk er de samme anbefalinger," siger han.

Døde i et regeringsskifte

Vækstteamet fremlagde deres rapport i januar 2014, men aldrig rigtig brugt.

"Vi havde et regeringsskifte, lige efter vi fremlagde det. Vi afleverede vores anbefalinger i januar 2014, men den blev først offentliggjort i november 2014. Men da der var sket et regeringsskifte, så var man ikke særligt interesseret i vores arbejde, og der var ikke penge til at implementere det," siger han og fortsætter:

"Jeg må konstatere, at det tager utrolig meget tid at implementere det her til trods for, at man skriver en masse kloge anbefalinger."

Han opfordrer til, at man denne gang tager de mange anbefalinger alvorligt politisk, men han har sin tvivl til, at det kan lade sig gøre.

"Tager man sig ikke politisk meget sammen og er meget håndfaste i at gennemføre det her, så kommer der til at ske det samme igen. Så sker der lige så lidt som dengang. For i dag har vi en meget svag regering, der er helt afhængig af Dansk Folkeparti for at få noget til at ske."

Digitaliseringen fylder mere i dag

Men han mener omvendt, at digitalisering i dag fylder langt mere.

"Selv Lars Løkke er begyndt at interesse sig for det."

Han siger, at formandsskabet dengang kostede dyrt i tid og kræfter.

"Timerne er ikke spildt, for lykkes det nu, så er det rigtig godt. Men jeg er også et brændt barn, for de kan sylte hvad som helst. For der var mange undskyldninger for, at man ikke gjorde noget. Blandt andet hensynet til udkantsdanmark, hvor mange af disse tiltag jo er ganske centralistiske."

Hvis der nu er nogen, der indbyder dig til at være formand for et vækstteam igen, hvad svarer du så?

"Så siger jeg nej. Jeg har virkelig aftjent min værnepligt. Jeg brugte virkelig mange timer på det her. Nej, det vil jeg ikke. Jeg har leveret min del."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også