Ministerier vil stramme op på manglende it-udbud efter kritik fra Rigsrevisionen

Med Rigsrevisionens øjne tungt hvilende på sig har Skatteministeriet og Justitsministeriet forpligtiget sig til at stramme op på kritisable it-udbud.
Det skriver Rigsrevisionen i en opfølgning på sin beretning fra december sidste år, der viste, at otte større it-drifts- og -vedligeholdelseskontrakter i ministerierne aldrig har været sendt i udbud.
De pågældende kontrakter er indgået af Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen, der hører under henholdsvis Skatteministeriet og Justitsministeriet. De samlede kontraktudgifter svarer ifølge Rigsrevisionen til 19 pct. af omkostninger til større statslige it-kontrakter.
Efter kritikken lover både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) at stramme op på forholdene, fremgår det af Rigsrevisionens notat.
"Justitsministeren oplyser, at Rigspolitiet har igangsat initiativer, der skal sikre, at de inden udgangen af 2017 har gennemført udbud af systemporteføljen hos CSC, og at de øvrige kontrakter vedrørende it-drift og -vedligeholdelse vil blive konkurrenceudsat løbende fra 2017," skriver Rigsrevisionen i notatet til sin beretning fra december.
I Domstolsstyrelsen forventer man, at it-kontrakten vedrørende applikationsvedligeholdelse vil blive udbudt inden udgangen af 2017.
Fokus på it-området
Skats udfordringer på it-området er velkendte. Det skyldes med myndighedens egne ord en række forældet teknologier samt uklare rettigheder, der betyder, at de eksisterende it-systemer ikke kan konkurrenceudsættes i udbud.
"Ministeren (Karsten Lauritzen, red.) oplyser dog samtidig, at et centralt element i regeringens investeringsplan "Et nyt skattevæsen" er at påbegynde den nødvendige udskiftning af it-systemerne, og at Skat som led heri arbejder målrettet og prioriteret med at muliggøre en udbudssætning af de i beretningen nævnte it-kontrakter," hedder det i notatet fra Rigsrevisionen.
Udover kritikken af de otte it-kontrakter, som aldrig har været sendt i udbud, var statsrevisorerne ligeledes utilfredse med, at der i 24 ud af 72 gennemgåede kontrakter var risiko for leverandørafhængighed og fandt indikationer på, at aftalerne var indgået med begrænset konkurrence.
Kontrakterne omfatter bl.a. Uddannelses- og Forskningsministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Forsvarsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Finansministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet.
Over en bred kam er der blandt ministrene enighed om, at konkurrence på it-området bør være et indsatsområde fremadrettet. Det gælder også minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).
"Ministeren for offentlig innovation oplyser således, at ministeren er enig i, at det er vigtigt med hensigtsmæssige og sparsommelige udbud af it-drift og -vedligeholdelse, hvorfor Finansministeriet fortsat vil have det som opmærksomhedspunkt at sikre høj kvalitet for pengene og en sund konkurrencesituation," står der videre i notatet fra Rigsrevisionen.
Spotlyset på pågældende ministeriers evne til at udbyde og konkurrenceudsætte it-opgaver forsvinder ikke foreløbig, fastslår Rigsrevisionen, der fortsat løbende vil opdatere statsrevisorerne om Justitsministeriets, Skatteministeriets og Finansministeriets arbejde på området.
Slut med slendrian
Hos Digital DI bliver ministeriernes initiativer positivt modtaget, om end det er på høje tid, at de kommer, mener brancheorganisationen. Det skal være slut med udbudsslendrian i staten, lyder det fra direktør i DI Digital Adam Lebech.
"At konkurrenceudsætte offentlig it-drift er sund fornuft. Virksomheder, der håndterer it for globale private koncerner, kan naturligvis også løfte opgaven i den danske offentlige sektor. Det gør den offentlige sektor mere effektiv og styrker konkurrencekraften for danske it-virksomheder," skriver Adam Lebech i en pressemeddelelse.
Ifølge brancheorganisationen bør alle offentlige it-kontrakter, der er samlet i statens interne it-driftsorganisation Statens It, konkurrenceudsættes.
"Udbuddene bør indrettes, så de giver maksimale muligheder for konkurrence, herunder så vidt muligt at opdele i mindre udbud for at undgå nye leverandørmonopoler. Den offentlige sektor bør opstille præcise rammer for udbuddene, men i mindre grad gå i detaljer med indholdet," skriver Adam Lebech i meddelelsen.
Relaterede artikler:
IT-Branchen vil professionalisere staten
For abonnenter
Røde lys på to statslige it-projekter
For abonnenter