ITWatch

Erhvervsministeren: Risikoen for cyberangreb fra udlandet er større end nogensinde

Den digitale trussel har ændret sig markant de senere år. Risikoen for industrispionage fra andre lande er nu langt større og gældende for alle typer virksomheder, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til ITWatch.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Polfoto

Det er blot fem år siden, at Brian Mikkelsen første gang besad titlen som erhvervsminister. Nu er ansvaret for dansk erhvervsliv igen hans. Men det trusselsbillede, som danske virksomheder står overfor, er absolut ikke det samme. Den øgede digitalisering udgør en sikkerhedsmæssig risiko.

"Da jeg første gang var erhvervsminister, vidste vi, at nogle nationer lavede industrispionage mod Danmark. Det er så blevet endnu værre nu," siger Brian Mikkelsen (K) i et interview med ITWatch om it-sikkerhed.

I takt med, at danske virksomheder har sat skub i digitaliseringen - med voksende mængder data liggende på servere og i skyen, er risikoen for cyberangreb fra andre lande taget til. Landene stjæler oplysninger digitalt for at styrke egne virksomheder i konkurrencen mod dansk erhvervsliv.

"Der er nogle lande, som bevidst ikke bare laver politisk spionage mod Danmark, men også bevidst industrispionage mod danske virksomheder. Informationer, som de så sender videre til deres egne virksomheder i x og y land," beskriver ministeren situationen – uden dog at ville navngive hverken lande, brancher eller kilder.

Dansk kontraspionage

"I min egenskab af at være erhvervsminister, får jeg information om, hvad vi laver af kontraspionage – og hvad vi som regering laver af foranstaltninger for at forhindre, at udenlandske regeringer stjæler oplysninger fra vores virksomheder."

Brian Mikkelsen fremhæver, at trusselsbilledet har ændret sig, så ingen i dag kan føle sig sikker. Hvor angrebene for fem år siden typisk var rettet mod en bestemt type af virksomheder, så fisker udlandet efter oplysninger mere generelt nu.

Tanken falder nemt på Rusland?

"Ja, du kan tænke på de lande, du vil," affejer ministeren spørgsmålet.

De fleste udsat for angreb

Som ITWatch for nyligt har omtalt, har Virksomhedsrådet for It-sikkerhed netop afleveret deres anbefalinger til, hvordan it-sikkerheden kan styrkes. Heri opfordrer man blandt andet til, at politiet skal have mere fokus på cyberangreb.

"Politiet skal gå aktivt ind i de sager, der rent faktisk er. Der bør laves målsætninger for deres arbejde på området – hvor mange anmeldelser kommer der, og hvad er opklaringsprocenten? Ligesom man gør med indbrud. Os bekendt findes der ikke statistik på det i dag," siger formand for rådet, Per Palmkvist Knudsen.

Brian Mikkelsen, der som bekendt også er tidligere justitsminister, siger til ITWatch, at han gerne så, at politiet prioriterede området højere. Men samtidig understreger han, at man også som virksomhed er nødt til at tage truslen mere alvorligt og handle på det:

"Der er nogen, der lever i håbet og drømmen om, at de ikke bliver udsat for angreb eller spionage, men det er nok naivt! For jeg tror, at med den verden, vi lever i, er de fleste udsat for det."

Martin Thorborgs it-selskab udsat for svindelforsøg 

Erhvervsministeren: It-sikkerhed er et forsømt område 

Mere fra ITWatch

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs