Meta truer med at fjerne nyheder fra Facebook
Ligesom flere andre lande, herunder Danmark, har givet nyhedsmedier tungere skyts til at kunne forhandle med techselskaber om betaling for indhold, der deles på platforme som Facebook, er et lovforslag fremsat i USA, der skal give medier mulighed for at kræve en større del af overskuddet fra selskaberne bag. Det får nu Meta til at true med at fjerne nyheder helt fra sine platforme i landet, skriver Journalisten på baggrund af en artikel hos CNN.
Det konkrete lovforslag, der er fremsat, går under titlen Journalism Competition and Preservation Act.
“Hvis Kongressen vedtager et uovervejet journalist-lovforlag som en del af den nationale lovgivning, vil vi være tvunget til at overveje helt at fjerne nyheder fra vores platform i stedet for at underordne os politiske forhandling, der på uretfærdig vis ignorerer enhver værdi, vi tilfører nyhedsmedierne gennem øget trafik og abonnenter,” skriver Meta i en pressemeddelelse.
I 2021 gjorde Facebook-ejeren alvor af en lignende advarsel i Australien, da de australske lovgivere som nogen af de første i verden pålagde techselskaber at forhandle aftaler på plads med nyhedsmedier for at sikre, medierne får betaling for deres indhold.
Lovforslaget i USA skal, som det også blev gjort muligt i Danmark i sommeren 2021, give medier mulighed for at gå sammen i forhandlinger med techselskaber om rettighedsbetaling for deres indhold. Det har ellers hidtil været i strid med konkurrenceloven.
I Danmark har det resulteret i etableringen af organisationen DPCMO, som forhandler kollektivt på vegne af danske medier med internationale platforme som Meta, Google, Microsoft, Apple m.fl.
(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MediaWatch.)
EU-kommission kræver restriktioner i annoncemodel hos Meta
Google og Facebook har indgået flere aftaler om betaling for nyhedsindhold i Australien