ITWatch

FV22: Her er it-branchens foretrukne valgtemaer

Der er skudt gang i valgkampen, og it-branchens interessenter har flere bud på, hvad politikerne kan diskutere, hvis de ender med at tage det digitale Danmark op som emne.

Niels Bertelsen, formand i Prosa, mener, at det offentlige bør tage en pause fra at lave nye systemer, så længe der er så mange it-systemer, der ikke virker ordentligt. | Foto: PROSA / PR

Skulle det ske, at det digitale Danmark bliver et valgtema, er der flere ønsker til temaer hos interessenterne i den danske it-branche.

ITWatch har spurgt både brancheforeninger og fagforeninger, hvad de mener, er de vigtigste emner, som politikerne passende kunne interessere sig for i valgkampen.

Fælles for alle parter er, at it-sikkerheden skal være i fokus. Borgernes data, samfundskritiks data og ikke mindst vores vigtige, offentlige infrastruktur er i fare på grund af de mange cybertrusler, vi i øjeblikket oplever.

”Cybersikkerhed bør være en absolut topprioritet for en ny regering. Her og nu ønsker vi at indsætte en task force med det ene mål at få sat skub i de mange offentlige myndigheder, som endnu ikke har implementeret de 20 tekniske minimumskrav til it-sikkerhed, som de er forpligtet til,” siger Laura Klitgaard, der er formand for ingeniørernes fagforening IDA.

Der er nogle alvorlige sikkerhedshuller, som skal lukkes, og det skal gå stærkt, hvis vi skal være rustet til den form for hybridkrig, der allerede udspiller sig i Rusland og Ukraine

Laura Klitgaard, formand i fagforeningen IDA

”Der er nogle alvorlige sikkerhedshuller, som skal lukkes, og det skal gå stærkt, hvis vi skal være rustet til den form for hybridkrig, der allerede udspiller sig i Rusland og Ukraine,” siger Laura Klitgaard.

Fælles front

Hos brancheforeningen IT-Branchen har man også fokus på cybersikkerheden, og her efterspørger Natasha Friis Saxberg konkrete bud på, hvordan erhvervslivet og det offentlige kan danne fælles front mod cybertruslerne.

”Cybersikkerheden bliver først rigtig god, når vi erkender, at vi står stærkere sammen. Det kunne derfor være interessant at høre politikerne om, hvordan de vil sikre et stærkere fælles cyberforsvar, hvor både offentlige myndigheder og erhvervslivet får mulighed for at dele erfaringer med cyberangreb og lære af hinanden,” siger Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen.

Hun har selv et bud på en løsning:

”Lige nu indsamler en række offentlige instanser som f.eks. Center for Cybersikkerhed, politiet og Datatilsynet en masse data omkring cyberangreb og databrud. Hvorfor bruger vi ikke den indsigt langt mere aktivt til at rådgive erhvervslivet og det offentlige omkring cybertrusler?”

Et ministerium for it

De to fagforeninger, der har budt ind på ønskelige valgtemaer, mener begge, at tiden er inde til at Danmark får et it-ministerie.

Regeringen nedsatte for nyligt et digitaliseringsråd, der skal holde øje med de offentlige it-projekter og desuden vejlede om samme. Men med et it-ministerie får man også et politisk udvalg, og det kan give mere opmærksomhed på digitaliseringen og de ”møgsager”, der også tidligere har fulgt med den digitale dagsorden, mener Laura Klitgaard.

”Der har været masser af møgsager på it-området. Med et ministerium får man også et politisk it-udvalg og dermed den fornødne opmærksomhed, som digitaliseringen fortjener. Bare tænk på Chromebook-sagen og MitID, hvor der i den grad har manglet politisk lederskab,” siger Laura Klitgaard.

Prosa mener, at der er behov for at tage en pause fra at lave nye systemer, så længe der er så mange it-systemer, der ikke virker ordentligt.

Niels Bertelsen, formand i fagforeningen Prosa

Også Niels Bertelsen, formand for fagforeningen Prosa, hæfter sig ved MitID-problematikken, hvor det har vist sig at være for nemt at gætte sig til brugernavne og derved potentielt hacke eller blokere en bruger.

Faktisk mener Niels Bertelsen på den baggrund, at man politisk bør tage en pause fra overhovedet at sætte nye systemer i gang.

”Prosa mener, at der er behov for at tage en pause fra at lave nye systemer, så længe der er så mange it-systemer, der ikke virker ordentligt. MitID og den automatiske ejendomsvurdering er blot to eksempler,” lyder det fra Niels Bertelsen, der ligesom Laura Klitgaard gerne ser et it-ministerie oprettet.

”Vi mener, at fokus skal ændres fra at tage udgangspunkt i systemets behov til i stedet tage udgangspunkt i borgernes behov. It er så vigtig en del af det danske samfund, at der bør være et it-udvalg i Folketinget,” siger Niels Bertelsen.

Mangel på arbejdskraft

IDA har tidligere lavet en analyse af it-jobmarkedet og har kunnet konstatere, at Danmark i 2030 vil mangle i omegnen af 22.000 it-professionelle.

Siden den rapport udkom, har det været et altoverskyggende tema blandt brancheorganisationer, fagforeninger, erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og i den grad også for politikerne, der taler om mangel på arbejdskraft i alle brancher.

Det kan måske lyde mærkeligt, men vi får ikke flere varme hænder, medmindre vi investerer kolde kontanter i mere teknologi

Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen

Derfor kommer temaet naturligvis også til at få spalteplads i denne gennemgang af valgtemaønsker. Natasha Friis Saxberg fra IT-Branchen ønsker massive investeringer, så teknologi kan blive til kolde hænder, så de kolde hænder kan blive til varme hænder.

”Det kan måske lyde mærkeligt, men vi får ikke flere varme hænder, medmindre vi investerer kolde kontanter i mere teknologi. Kunstig intelligens, automatisering og digitale løsninger skal overtage en del af de mere administrative opgaver, så vi får frigivet tid til de mere nærværende og borgervendte funktioner. Men det kræver massive investeringer, som politikerne skal være villige til at foretage,” siger Natasha Friis Saxberg.

Igennem en længere periode har det også været et tema, at virksomhederne har ekstreme udfordringer med at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Administrative byrder gør det umådeligt besværligt, har blandt andre DI Digitals direktør, Rikke Hougaard Zeberg, fortalt til ITWatch.

Danske virksomheder skriger på medarbejdere med it-kompetencer og må i værste tilfælde aflyse ordrer

Niels Bertelsen, formand i fagforeningen Prosa

Det er et tema, som Niels Bertelsen også gerne ser, at politikerne tager alvorligt. Men det skal være med det for øje, at virksomhederne ikke skal se den udenlandske arbejdskraft som billig arbejdskraft.

”Danske virksomheder skriger på medarbejdere med it-kompetencer og må i værste tilfælde aflyse ordrer, og her ved vi af bitter erfaring, at nogle arbejdsgivere ikke tøver med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til Danmark på ringere løn- og arbejdsvilkår end deres danske kollegaer,” siger Niels Bertelsen og fortsætter:

”I nogle tilfælde kræver arbejdsgiverne endda modbetaling, hvis de udenlandske medarbejdere vil beholde job og opholdstilladelse. Derfor ønsker Prosa, at valgkampen også kommer til at dreje sig om, hvordan vi kan undgå social dumping.”

Hermed er valgkampen skudt i gang. Temaer som arbejdskraft og cybersikkerhed har været på dagsorden længe hos politikerne og vil uden tvivl også være det i de kommende uger.

Valget finder sted 1. november.

Regeringen vil fremme velfærdsteknologi med nyt udspil

Regeringen klar med nyt udspil: ”Det digitale velfærdssamfund skal være for alle”

Manglende deklarering af økonomiske interesser i nyt råd skaber undren

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs