ITWatch

Politiet beklager nu passiv kurs i sagen om telefejl

"Rigspolitiets håndtering af teledata har været særdeles utilfredsstillende, hvilket Rigspolitiet beklager dybt," lyder det blandt andet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det var en beklagelig fejl, at politiet på grund af folketingsvalget afholdt sig fra selv at orientere medier og offentligheden om teleskandalen i juni 2019.

Sådan lyder det i et nyt ministersvar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg og SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, skriver Politiken tirsdag.

Erkendelsen kommer, efter at Politiken har afdækket, hvordan Rigspolitiet op til udskrivelsen af folketingsvalget besluttede at have en "reaktiv" pressestrategi i sagen om de mangeårige fejl i politiets teledata, der er med til at sende folk i fængsel.

Men det var en beklagelig fejl, lyder det nu i ministerbesvarelsen fra Rigspolitiet.

"Rigspolitiet kunne selvstændigt have valgt aktivt at orientere offentligheden om fejlene i teledata," skriver Rigspolitiet.

"Rigspolitiets håndtering af teledata har været særdeles utilfredsstillende, hvilket Rigspolitiet beklager dybt," fortsætter ministersvaret blandt andet.

Af myndighedernes redegørelse fremgår det, at Rigsadvokaturen, anklagemyndighedens chefled, senest 2. maj nåede frem til, at domstole, advokater og offentligheden skulle orienteres om de alvorlige fejl. Men det skete ikke før 17. juni. Folketingsvalget var blevet afholdt 5. juni og udskrevet 7. maj.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, opfatter beklagelsen som en efterrationalisering fra politiets side.

"Systemerne har været tøvende med at orientere offentligheden og politikerne om denne alvorlige sag på grund af valget. Der lader til at have været uklare regler eller praksis om, hvad der er gældende under et folketingsvalg, så vi har brug for nye retningslinjer, en ny vejledning eller lovgivning, så vi aldrig igen risikerer at opleve, at nogen sidder på oplysningerne om så alvorlig en sag igen," siger Karina Lorentzen til Politiken.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Trods fejl på stribe har Rigspolitiets it-chef modtaget store bonusser

Uro om teledata forsinker sag om skyderi i 11 måneder

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger