Vestager udsteder milliardbøde til amerikansk tech-gigant

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har udstedt en bøde på over 1,8 milliarder kroner til Qualcomm.
Foto: JOHN THYS/AFP / AFP
Foto: JOHN THYS/AFP / AFP
AF RITZAU

Det var konkurrenceforvridende, da amerikanske Qualcomm i 2009-2011 solgte mikrochips billigere, end de kostede at producere. Derfor stanger EU torsdag en bøde på over 1,8 milliarder kroner ud til det multinationale selskab.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

"Qualcomm solgte disse produkter billigere end omkostningerne til nøglekunder med hensigt om at eliminere en konkurrent på markedet," siger Vestager i pressemeddelelsen.

"Qualcomms overlagte handlinger forhindrede konkurrence og innovation på dette marked, og begrænsede forbrugernes valgfrihed i en sektor med et enormt behov for konstant innovation," siger hun videre.

Bøden på 1,8 milliarder kroner svare ifølge kommissionen til 1,27 procent af Qualcomms omsætning i 2018. Ifølge Qualcomm var omsætningen, hvad der svarer til over 151 milliarder kroner.

Der er tale om sæt af mikrochips, som giver smartphones og tablets adgang til internettet. De pågældende chips gav adgang til 3G-netværk.

Kommissionen slår desuden ned på, at Qualcomm forsøgte at få et unfair forspring i udviklingen og salget af chips til 4G-netværk.

Qualcomm har i forvejen en markedsandel på omkring 60 procent, men forsøgte at presse hovedkonkurrenten, britiske Icera, helt ud af markedet via den ulovlige praksis ifølge kommissionen.

"Qualcomm har ikke demonstreret, at dets praksis skabte effektivitet, der kunne retfærdiggøre den," siger Vestager.

Icera blev opkøbt af amerikanske Nvidia Corporation i 2011. I 2015 annoncerede Nvidia, at man gradvist ville lukke Iceras operationer ned.

Det er i EU ikke ulovligt at have en stor markedsandel. Men ifølge kommissionen misbrugte Qualkomm i 2009-2011 sin markedsdominans.

Vestager erkender på pressemødet, at det ikke er ideelt, at undersøgelsen forud for bøden har stået på siden 2015. De "negative effekter" af Qualcomms konkurrenceforvridende praksis har fortsat i mellemtiden.

"Men det er vigtigt at understrege, at kommissionens afgørelse er bindende. Den kan nu bruges i nationale søgsmål mod Qualcomm relateret til denne praksis," siger Vestager.

EU vil granske Amazons brug af forhandleres data

G20 vil sætte en stopper for it-giganternes skattefinte i 2020 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også