ITWatch

Skelsættende sag om databeskyttelse begynder ved EU-Domstolen

Det kan få alvorlige konsekvenser for udveksling af data mellem USA og Europa, hvis EU-Domstolen giver østrigsk aktivist medhold i retssag om beskyttelse af persondata.

Max Schrems. | Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix

I dag begynder en retssag, som kan få vidtrækkende konsekvenser i både USA og Europa. Afhængig af udfaldet vil omkostningerne skulle tælles i mange, mange milliarder af euro.

Det skriver Politico.

Omdrejningspunktet for retssagen er deling af data. Nærmere bestemt handler det om manglende beskyttelse af europæiske borgeres data, når de sendes på tværs af Atlanten til USA. Sidstnævnte betragtes nemlig ikke som et datasikkert land, hvor brugernes oplysninger beskyttes mod myndighedernes snagen.

Det spørgsmål skal EU-Domstolen tage stilling til, efter østrigeren Max Schrems sidste år lagde sag an mod Facebook i Irland, hvor selskabets europæiske hovedkvarter ligger. Får han medhold i sagen, betyder det, at alle virksomheder, som udveksler data på tværs af USA og Europa, ikke længere kan benytte standardklausuler for brugernes samtykke.

"Der er fundamentalt et sammenstød mellem overvågningslove i USA og privatlivets regler i Europa. Vi befinder os i en debat om, hvem der styrer internettet. Europa regulerer privatlivets fred, men USA regulerer overvågning," siger Max Schrems til Politico.

Har tidligere fået medhold

Det forventes, at EU-Domstolen vil afsige dom i sagen til næste år. Allerede en gang tidligere har en sag anlagt af Max Schrems mod Facebook haft fundamental betydning for udvekslingen af data mellem USA og Europa.

I 2013 klagede han til det irske datatilsyn over, at Facebook overtrådte reglerne for databeskyttelse ved at give de amerikanske myndigheder adgang til personlig data. Den sag endte også i EU-Domstolen, hvor Max Schrems fik medhold.

Den sag betyd, at USA og Europa måtte forhandle en ny aftale for udveksling af data på plads – og det er denne aftale som EU-Domstolen nu skal kigge nærmere på.

Europæiske datamyndigheder truer USA med domstolen 

Irland sender sag om Facebook-data til EU-domstol 

Transatlantisk dataaftale gås efter i sømmene 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs