ITWatch

S vil tøjle de sociale medier

Techgiganter som Google og Facebook skal betale skat og pålægges et direkte ansvar for dæmme op for hadefulde ytringer og opfordringer til terror, lyder det fra Socialdemokratiet.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Danmark skal regulere techgiganter som Google og Facebook langt hårdere end i dag. De skal betale skat, og de skal pålægges et direkte ansvar for at stoppe misinformation, hadefulde ytringer og opfordringer til terror, der bliver spredt på tjenesterne. Det skriver Politiken mandag.

Det siger Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, der nu fremlægger en plan for, hvordan partiet vil styrke kontrollen med techgiganterne, hvis det overtager regeringsmagten efter valget.

"Vi vil flytte magten fra techgiganterne til demokratiet og samfundet," siger hun.

Ifølge Socialdemokratiet er det en katastrofe, at blandt andre Danmark har stemt imod en digital skat på techgiganterne i EU.

Modsat den nuværende regering vil partiet gå foran for at sikre en fælles EU-regulering og i yderste konsekvens gå enegang og indføre beskatning i Danmark.

"Vi er nødt til at vise, at vi mener det," siger Mette Frederiksen.

Retsligt ansvar

Samtidig skal techgiganterne pålægges et retligt ansvar for det indhold, der bliver delt på deres tjenester og sociale medier.

Tyskland pålagde sidste år sociale medier en pligt til at fjerne hadefuldt indhold på deres tjenester inden for 24 timer. Australien har efter terrorangrebet i New Zealand, der blev livestreamet på Facebook, gjort det strafbart at lade den slags blive streamet i længere tid.

Socialdemokratiet vil samme vej.

"Det er naturligt at se på, om vi kan overføre den type lovgivning til Danmark," siger Mette Frederiksen.

Facebook anerkender at have et ansvar for indholdet på platformen og siger, at virksomheden ikke har været sig det ansvar bevidst. Men det er Facebook i fuld gang med at gøre noget ved.

"Vi ved godt, at vi skal være hurtigere og bedre til at stoppe misbrug af vores platform," skriver kommunikationschef i Norden Peter Münster i en mail.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken).

Socialdemokratiet vil gå solo: Højere skat på Google og Facebook

S er klar til at gå uden om EU i spørgsmålet om skat på techselskaber

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger