ITWatch

SF ønsker som blå blok et fælles sundheds it-system

Det giver sikkerhedsmæssige udfordringer at anvende flere it-systemer, mener SF. Enhedslisten frygter, at det kan føre til kaos på sundhedsområdet at implementere nyt system igen.

Foto: Jens Dresling/Ritzau/

Fremover bør regionerne anvende et fælles it-system, når det kommer til borgernes sundhedsdata.

Det mener SF, som dermed slutter sig til udmeldingerne fra blå blok.

"Vi bør få et samlet it-system, så alle fem regioner ikke hver især skal opfinde den dybe tallerken. Det giver ingen mening," siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

"Det her handler om sund fornuft og ikke ret meget andet," siger hun.

I Region Hovedstaden og Region Sjælland anvendes det udskældte system Sundhedsplatformen.

Blandt andet konkluderede Folketingets statsrevisorer i juni i en beretning til Folketinget, at systemet blev taget i brug, selv om det "var ufærdigt og behæftet med fejl og mangler".

Region Midtjylland bruger Systematics EPJ-system, der er blevet taget bedre imod. 

Systematics EPJ-system implementeres efter planen i Region Syddanmark i 2020 og i Region Nordjylland i 2021.

Til Berlingske siger formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S), at hun vil vente til 2021 med at se, om Sundhedsplatformen skal blive.

Hun forventer, at lægernes nuværende utilfredshed med it-systemet skifter.

Dyb vejrtrækning

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at man bør tage et par dybe vejrtrækninger, inden der træffes beslutninger om statslige it-systemer.

"Man skal være meget sikker på, at det er bedre, inden man kaster sundhedssystemet ud i implementering af nye it-systemer."

"Set i det lys, tænker jeg, at det vil give god mening også i forhold til at komme ud af de eksisterende kontrakter, hvis man på at se situationen i 2021, inden man laver et nyt it-kaos i sundhedsvæsenet," siger han.

Enhedslisten vil kun støtte et fælles it-system, hvi

Vælger ikke leverandør

Hvorvidt det bliver et af de to nuværende it-systemer, som fremover bør bredes ud og anvendes i alle regioner, ønsker Kirsten Normann Andersen ikke at sige noget om.

"Det kan også blive et helt tredje. Der bliver stillet større og større krav til sikkerhed og digitalisering af data. Derfor giver det god mening, at vi én gang for alle bliver enige om, hvilket system man skal have i Danmark, siger hun.

Hvad løsningen skal blive, bør kyndige personer inden for sikkerhed og sundhedsdata give et bud på, mener sundhedsordføreren.

"Sundhedsdata er kritisk infrastruktur, og vi er meget sårbare, hvis vores systemer bliver hacket eller lignende. Vi bør samle kræfterne om at løse problemerne bedst muligt ét sted," siger Kirsten Normann Andersen.

Hun ønsker, at mulighederne med it-systemer på sundhedsområdet debatteres blandt Folketingets partier, regionerne og Sundhedsdatastyrelsen.

 

 

/ritzau/

Sundhedsplatformen kan komme i klemme i valgkampen 

Systematic klar til kamp om sundheds-it

NNIT kaster sig ind i et forsvar for Sundhedsplatformen

Sundhedsplatformens skæbne skal afgøres af ny superstyrelse 

Sundhedsplatformen ser ud til at overleve udspil på kort sigt 

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs