ITWatch

DI og Forsvarsministeriet mødes om ny overvågningslov

Dansk Industri er bekymret for efterretningstjenestens mulighed for at overvåge virksomheders oplysninger.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er klar til at lytte til kritik af regeringens cyberstrategi, men han afviser, at man vil følge alt, der bliver sagt. | Foto: Ritzau Scanpix/TT/Henrik Montgomery

Et møde med efterretningstjenesten og Forsvarsministeriet onsdag kan måske berolige dansk erhvervsliv. 

Dansk Industri (DI) frygter blandt andet, at Danmarks konkurrenceevne og troværdighed i udlandet bliver undergravet af regeringens planer om tvungen overvågning af "samfundsvigtige" virksomheder.

Det skriver Politiken onsdag.

Et af de store problemer er, hvordan danske virksomheders kunder i udlandet reagerer på efterretningstjenestens mulighed for at overvåge dybt fortrolige forretningsaftaler, patenter og børsfølsomme oplysninger, forklarer direktør i DI med ansvar for digitalisering Lars Frelle-Petersen.

"Vores virksomheder skal kunne forklare i andre lande, hvad det er for en type overvågning, der foregår i Danmark."

"Det bliver ikke simpelt for virksomhederne, og det kan påvirke muligheden for at garantere en vis form for sikkerhed over for en kunde eller virksomhed i et andet land. Hvad sker der med deres data, når de kommer til Danmark," siger Lars Frelle-Petersen til Politiken.

Konspirationsteoretikere

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i et interview i Politiken kaldt de mange overvågningsskeptikere for "konspirationsteoretikere". 

Det synes DI-direktøren ikke, han er.

"Jeg tror ikke, at nogen, der kender til mit tidligere virke, vil påstå, at jeg arbejder ud fra konspirationsteorier. Det afholder jeg mig fra. Og det er ikke, fordi vi ikke har tillid til vores myndigheder - overhovedet ikke."

"Men det er klart, at der opstår meget svære spørgsmål for virksomhederne i samspillet med deres virke i andre lande," siger Lars Frelle-Petersen.

Hjort: Vi forhandler ikke med DI

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen understreger, at "vi ikke forhandler særskilt med DI om et lovforslag".

"Vi mener, at det her er velovervejet og velafbalanceret mellem hensynet til beskyttelsen mod truslerne og på den anden side borgernes og virksomhedernes retssikkerhed."

"Nu er det i høring, og vi følger ikke alt, hvad der bliver sagt. Men vi lytter, og i det omfang der skal gøres noget, så vil det blive gjort," siger han til Politiken.

DI: Strategi mod cyberangreb er et nødvendigt første skridt

Nyt cyberudspil skal beskytte sygehuse: Handler om liv og død 

Mere fra ITWatch

Professorer opfordrer Nets til at sælge MitID-forretning til danske købere

Nets bør sælge NemID og MitID til danske operatører, fordi der er tale om kritisk infrastruktur, lyder det fra to professorer, efter at området for digitale signaturer har fået et til-salg-skilt på hos betalingsselskabet. Digitaliseringsstyrelsen understreger, at en mulig køber skal have geografisk placering i Danmark.

IDC: Krisen udløser et skifte i it-branchen

Fremtiden byder på stort fokus på at reducere omkostninger fremfor at frembringe innovative løsninger til danske virksomheder. Det spår IDC Nordic i et it-marked, der i stigende grad rammes af høje renter og høje energipriser. De it-selskaber, der har glemt at omstille sig, bliver ramt, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs