Analyse: Sådan løser vi udfordringen med mangel på arbejdskraft

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en velkendt problemstilling i it-branchen, og i 2030 forventer man, at der vil mangle op mod 20.000 it-specialister. Ifølge en ny analyse fra McKinsey og Innovationsfonden er løsningen flere kvinder i branchen.
Det skriver Berlingske.
Analysen påpeger, at andelen af kvinder på uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik skal øges til at udgøre halvdelen af de studerende i 2030. I dag sidder kvinderne kun på en tredjedel af studiepladserne.
"Hvis der kommer en bedre kønsbalance på disse studier, vil man i 2030 have 15-20.000 flere kvindelige kandidater, som er klar til at tage job inden for de her områder. Det er stort set den mangel på arbejdskraft, som mange undersøgelser viser vil opstå. Hvis vi lykkes med det her, kan man lukke det hul," siger Jens Riis Andersen, associate partner i McKinsey og en af forfatterne bag analysen, til Berlingske.
Den ændrede kønsfordeling skal ske ved at øge optaget af kvinder og ikke ved at reducere antallet af mænd på uddannelserne, understreger Jens Riis Andersen.
Udover flere kvinder på de relevante uddannelser peger rapporten også på, at der skal gøres op med kønsstereotyper i alle dele af samfundet.
Disse tre udfordringer blokerer for Danmark som iværksætternation
Mangel på arbejdskraft kan sende Universal Robots til udlandet
Fagforbund er ikke begejstret for ny konkurrencetilgang til it-opgaver
Dansk Industri slår alarm over manglende studiepladser
IT-firma henter konsulenter med autisme - de har nul-fejls-tolerance
Fagforeninger: Manglen på arbejdskraft i it-branchen er opreklameret