ITWatch

Stater presser techgiganter til øget censur på nettet

Vestlige landes pres for at regulere indhold hos techgiganter som Facebook og Google fører til øget privat censur uden demokratisk kontrol, lyder advarslen fra flere sider.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Marcio Jose Sanchez

Pres fra vestlige stater og myndigheder for at få techgiganter som Facebook, Twitter og Google til at fjerne hadefuldt og voldeligt indhold eller falske nyheder fra sociale medier og videotjenester på internettet har skabt et bekymrende og voksende censurregime, der opererer helt uden for traditionel demokratisk kontrol, konventioner og domstole.

Sådan lyder advarslen fra en række kritikere, som mener, at myndighedernes iver efter at regulere indholdet på nettet medfører, at statslig censur nu reelt indføres ad bagdøren i selskabernes brugerbetingelser i stedet for via lovgivning, og det kan stække ytringsfriheden. Det skriver Jyllands-Posten.

At Facebook og flere andre selskaber i de seneste dage har fjernet indhold fra den kontroversielle amerikanske talkshowvært Alex Jones, er blot det seneste eksempel. Tyskland har også indført en omdiskuteret lov, der tvinger Facebook og andre til at fjerne hadefuldt og voldeligt indhold inden for 24 timer. Ellers vanker der bøder.

"Man udliciterer reelt censuren til virksomheder," siger Adrian Shahbaz, researchchef hos den internationale organisation Freedom House, der bl.a. måler ytrings- og pressefriheden i verden. Han finder det problematisk at overlade det til Facebook og Google, hvordan "vage bestemmelser" om f.eks. hadefuld tale skal fortolkes.

Facebook og andre selskaber har også indgået aftaler med EU om at fjerne indhold, og i Frankrig er en lov på vej, der skal imødegå falske nyheder.

Ifølge direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, er techgiganterne, som oprindeligt var idealistiske forkæmpere for informationsfriheden, begyndt at bøje sig og indføre retningslinjer, som de reelt er påtvunget.

"Det mest skræmmende er, at den tyske lov nu er blevet kopieret af Rusland. Liberale demokratier, som frygter populisme, fremmedhad og falske nyheder, har støbt et censurregime, som mere autoritære stater nu kan bruge," siger Mchangama til Jyllands-Posten.

Formanden for IT-politisk forening, Jesper Lund, advarer om, at der sker "en privatisering af grænserne for ytringsfriheden" og en vilkårlig håndhævelse af regler for, hvad vi ikke må sige.

Endnu et eksempel på det igangværende skred er ifølge kritikerne, at Google angiveligt er på vej tilbage til Kina med en censureret søgemaskine.

Medie: Google siger ok til censur for at komme ind i Kina

Søgeord om demokrati og religion vil angiveligt blive blokeret når Google indtager Kina igen

Facebook runder to milliarder brugere på verdensplan

Mere fra ITWatch

Stifter sælger livsværk til One.com

Stifter af Simplesite, Morten Elk, har sammen med den øvrige ejerkreds solgt virksomheden, som han har opbygget gennem 20 år. Køber er det kapitalfondsejede svenske One.com.

Professorer opfordrer Nets til at sælge MitID-forretning til danske købere

Nets bør sælge NemID og MitID til danske operatører, fordi der er tale om kritisk infrastruktur, lyder det fra to professorer, efter at området for digitale signaturer har fået et til-salg-skilt på hos betalingsselskabet. Digitaliseringsstyrelsen understreger, at en mulig køber skal have geografisk placering i Danmark.

IDC: Krisen udløser et skifte i it-branchen

Fremtiden byder på stort fokus på at reducere omkostninger fremfor at frembringe innovative løsninger til danske virksomheder. Det spår IDC Nordic i et it-marked, der i stigende grad rammes af høje renter og høje energipriser. De it-selskaber, der har glemt at omstille sig, bliver ramt, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs