Uden nye penge skærer IT Universitetet ned næste år

Mens it-branchen skriger på ansatte, er fødekanalen, IT-Universitetet i København, ved at løbe tør for penge. Rektor advarer, at sker der ikke noget, skruer man kraftigt ned for optaget af elever allerede næste år. Minister vil se på problemet.
Mads Tofte, rektor på IT-Universitetet. | Foto: PR
Mads Tofte, rektor på IT-Universitetet. | Foto: PR

ALLINGE

Mads Tofte, afgående rektor på IT-Universitetet, melder om store økonomiske problemer på universitetet. Situationen er den, at kommer der ikke flere penge til universitetet, så skærer han kraftigt ned på antallet af studerende allerede næste år.

Det siger Mads Tofte på en debat om mangel på it-arbejdskraft på folkemødet i Allinge på Bornholm.

"Jeg syntes, det er vigtigt, når der nu er så stor efterspørgsel efter it-folk, og samtidig er så sorte skyer på himlen, skal jeg råbe op," uddyber Mads Tofte til ITWatch.

"Udadtil ser det fantastisk ud, ansøgerne står i kø, vi er mere populære end nogensinde, men jeg er nødt til at sige, at det reelle billede er noget mere dystert i den forstand, at fortsætter vi som nu, kommer vi ikke til at fortsætte i den nuværende form."

Han forklarer, at problemstillingen er ny, og at han er taget med på Folkemødet for at rejse denne debat og for at diskutere en løsning.

"Vi bruger af vores egenkapital til at ansætte forskere til at undervise. Det kan vi gøre i en vis tid, men fra 2022 så har vi ikke flere penge at trække på. Og for at modvirke at det sker, vil vi skære ned i optaget allerede næste år, med mindre der sker noget," siger han.

Tærer på pengetanken

IT-Universitetet tærer på sin egenkapital til at finansiere forskning for 100 ud af de 140 studerende, som universitetet optager i øjeblikket.

"Vi har nu brug for, at det politiske system træffer en beslutning. Det er derfor, jeg trækker det så skarpt op. De skal tage en beslutning om at allokere penge til, at dette kan fortsætte og endda vokse. For som det er i dag, så afviser vi langt flere, end vi optager. Vi afviser over 200, mens vi optager 140," siger Tofte.

Mads Tofte, i hvis skjorte med ryggen til, i snak med forskningsminister Tommy Ahlers på folkemødet. Ved siden af ses Eva Berneke, KMD, Lars Frelle, DI samt Charlotte Mark, Mocrosoft developement Center | Foto: Jakob Skouboe
Mads Tofte, i hvis skjorte med ryggen til, i snak med forskningsminister Tommy Ahlers på folkemødet. Ved siden af ses Eva Berneke, KMD, Lars Frelle, DI samt Charlotte Mark, Mocrosoft developement Center | Foto: Jakob Skouboe

Det står i skærende kontrast til det billede, der er, at de unge ikke gider it-uddannelser. Det vil de gerne, men som det er nu, må ITU afvise dem, for der er ikke råd til at øge optaget.

"Men uden flere penge stopper festen," siger han.

Så sagen er reelt, at der er mange unge, der gerne vil have en it-uddannelse, men at du mangler penge til at uddanne dem?

"Ja, så simpelt er det."

Hvor mange penge taler vi om?

"Det er mange penge. Skulle vi ikke bare optage det antal, vi gør nu, men øge optaget, taler vi om beløbsrammer på op til 50 mio. kr. om året for IT-Universitet alene. Det er rigtigt mange penge, og måske flere end det er realistisk at skaffe politisk. Men gør vi ikke noget, så skærer vi ned i antallet af studerende allerede i 2019, for vi vil ikke køre IT-Universitetet ned."

Den ansvarlige minister for området, Tommy Ahlers (V), der er minister for forskning og uddannelse, siger, at han gerne vil se på problemet.

"Jeg ved godt, at der er et problem, og vi har en dialog om emnet. Vi har en god dialog, og vi skal nok finde en løsning," siger Tommy Ahlers.

Digitaliseringen fylder godt op på Folkemødet 2018 

Eftertragtede it-studerende får virksomheder til at skrue op for charmen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også