ITWatch

Minister: For mange virksomheder med lavt it-sikkerhedsniveau

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er sikker på, at regeringens plan for cybersikkerhed vil gavne virksomheder.

39 procent af små og mellemstore danske virksomheder har ikke en tilstrækkelig balance mellem deres risikoprofil og it-sikkerhedsniveau.

Det viser en analyse fra Deloitte for Erhvervsstyrelsen.

Derfor vil der i regeringens plan for cybersikkerhed, som præsenteres tirsdag, være fokus på virksomhederne. 

"95 procent af de små og mellemstore virksomheder er afhængige af it-systemer i deres drift, men for mange har et utilstrækkelig it-sikkerhedsniveau."

"Det er forunderligt med et så lavt sikkerhedsniveau, for det kan lægge virksomhederne helt ned. Det har vi set med en stor virksomhed som Mærsk. Det kostede dem et kæmpe beløb," siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

"Små og mellemstore virksomheder er endnu mere sårbare end Mærsk, da de kan få lagt hele deres forretning ned, og de har ikke ressourcer til at komme op igen."

"Planen vil betyde, at det bliver vanskeligere at ramme danske virksomheder. En ting er i hvert fald sikkert. Der vil også i fremtiden være hackerangreb, fordi der er så mange penge i det her. Det handler om politik og kriminalitet," siger han.

Cyberangreb kommet for at blive

Brian Mikkelsen understreger, at regeringens plan ikke betyder, at cyberkriminalitet undgås fremover. 

Ifølge ministeren er der både statslige og ikkestatslige aktører, som er en trussel, der er kommet for at blive.

"Så vi skal ikke være handlingslammede. Jeg er sikker på, at denne strategi kommer til at give virksomhederne den nødvendige viden og forudsætningerne for, at man kan håndtere de stigende cyberudfordringer," siger han.

En ny informationsportal og erhvervspartnerskab skal blandt andet hjælpe erhvervslivet.

Erhvervspartnerskabet skal arbejde med fælles løsninger på de udfordringer, som de små og mellemstore virksomheder står overfor. 

Informationsportalen skal give både borgere og virksomheder nem adgang til viden om aktuelle trusler samt løsninger for at øge sikkerheden. 

Store virksomheder ramt

I weekenden blev DSB ramt af et omfattende cyberangreb, som gjorde det umuligt at købe togbilletter via DSB's app, på hjemmesiden, i billetautomater og i 7-Eleven-kiosker på stationerne. 

Sidste år blev A.P. Møller - Mærsk ramt af et angreb, som lammede virksomhedens computere og it-systemer, der håndterer logistikken for skibe, containere og havneterminaler i hele verden.

Foruden Brian Mikkelsen er forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) med til at præsentere regeringens nye strategi for cyber- og informationssikkerhed. Det sker klokken 11.30.

/ritzau/

Ingeniører: Det er på høje tid med fælles cyberstrategi 

Regeringen er klar med strategi for cyberforsvar 

Mere fra ITWatch

Danskere i hobetal henter råd om investering og opsparing på sociale medier – ny form for vejrudsigt kan give beskyttelse

Danskerne modtager i stor stil investeringstips og opsparingsråd på de sociale medier, men selvom tendensen på mange måder er positiv og giver oplyste borgere, så kan det være svært at undgå svindel og placere ansvar, hvis noget slår fejl. En vejrudsigt over, hvilke investeringsstrømninger der florerer på de sociale medier, kunne være en del af løsningen, lyder det fra en specialist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs