Chipproducent får bøde på 7,5 mia. kr. for konkurrencefusk

Den amerikanske chipproducent Qualcomm er blevet idømt bøde for at holde rivaler nede med betalinger til Apple.
Foto: PR/Qualcomm
Foto: PR/Qualcomm
RITZAU/FINANS

Det var ulovligt, at den amerikanske chipproducent Qualcomm gennem flere år betalte Apple store summer for udelukkende at købe selskabets egne chips til produktionen af iPhones og iPads.

Det har EU-Kommissionen afgjort, og Qualcomm er derfor blevet pålagt en bøde på 997,4 mio. euro - svarende til mere end 7,4 mia. kr.

"Det betød, at ingen rivaler effektivt kunne udfordre Qualcomm i markedet, uanset hvor gode deres produkter var," siger EU-Kommissionens konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en pressemeddelelse.

"Qualcomms opførsel forhindrede forbrugere og andre virksomheder i flere valg og innovation - og det er i en sektor med stor efterspørgsel og potentiale for innovative teknologier," siger hun.

Aftale fra 2011

Qualcomm og Apple indgik i 2011 en kontrakt, hvor Apple lovede kun at bruge Qualcomms chips mod til gengæld at modtage "anselige summer". Aftalen blev forlænget i 2013 til udgangen af 2016.

Der er tale om den type chips, som bliver brugt til at forbinde iPhones og iPads med netværk.

Qualcomm er verdens klart største producent af denne type chips, og selskabets forretningsmetoder er især gået ud over konkurrenten Intel, skriver EU-Kommissionen.

Interne dokumenter fra Apple viser, at selskabet flere gange frem til udløbet af kontrakten overvejede at skifte chipleverandør.

Kontrakten var dog bundet op på den måde, at Apple skulle betale en stor del af pengene tilbage, hvis det valgte en anden leverandør, og det var en væsentlig årsag til, at Apple holdt ved Qualcomm.

Apple begyndte i slutningen af 2016, da kontrakten var tæt på at udløbe, og udgifterne ved at skifte var knap så høje at købe chips hos Intel til dele af sin produktionen.

Bøden på 997,4 mio. euro svarer til knap 5 pct. af Qualcomms omsætning i 2017. EU's undersøgelse af selskabet blev indledt i 2015.

/ritzau/FINANS

Chipproducents aktie dykker efter nye søgsmål mod Apple 

Medie: Milliardhandel skaber konsolidering blandt chipproducenter 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også