ITWatch

Medie: Internetaktivister vil slæbe TDC i retten for masseovervågning

En gruppe internetaktivister vil lægge sag an mod teleselskabet for logning af kunderne. (Rettet)

Foto: PR/TDC

Rettelse: Artiklens rubrik er ændret fra "Internetaktivister vil slæbe TDC i retten for ulovlig masseovervågning", da det endnu ikke er fastlagt, hvorvidt TDC's logning er ulovlig.

TDC kan se frem til at blive slæbt i retten for masseovervågning af teleselskabets kunder. Det skriver Version2.

Bag sagsanlægget står Rasmus Malver, der er uddannet jurist og tilknyttet radioprogrammet Aflyttet på Radio24syv, og Bitbureauet, der er en uafhængige internetpolitisk tænketank og interesseorganisation.

Parterne forventer at klarlægge de praktiske foranstaltninger for sagsanlægget i næste uge, hvilket ifølge Rasmus Malver formentlig også vil omfatte et crowdfundingsite til finansieringen af sagen.

Baggrunden for tiltaget er den fortsatte logning, der registrer telekunders færden, samtaler og beskeder. I slutningen af december 2016 blev en lignende logning af telekunder i Sverige kendt ulovlig af EU-Domstolen. Det førte omgående til, at en række svenske teleselskaber skrinlagde masseovervågningen.

Herhjemme har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afvist at ændre den danske logningsbekendtgørelse, hvilket betyder, at teleselskaber som TDC har fortsat med logningen af kundernes teledata.

Regeringen har varslet en ny logningsbekendtgørelse, men et år efter EU-Domstolens kendelse pågår den ulovlige masseovervågning fortsat, og det er baggrunden for det varslede sagsanlæg.

"I marts skulle vi lige se tiden an. Men nu har Justitsministeriet haft et år til at gøre noget ved den danske lovgivning. Det er ikke i orden," siger et af medlemmerne af tænketanken Bitbureauet, Christian Panton, til Version2.

Regeringen vil fremlægge et lovforslag til nye logningsregler i februar, fremgik det af lovprogrammet, som Statsministeriet offentliggjorde i forbindelse med åbningen af Folketinget i oktober sidste år.

Lovforslaget skal ifølge lovkataloget balancere mellem, at Danmark lever op til EU-Domstolens afgørelse samtidig med, at politiet kan få adgang til vigtige beviser over mistænktes telefonbrug i forbindelse med efterforskningen.

Skyder på de forkerte

På Twitter skriver direktør for brancheorganisationen Teleindustrien, Jakob Willer, at det er en problematisk sag, som man også fra branchens side ønsker en afklaring af, men han mener, at man skyder på de forkerte ved at lægge sag an mod et teleselskab.

"Jeg tror nu også, at pengene er bedre anvendt til en sag mod staten - hvis der skal føres en sag. Man skyder efter de forkerte ved at stævne et teleselskab," skriver Jakob Willer på Twitter.

Nye logningsregler kommer efter jul 

ITB: Beklageligt at regeringen mangler at tage stilling til offentlige databrud 

Mere fra ITWatch

Det "skræmmende" spionvåben Pegasus får Folketinget til at øge beskyttelsen

Fremmede magter har overvåget telefonerne hos toppolitikere og magtkritiske journalister ud over Europa. I Danmark advarer PET om, at ”visse politikere og embedsmænd er prioriterede mål” for aflytning, og Folketinget vil nu beskytte danske politikere mod et bestemt overvågningsprogram. Europa-Parlamentet er allerede gået i gang.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs