Det kan være slut med internet, som vi kender det, efter ny lov i USA
Det frie internet er truet, efter at den amerikanske telestyrelse torsdag besluttede at ophæve den såkaldte netneutralitet, der blev indført under tidligere præsident Barak Obama. Beslutningen i USA vil også ramme Europa. Det vurderer internetforsker Morten Bay fra University of California i Los Angeles over for TV2.
Rent praktisk betyder ophævelsen, at teleselskaberne i USA nu fremover kan bestemme, om brugerne skal have hurtigere adgang til nogle hjemmesider og streamingtjenester end andre. De vil også kunne differentiere prisen eller helt blokere for nogle hjemmesider. Netflix nævnes som eksempel på et selskab, der kan få det svært under de nye regler.
"Mange af de her teleselskaber vil gerne konkurrere med Netflix med deres eget indhold. Men hvis de kan kontrollere, hvordan netværket skal styres, så har de jo en fordel,” siger Morten Bay, der også peger på, at det ikke hjælper at have neutralitet i Europa, når man nu ophæver den i USA.
Hos den amerikanske telestyrelse afviser formanden, Michael O’Reilly, at ophævelsen af netneutraliteten kommer til at skabe problemer. Han henviser til, at internettet har fungeret længere uden netneutralitetsregler end med.
USA ophæver regel om lige adgang til internettet
Internetselskaber går imod de amerikanske myndigheder i kamp om netneutralitet