ITWatch

Kapitalfond køber digitale sundhedsfirmaer for trecifret millionbeløb

Kapitalfonden Verdane overtager og fusionerer de digitale sundhedsfirmaer Max Manus og Conscriptor, som begge arbejder med teknologier, der skal lette den administrative byrde på læger og sundhedsplejere. Købet medfører nye investeringer i Danmark.

Jakob Tolleryd, partner i kapitalfonden Verdane, ser en klar forretningsmulighed i at lægge Max Manus og Conscriptor sammen. | Foto: Verdane / PR

Den norske kapitalfond Verdane, der herhjemme er kendt for sit ejerskab af parkeringsappen Easypark og modesiden Boozt.com, bruger nu et trecifret millionbeløb på at købe to selskaber fra den digitale del af life science-branchen.

Verdane overtager det norske familiefirma Max Manus og det svenske firma Conscriptor og slår dem sammen til ét selskab, der får kapitalfonden som hovedejer.

Formålet er at skabe en nordisk kæmpe i en niche, som går ud på at lette den administrative byrde, der presser personalet på hospitaler og klinikker.

"Vi mener, at det nordiske sundhedssystem er nødt til at kunne arbejde mere effektivt i fremtiden. Et af de steder, hvor vi mener, at det i høj grad er muligt at effektivisere, er den administrative del, og specifikt håndteringen af diktater fra læger og sygeplejersker," siger Jakob Tolleryd, der er partner i Verdane, til MedWatch.

"Ved at kombinere de her to selskaber mener vi, at vi kan gøre processen meget mere effektiv til fordel for sundhedsinstitutionerne i Danmark, Sverige og Norge," siger han videre.

Både Max Manus og Conscriptor assisterer læger og sygeplejersker med at skrive patientnotater. Max Manus har udviklet et talegenkendelsesprogram, som læger og sygeplejersker kan bruge til at omdanne dikterede notater til tekst, mens Conscriptor har hyret et medicinsk transkriptionskorps, som hospitaler kan udlicitere processen til.

Hos Max Manus, der har en udviklingsafdeling med 20 ansatte i Danmark, er man svært tilfreds med sammenlægningen.

"Vi er meget glade for at være en del af den her handel," siger Martin Elster, der er driftsdirektør i Max Manus og adm. direktør for selskabets danske afdeling.

"Vi er nu et samlet selskab, der er markedsledende i Norden inden for løsninger til medicinsk diktering, og vi vil nu forsøge at være en drivkraft for digitalisering i hele sundhedssektoren," siger han videre.

Det nye samlede selskab får et nyt navn, som endnu ikke er fastlagt. Selskabet får en omsætning på 170 mio. kr og 250 ansatte.

Klare fordele

Verdane ser tydelige fordele i at kombinere netop Max Manus og Conscriptor, fortæller Jakob Tolleryd. De to selskaber har nemlig forskellige styrkepositioner, som komplementerer hinanden.

For det første er Max Manus markedsledende i Danmark og Norge, mens Conscriptors marked er Sverige. Samtidig er Max Manus som nævnt specialiseret i automatiske talegenkendelsesteknologier, mens Conscriptors speciale er udlicitering til mennesker i kød og blod.

"Det er en fremragende kombination, for man har brug for både teknologi og menneskelige kompetencer," siger Jakob Tolleryd.

Verdane planlægger derfor at lancere Max Manus' stemmegenkendelsesteknologi i Sverige og bringe Conscriptors menneskelige kompetencer til det norske og danske marked.

"Vi kommer til at kunne tilbyde både teknologiske løsninger og løsninger, der blander teknologi og menneskelige kompetencer. Så kan hospitalerne bestemme, hvad de har brug for," siger Jakob Tolleryd.

Investerer i Danmark

Prisen på de to selskaber ligger et sted mellem 100 og 500 millioner, siger Jakob Tolleryd, men da han taler i svenske kroner, er det altså et sted mellem 70 og 340 mio. danske kroner.

Samtidig er Verdane klar til at investere yderligere i selskabet, specielt i produktudvikling, hvilket betyder, at der er flere penge på vej til Max Manus' danske udviklingsafdeling.

"Det her handler ikke om at spare omkostninger, det handler om at bygge en markedsledende nordisk virksomhed og investere yderligere kapital i produktudvikling," siger Jakob Tolleryd.

Hvilken slags investeringer vil I foretage?

"Vi har en fast overbevisning om, at man kan forbedre de her produkter endnu mere med kunstig intelligens. Man kan forestille sig, at de ikke bare hjælper med transkribering af dikteringer, men også hjælper lægerne og sygeplejerskerne med at tage beslutninger," siger Jakob Tolleryd.

Kommer I til at ansætte flere i Danmark?

"Ja, højst sandsynligt," siger Jakob Tolleryd, der bliver suppleret af Martin Elster:

"Vi forventer at ansætte flere i fremtiden og øge vores medarbejderstab," siger Martin Elster.

Frigør tid

Det nye selskab har sat et overordnet mål om at mindske administrativt bøvl på hospitalerne i så høj grad, at læger og sygeplejersker får dobbelt så meget tid til patienterne, som de har i dag.

"Vores mål er at reducere administrationstid og dokumentationstid, så sundhedspersonalet kan bruge mere tid på patienterne," siger Martin Elster.

"Vi mener, at vi kan effektivisere de processer med vores nuværende systemer og fremtidige systemer, som vi vil udvikle i samarbejde med Conscriptor," siger han videre.

Verdane ejer – som de fleste kapitalfonde – oftest selskaber i fem til otte år, inden de afhænder dem. Jakob Tolleryd siger dog, at kapitalfonden har mulighed for at beholde ejerskabet i op til 14 år, hvis nødvendigt.

Han vil dog ikke afsløre, hvor meget Verdane håber på at tjene på den nye investering.

"Det er svært at vide i dag, men vi mener, at hvis vi kan skabe en virksomhed, der gør den nordiske sundhedssektor mere effektiv gennem teknologi, software og kompetencer, så vil det have høj værdi," siger Jakob Tolleryd.

Som en del af handlen har Verdane købt familien bag Max Manus helt ud, fortæller Jakob Tolleryd.

Dermed afgiver Manus-familien kontrollen med det selskab, som den norske modstandshelt Max Manus stiftede efter Anden Verdenskrig, og som i begyndelsen solgte kontorartikler. Max Manus døde i 1996 og var hovedperson i krigsfilmen af samme navn fra 2008.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MedWatch.)

Dansk konsulenthus køber op i Norge 

Venturefonde kigger mod robotterne  

Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs