Derfor gik det galt for danske Lumigon

Den danske smartphonevirksomhed rendte ind i så store udfordringer på markedet, at ejerne sagde stop. Det fortæller storinvestor bag selskabet.
Michael Moesgaard Andersen, storinvestor i Lumigon | Foto: PR
Michael Moesgaard Andersen, storinvestor i Lumigon | Foto: PR

Efter godt otte års kamp for at opbygge en dansk producent af smartphones, har Lumigon, som ITWatch har kunnet afsløre i dag, indgivet konkursbegæring.

Det er en egenbegæring, hvor selskabets investorer med rigmanden Michael Moesgaard Andersen i spidsen, foretager en kontrolleret nedlukning. Selskabets stifter og ejere holder alle muligheder åbne for en videreførsel i en eller anden grad.

Men for Michael Moesgaard er der ingen tvivl. Selskabet løb ind i så store udfordinger, at man ikke kunne klare den længere.

"Vi havde lavet et godt produkt, men den salgs- og marketingsmuskel, der skal til, er af en kaliber, vi ikke har," siger han til ITWatch.

Han står ved forsøget med at føre selskabet mod succes, selvom han taber millioner på nedturen.

"Dette var "too good to go". Det er ekstra ærgerligt, hvis de ikke får credit for at prøve. Og alt lys er ikke slukket, for der kan ske ting og sager under denne behandling. Det kan man ikke afvise."

Men når I lukker, er det så, fordi I ikke selv har været i stand til at sælge det?

"Det er et udtryk for, at vi ikke har de midler, der skal til."

Velhavende investorere var ikke nok

Michael Moesgaard sidder med omkring 32 pct. af aktierne i selskabet, kun overgået af Lars Gravesen, der er stifter af selskabet.

Desuden står Unifeeder-rigmand Christian Paulsen samt Steen Weirsøe bag selskabet med lige mange aktier.

Moesgaard siger, at egenbegæringen var den eneste rigtige løsning.

"Vi kan ikke, på den bane, vi spiller på, se en løsning."

Han siger, at dette er en branche, hvor man skal bruge mange penge på at udvikle en telefon.

"I Lumigon er der brugt beløb, der er vand imod, hvad Apple og Samsung har til at lave en telefon. De bruger mange gange flere penge," siger han.

"Når vi har udviklet en telefon, skal alle dele til dem købes. Disse skal ligge på et lager, og der skal betales "up front". Sådan er det i Kina. Desuden skal der betales "up front" for at producere dem."

Men det ender ikke her.

"Når man så kommer ud i distributionen kommer der krav, som har overrasket os. Her skal man betale penge for at få dem igennem de fysiske kanaler, inden vi overhovedet er begyndt at sælge. Her kræves et betydeligt markedsføringsstilskud. Og endelig, butikkerne have fuld returret for alle telefoner, selvom vi har betalt for, at de skal modtage dem."

Han siger, at dette spil kunne selskabet ikke være med i, og at Lumigon har hentet meget store underskud gennem årene - senest sidste år med et tab på 25 mio. kr.

"Så bundlinjen er, at det er en business, som er ekstremt kapitalkrævende. Og forudsætter store volumener."

Dansk smartphoneselskab indgiver konkursbegæring 

TDC henter ny strategisk vicedirektør ind i ledergruppen 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også