ITWatch

Teleselskaber vil bremse advokaters jagt på pirater

Advokater har i årevis jagtet danskere, der ulovligt piratkopierer film, men nu sætter teleselskaberne foden for udlevering af oplysninger om kundernes internetforbindelser.

Foto: PR/Telenor

Domstole udleverer titusinder af danskeres navne og adresser til advokatfirmaer, som kræver penge ind for piratkopiering. Men der er aldrig afsagt en eneste dom på området, og nu siger teleselskaberne stop for udleveringer.

Det skriver Berlingske Business.

På et år er krav om udlevering af navne og adresser på personer, der ejer en bestemt internetforbindelse, steget med omkring 250 procent.

26. april besluttede den norske højesteret, at Telenor ikke skal udlevere kundeoplysninger til den danske filmdistributør Scanbox Entertainment. Begrundelsen var, at bruddet på Scanbox' ophavsret ikke var alvorligt nok til at forsvare, at Telenors kunder blev identificeret.

Telenor i Danmark har to gange forsøgt at gøre indsigelser ved byretten mod udlevering af kundeoplysninger. Selskabet har dog endnu ikke fået medhold.

Lige nu er en tredje sag under forberedelse ved retten på Frederiksberg.

"Vi synes, at der er et principielt retssikkerhedsmæssigt problem i, at domstolene reelt ikke tager stilling til, hvad der er vigtigst: Borgernes retssikkerhed eller advokatfirmaernes kommercielle interesser," siger Mette Eistrøm Krüger, juridisk direktør i Telenor, til Berlingske Business.

Hun peger på, at der endnu ikke er ført en sag ved domstolene.

"Der er faldet dom i en enkelt sag, og det var en udeblivelsesdom, fordi vedkommende ikke dukkede op," siger Mette Eistrøm Krüger.

I 2015 fik Telenor alene 6187 henvendelser om at få udleveret IP-adresser. I 2016 var det steget til 21.163.

Brancheorganisationen Teleindustrien i Danmark bakker op.

"Der er fuld opbakning fra branchen til Telenor for at tage denne kamp og beskytte kunderne mod mafialignende metoder," siger direktør Jakob Willer til Berlingske Business.

Teleselskabet Telia vil nu også kræve dybere stillingtagen hos domstolene, næste gang der kommer krav om udlevering af kundedata.

/ritzau/

Mere fra ITWatch

Tidlig investor smækkede kassen i for Drugstars: Tidsplan og økonomi skred

Det ville tage længere tid og koste mere end først estimeret at indfri de store ambitioner, som venturefonden Byfounders havde til e-health-firmaet Drugstars, og derfor var fonden – i lighed med Drugstars’ andre tidlige investorer – ikke villig til at stille op med kapital til det nu konkursdømte selskab.

Jim Snabe: Den digitale gevinst bliver større hvis vi skynder os

Dansk Industri fremlægger i dag sine anbefalinger til den danske digitaliseringsstrategi, der kommer i kølvandet på anbefalingerne fra regeringens eget digitaliseringspartnerskab tidligere på måneden. Begge udvalg mener, at det haster med nye visioner for Danmark.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs