ITWatch

Klumme: 5G kan blive et stort løft i arbejdet med at være bæredygtige

Presset på implementeringen af 5G-netværk er stort. Det handler om store investeringer og store fremtidige gevinster. I de store 5G-investeringer, der er i gang, er det let at overse teknologiens potentiale for at forbedre bæredygtigheden, på flere forskellige niveauer. Det gælder ikke mindst, at reducere elforbruget, skriver Mari Nilsson Björkman fra SAS Institute i denne klumme.

Foto: PR

Spillere som SK Telecom i Sydkorea, Verizon i USA, BT Group og flere andre, foretager alle deres egne specialiserede investeringer i 5G. Det handler om alt fra oplevelser under sportsbegivenheder, til VIP-tilbud til fremstillingsindustrien. Vi vil helt sikkert se flere tiltag af forskellig art i fremtiden.

De applikationer og teknologiløsninger, der bliver mulige eller forenklede takket være 5G, er mange og væsentligt forskellige. Men der er en fælles faktor for stort set alle: højere netværkskapacitet, hurtigere dataoverførsel og lavere latency muliggør optimering og udvikling af nye tjenester i et hidtil uset omfang. Data kan deles hurtigere og mellem flere lokationer, hvilket betyder, at analyserne af dem i langt højere grad kan bruges praktisk.

Optimering er grundlaget for alt bæredygtighedsarbejde. Det gælder reduktion af elforbrug, tilpasning af opvarmning og køling i boliger, reduktion af spild i produktionen, forøgelse af udstyrets levetid gennem forudsigelig vedligeholdelse, og så videre. Alt i alt giver det øget bæredygtighed for boliger, byer, logistik, fremstillingsindustri, sundhedspleje. Ja, alt er mere bæredygtigt.

For at udnytte potentialet fuldt ud er det nødvendigt, at en lang række beslutninger er rigtige, i mange forskellige virksomheder og organisationer. Til at begynde med handler det om at foretage de rigtige prioriteringer for udbygningen af 5G-netværkene, så den lovede netkapacitet bliver til virkelighed. For kravene til en større transformation af processer til vedligeholdelse og optimering af netværkene vil stige eksponentielt.

Det samme gælder forventningerne til hastighed, realtidsbehandling og automatisering. Så der er reelt kun ét alternativ: at begynde at bruge AI-teknologi og dataanalyse. Det skal understreges, at AI ikke skal erstatte mennesker, men AI skal ses som et værktøj og en ressource til hurtigere og mere informerede beslutninger og processer.

Ti år eller mere forude venter endnu en revolution med potentiale til yderligere at transformere bæredygtighedsarbejdet. Kvantecomputere ser ud til at revolutionere, hvad der bliver muligt i form af beregninger, hvilket giver grundlag for endnu bedre optimering og dermed forbedret arbejde med bæredygtighed.

5G-netværk vil ikke være nok til at give de applikationer, der bliver mulige med kvantecomputere, tilstrækkelige data. Men hvis det ikke lykkes os at implementere 5G på en god måde, vil chancerne for succes med fremtidens netværksteknologi bortfalde. Under alle omstændigheder vil det tage længere tid at skabe effektive løsninger.

Afslutningsvis vil jeg henvise til et konkret eksempel i den nuværende situation. Björn Odenhammar, som er chef for netværk og tjenester hos Ericsson i Storbritannien og Irland, siger, at ”Ericsson har sensorer i sit udstyr, der genererer data for op til 34 forskellige målte værdier såsom tilgængelighed, spænding, intern og ekstern temperatur og mere, og ved hjælp af AI modtager teamet automatiske anbefalinger, der gør det muligt at optimere vedligeholdelsesarbejdet på den bedste måde. Det reducerer energiforbruget med op til 15 procent. I betragtning af at energi tegner sig for op til 30 procent af de samlede omkostninger ved et netværk, betyder det en betydelig besparelse.”

Det betyder også en reduceret klimabelastning, som jeg tror alle er enige om er en vigtig del af det nødvendige bæredygtighedsarbejde, som er i fokus for de fleste virksomheder og regeringer. Ifølge World Economic Forum kan digital teknologi reducere den globale kuldioxidudledning med hele 15 procent. Det er næsten en tredjedel af de 50 procent, der er nødvendige før 2030.

Klumme: Fleksibilitet definerer virksomheders fremtidige succes

Klumme: Cloud-pendulet svinger den anden vej for de store banker


Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs