Analyse: Nu bliver der god tid til at lave børne-tv

Huawei er med 3's fravalg af selskabet som leverandør formentlig mere eller mindre ude af Danmark. Selskabet har dermed tabt sin sidste betydende danske kunde, efter TDC, der førte Huawei ind på det danske marked, for over halvandet år siden sagde farvel til selskabet og hentede den gamle kending, svenske Ericsson, tilbage i folden.
For Huawei er det med 3's exit dermed det totale exit fra landet som storspiller på telemarkedet.
Og for Huawei er der dermed tale om en finale, der har været brolagt med problemer. Og flere af dem er selvskabte.
Huawei er ikke bare et simpelt offer i en storpolitisk sikkerhedsarmlægning mellem USA og Kina, hvor Danmark som pilotfisk omkring den store amerikanske Nato-haj naturligvis retter ind og fravælger kinesiske Huawei, når det er den vej, de politiske vinde vender nu.
Huawei har også bidraget selv. Ikke mindst da selskabet sendte breve direkte til flere danske statsministre, hvor man direkte gjorde det klart, at hvis Huawei ikke blev tænkt ind i ligningen som leverandør af 5G-net, så kunne man ikke garantere følgerne, det ville udløse for danske selskaber i Kina.
Berlingske afslørede dygtigt disse breve, som blandt andet indeholder et tilbud om, at Kina vil indgå en antispionageaftale med Danmark, arrangeret gennem et møde med den danske forsvarsminister, en kinesisk repræsentant for styret samt en direktør fra Huawei.
Det kinesiske selskab kunne altså ikke komme udenom, at man var viklet ind i en vis kontakt til det kinesiske styre.
Herefter erkendte Huaweis nordiske chef, at det var et rodet forløb. Brevene til statsministrene var "upræcise," som Kenneth Frederiksen, Huaweis vicedirektør for Central- og Østeuropa samt Norden, udlagde det.
Herfra slog Huawei ind på en anden strategi. Man begyndte med historien om, at blev Huawei dømt ude, så ville udbygning af telenet i Danmark forældede og dyre, som man godt kan sammenfatte Huaweis signaler. De var garant for lavere priser og gode netværk, og det skal retfærdigvis siges, at kunderne hos Huawei i form af teleselskaberne i store træk har været tilfredse.
Men det er bare blevet ukonformt at have dem inde som leverandør af noget så centralt som telenetværk.

Til sidst slog Huawei igen ind på en ny mere folkelig linje. Man hentede den tidligere børne-tv-vært Tommy Zwicky ind som kommunikationsdirektør for Huawei Danmark, og han skulle sikre et helt andet "narrativ" om selskabet. Blandt andet ved at lave børne-tv for Huawei.
Navnet skulle være 'Tech med Tommy', og så sikkert som amen i kirken fik det en ny omgang ballade til at rulle.
Tommy Zwicky kunne ikke bare tage sit børne-tv image med en-til- en og nu lave samme omgang for et kinesisk teleudstyrsselskab, mente venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der gik til stålet:
"Det er de facto den kinesiske stat, der dermed laver børne-tv til danskere via Huawei. Så groft forenklet kan det siges. Der bliver jeg bekymret, for alle kan sige sig selv, at det ikke ligefrem er verdens smarteste idé," sagde han til Altinget.
Siden har der været stille. Man har bare ventet på, at 3 skulle melde ud, hvilken leverandør man ville bruge. Den melding kom i dag.
Teleselskaberne er begyndt at fremhæve Ericsson og Nokia som sikre
Relaterede artikler:
3 dropper Huawei og vælger Ericsson til nye 5G-netværk
For abonnenter