Nyt initiativ skal få virksomheder til at omfavne 5G

Dansk Industri gør det muligt for små og mellemstore virksomheder at afprøve den nye mobilteknologi 5G gratis. Dermed håber lobbyorganisationen på at gøde jorden for en teknologi, der er "fuldstændig essentiel" for dansk erhvervsliv.
Ifølge Morten Kristiansen fra DI kan det være svært for mange små og mellemstore virksomheder at komme i gang med 5G. | Foto: Kristoffer Veggerby
Ifølge Morten Kristiansen fra DI kan det være svært for mange små og mellemstore virksomheder at komme i gang med 5G. | Foto: Kristoffer Veggerby
Af Jakob Skouboe og Malte Oxvig

Med et nyt initiativ vil Dansk Industri tilskynde flere små og mellemstore virksomheder til at omfavne den nye mobilteknologi 5G, der ellers kan virke som en stor mundfuld.

I samarbejde med Aalborg Universitet og Togsverd Consult har lobbyorganisationen lanceret et projekt med navnet 'Industriel IoT med 5G'. Det giver virksomheder mulighed for at eksperimentere med den nye teknologi på et laboratorium i Aalborg.

"Formålet er at styrke efterspørgslen efter 5G, som er fuldstændig essentielt for dansk erhvervsliv," forklarer Morten Kristiansen, chefkonsulent i DI, til ITWatch.

"5G har hidtil mest været en teknisk diskussion, men nu skal vi i gang med at anvende teknologien. Vi er nødt til at få almindelige virksomheder til at teste, hvad man kan bruge det til i et beskyttet værksted med trygge rammer. Her kan man omkostningslet afprøve 5G og se, om man kan bruge det til noget som virksomhed."

Svært at komme i gang

5G tilbyder langt hurtigere hastigheder og nærmest ingen forsinkelse sammenlignet med 4G-teknologien og åbner derfor nye muligheder for mange virksomheder. Den store pumpevirksomhed Grundfos mener eksempelvis, at 5G kan revolutionere dens produktion, fordi teknologien muliggør en trådløs fabrik. På den måde kan robotter transportere sig selv på gulvet, og ved hjælp af sensorer kan man monitorerer hele produktionsprocessen i realtid.  

Men hvor flere store virksomheder selv har ressourcerne til at eksperimentere med 5G, kan det være svært for de små og mellemstore virksomheder at komme i gang, påpeger Morten Kristiansen.

"For dem er der en læringskurve forbundet med 5G: først skal de se, hvad man kan bruge det til, og hvilken forretningsmodel, der kan virke, og så er der teknikken. Den læringskurve koster penge, og den er svær specielt for SMV’er. Det her sænker adgangsbarrieren gevaldigt for at få afprøvet 5G."

Ifølge teleanalytiker Torben Rune, der er selvstændig konsulent og medlem af DI, kan initiativet vise sig at være afgørende for de mindre virksomheder.

"Dette, mener jeg, er et vigtigt initiativ for at få sat gang i de små og mellemstore virksomheders brug af 5G. Jeg mener, dette bliver helt afgørende for dem fremover," siger Torben Rune, der har bidraget med input til arbejdet med det nye initiativ, men ikke er involveret i det direkte eller modtager bevillinger.

Skal ikke betale noget

Han fremhæver, at 5G efterhånden er ved at vinde indpas internationalt.

"Vi ser, at der investeres massivt i dette område i landene rundt om os, så det er en tendens, der er kraftigt på vej, og som selskaberne skal være med på," påpeger Torben Rune og tilføjer:

"Arbejdet med lokale 5G-net, som man som virksomhed mange steder i verden fremover får mulighed for at opbygge, betyder, at de på en helt ny måde kan styre deres lokale produktion. Det er en trend, der breder sig globalt, og som det er afgørende, at de er med på.”

Projektet har fået støtte fra Industriens Fond og er ikke forbeholdt medlemmer af Dansk Industri. På laboratoriet i Aalborg, som er forankret under Aalborg Universitet, er der sat et 5G-netværk op, og der vil være robotter og samlebånd, som kan programmeres alt efter behov. På den måde kan virksomhederne prøve konkrete use cases af i samarbejde med universitetets forskere uden at det koster på driften.

"Det er et generisk industri 4.0 Lab, hvor du kan tage din egen forretningsidé med og sætte den op med, hvad du har brug for i form af robotter, samlebånd og droner, og så har du trådløse muligheder til rådighed – ikke bare 5G, men alle de trådløse teknologier. Så the sky is the limit," påpeger Morten Kristiansen.

I udgangspunktet skal virksomhederne ikke betale noget for at kaste sig ud i laboratoriets muligheder.

"Hvis de bruger det vi har stående, så er der ingen problemer. Men hvis de selv kommer med nogle løsninger, så kan det godt koste noget. Vi sænker adgangsbarrieren og med støtte fra Industriens Foind er forskerne frikøbt til det her. Derfor siger vi, at det er kvit og frit."

Norlys-topchef vil skyde 10 mia. kr. i tele- og energiinvesteringer frem mod 2025

"Det er ikke hver dag, telebranchen modtager ros" 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også