Ny Huawei-chef: Nogle medier har mere lyst til at skrive kritisk end ærligt om os

Er det damage control, når Huawei vælger at offentlige en række breve til danske ministre? Nej, mener Tommy Zwicky, der for 14 dage siden satte sig i stolen som kommunikationschef for Huawei i Danmark. Her svarer han på, hvordan han vil vende den negative fortælling om det kinesiske selskab med "sund fornuft" og et farvel til rygter.
"Rygtedelen er meget svær at styre. Men vi må bare sige: Kom med nogle beviser. Når der ikke er fundet nogen beviser, synes vi egentlig, det siger ret meget – ikke mindst fordi det bestemt ikke er, fordi folk ikke har kigget efter," siger Tommy Zwicky, dansk kommunikationschef i Huawei. | Foto: Huawei/PR
"Rygtedelen er meget svær at styre. Men vi må bare sige: Kom med nogle beviser. Når der ikke er fundet nogen beviser, synes vi egentlig, det siger ret meget – ikke mindst fordi det bestemt ikke er, fordi folk ikke har kigget efter," siger Tommy Zwicky, dansk kommunikationschef i Huawei. | Foto: Huawei/PR

En åben og ærlig kommunikation.

Det var ifølge Huawei årsagen til, at det kinesiske selskab onsdag aften valgte at offentliggøre en række breve og mails, som Huawei har sendt til danske ministre og ministerier.

Hvis man spørger teleanalytiker John Strand, er årsagen en anden.

"Årsagen til, at Huawei offentliggør de her dokumenter, er ikke, fordi de ønsker transparens. Det er, fordi Berlingske har fået aktindsigt i brevene. Så det er damage control," sagde John Strand tidligere i dag til ITWatch.

Aktindsigten, som John Strand omtaler, har resulteret i en længere artikel i Berlingske, hvor avisen blandt andet taler med Peter Munk Christiansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og ekspert i lobbyisme. Professoren peger på, at flere af brevene er intimiderende og truende.

Huaweis danske kommunikationschef, Tommy Zwicky, medgiver, at Berlingskes artikel er årsagen til, at Huawei vælger at offentliggøre brevene. Han mener dog ikke, at Huawei kan kritiseres for indholdet af brevene.  

"Berlingske har fundet flere breve frem, som de synes, er værd at dele med offentligheden. Vi synes, at det er lidt kedelige breve, og vi ser ikke, at der er noget kritisk eller forkert i dem," siger Tommy Zwicky til ITWatch.

"Så hvis man er interesseret i vores kommunikation med forskellige ministerier og ministre, så vil vi meget gerne lægge det frem. Så kan man se det hele i sin helhed, og så er vi egentlig overbeviste om, at når man gør det, kan man godt se, at der ikke er noget som helst fordækt i det – og at der ikke er dækning for den kritiske vinkel, som Berlingske tillægger de breve."

Hos Berlingske undrer det ikke, at Huawei kritiserer avisens vinkling.

"Jeg forstår godt, at Huawei prøver at nedtone indholdet i de her breve. Nu kalder Tommy Zwicky dem kedelige. I et interview med Berlingske sagde han ellers, at brevene var formuleret på en måde, så de kunne misforstås, og at han selv var blevet ansat for at hjælpe Huawei med at rette op på den slags misforståelser," udtaler chefredaktør Mette Østergaard i en kommentar til ITWatch.

"Men det er da dejligt, at virksomheden – efter vores artikler – nu lover åbenhed om sine breve til ministerier og myndigheder. Offentligheden skal se "det hele i sin helhed," siger kommunikationschefen. Indtil videre har Huawei offentliggjort de breve, som Berlingske havde sendt til Tommy Twicky. De kommer fra en aktindsigt, hvor store dele af teksten er overstreget. Vil Huawei begynde med at fremlægge den fulde ordlyd af de pågældende breve, så offentligheden kan "se det hele i sin helhed"? Rækker åbenheden til at offentliggøre andre breve, end dem Berlingske har sendt virksomheden?"

"Der er ikke noget i dem, som ikke tåler dagens lys"

Ifølge Tommy Zwicky bliver der naturligt skrevet breve frem og tilbage mellem Huawei og de danske ministerier. Han pointerer, at brevene selvfølgelig ikke skrives med det formål, at de skal offentliggøres.

"Men der er ikke noget i dem, som ikke tåler dagens lys," siger kommunikationschefen.

"Men vi er da lidt overraskede over, at Berlingske synes, at de her breve indeholder noget, som er artikler værd. Men det må de jo vurdere."

Tommy Zwicky tiltrådte som ny kommunikationschef i Huawei Danmark 1. juli. Han har tidligere været redaktør på Børneavisen i JP/Politikens Hus samt journalist, redaktør og vært på DR. | Foto: Huawei/PR
Tommy Zwicky tiltrådte som ny kommunikationschef i Huawei Danmark 1. juli. Han har tidligere været redaktør på Børneavisen i JP/Politikens Hus samt journalist, redaktør og vært på DR. | Foto: Huawei/PR
 

John Strand kalder det damage control, at I offentliggør brevene. Hvad mener du om det?

"Det er ikke damage control, men det er et spørgsmål om at prøve at sætte brevene ind i den rigtige sammenhæng," siger Tommy Zwicky og fortsætter:

"Det er klart, at når Berlingske skriver en artikel, så vælger de de dele, som de synes, er de mest interessante. Det er vores oplevelse, at hvis du ser brevene i deres helhed, så vil du se, at det er helt almindelige og i virkeligheden lidt småkedelige breve, der går frem og tilbage mellem os og modtageren."

Huawei-chefen mener, at det eneste rigtige at gøre i denne sag er at lægge brevene frem til åbent skue.

"Jeg ved ikke, hvad vi ellers skulle gøre. Jeg synes egentlig, at det er det mest logiske træk, når nogen siger: 'Har I ikke gang i noget snusk med de breve der?', at vi siger: 'Nej, det har vi ikke. Værsgo at kigge i dem.' Jeg synes, det i virkeligheden er det mest åbne og ærlige, man kan gøre."

Mere åbne – men ikke offensive

For nogle år siden var det ret svært at komme i kontakt med jer, men nu er I meget mere tilgængelige og mere offensive, når det gælder jeres kommunikation. Hvorfor har I nu lagt den strategi?

"Vi er absolut mere tilgængelige i dag, men jeg synes ikke, at vi er mere offensive. Men det er klart, at da vi udrullede 4G-netværket i Danmark og gjorde det til verdens bedste mobile netværk, var der ikke specielt mange, der var interesserede i, hvem der stod bag. Siden er der blevet spredt en masse rygter, og der er kommet en masse snak om, hvilket selskab Huawei egentlig er, og hvad vi virkeligheden vil."

"Og så er det klart, at så har behovet jo ændret sig i forhold til, hvad der er behov for af kommunikation, og der har vi forsøgt at følge med. Så ja, vi forsøger at følge med det behov, der har været for en mere åben kommunikation. Men faktum er også, at der var ikke det samme ønske om at skrive om Huawei og høre fra Huawei for ti år siden, som der er i dag."

Den historiefortælling, der er om Huawei lige nu i det danske mediebillede, er ikke særlig positiv. Hvordan skal du vende den debat og den historiefortælling, som du siger, er baseret på rygter og snak?

"Den konkrete historie er et ret godt eksempel på, hvordan jeg gerne vil arbejde med det," siger Tommy Zwicky.

"Her har vi nogle breve, hvor Berlingske går ud og laver noget, jeg vil kalde pseudokritisk journalistik, fordi de får det til at se ud som om, at Huawei har gjort noget forkert, og det kan de jo gøre ved at styre den kontekst, som brevene bruges i. Og så er det lige netop, at vi kan sige: Jamen, der er ikke noget at komme efter. Her er brevene"."

Kommunikationschefen ønsker, at Huawei fremadrettet skal være mere åbne.

"Vi kan prøve at møde kritikken med en åbenhed, som er ny, men som forhåbentlig også kan gøre, at folk med deres sunde fornuft godt kan se, at det altså også virker lidt som om, at man på nogle medier i hvert fald måske har mere lyst til at skrive kritisk, end man har lyst til at skrive ærligt om Huawei."

Hos Berlingske understreger chefredaktør Mette Østergaard, at det er vigtigt at gå kritisk til Huawei.

"Der er åbenlyst væsentlig at afdække Huaweis forsøg på at påvirke danske politikere. Huawei er verdens største producent af teleudstyr og en central og omdiskuteret aktør i diskussionen om kritisk infrastruktur og national sikkerhed. Derfor er det væsentligt at afdække, hvilke ressourcer og metoder der sættes ind i en stor lobbykampagne," siger hun.

"Sund fornuft" er vejen frem

Der er ingen tvivl om, at det Tommy Zwicky allerhelst vil, er at mane alle negative historier om Huawei til jorden. Det er ikke meget mere end 14 dage siden, at han satte sig i stolen som dansk kommunikationschef i det kinesiske selskab, men allerede nu har han lagt en ny linje for kommunikationen.

Tilgangen er, at han vil spille på danskernes "sunde fornuft", som han siger.

"Rygtedelen er meget svær at styre. Men vi må bare sige: Kom med nogle beviser. Når der ikke er fundet nogen beviser, synes vi egentlig, det siger ret meget – ikke mindst fordi det bestemt ikke er, fordi folk ikke har kigget efter."

"Hvis vi blev taget i at gøre noget af det, som vi bliver beskyldt for, så er vores forretning jo død. Naturligvis er den det, og det skal den også være. Det er alle fra den øverste ledelse og helt ned til mig enige om."

Ifølge Tommy Zwicky er der for en stor forretning som Huawei ingen former for ræsonnement i at overvåge, spionere eller andet af det, som Huawei bliver beskyldt for at gøre.

"Det ville da være det dummeste i hele verden at gøre det, som vi indtil videre ikke har gjort, men som nogle siger, at vi kunne finde på. Det er ganske enkelt sund fornuft at tro, at vi ikke gør det," siger han. 

"Når det så er sagt, så siger vi jo ikke, at man skal stole blindt på Huawei, ligesom man ikke skal stole blindt på nogle som helst af leverandørerne. Vi siger jo lige netop, at man skal kontrollere os. Tillid er godt, men kontrol er dobbelt så godt. Vi indbyder alle interessenter i det her til at kigge os over skuldrene, så man føler sig sikker."

Tommy Zwicky pointerer, at Huawei har været til stede på det danske marked i mere end ti år.

"Det selskab, som Huawei er i dag i Danmark, er det samme, som byggede 4G-netværket, og det er et, man kan regne med. Og den historie vil vi da gerne fortælle. Men det er klart, at det bliver lidt sværere nu i det mediebillede, der er skabt."

I den seneste tid har Huawei lavet en række betalte samarbejder med danske medier. Selskabet har blandt andet afholdt et debatarrangement med Altinget og betalt journalist René Fredensborg for at lave en podcast-serie om det kinesiske selskab.

Samarbejderne har ført til kritik af medierne, men også af Huaweis tilgang. Ifølge Tommy Zwicky er der dog ikke noget galt i at betale danske medier for et samarbejde, hvis det bliver tydeligt markeret.

"I forbindelse med, at vi gerne vil være mere åbne omkring, hvad Huawei er for en størrelse, så prøver vi også at afsøge forskellige platforme. For vi kan godt se, at vi måske har lidt svært ved at komme igennem på nogle af mainstream-medierne. Det har vi blandt andet gjort i samarbejde med Rene Fredensborg med en podcast-serie, og vi har gjort det samme med Altinget," siger han og fortsætter: 

"Men igen, åben og ærligt. Der er ikke nogen, der kan være i tvivl, hvis man var med til arrangementet hos Altinget eller hører podcasten, at det er Huawei, der betaler for det. Vi synes, det er vigtigt, at man ikke er i tvivl. Vi synes også, det er åbent og ærligt. Jeg synes i virkeligheden, at det er en rigtig professionel måde at gå til kommunikation på."

Er Huawei ude eller inde?

Årsagen til, hvorfor hele spørgsmålet om Huawei er så betændt i øjeblikket, er, at det lige nu er usikkert, hvorvidt det kinesiske selskab fremadrettet får lov til at være leverandør af udstyr til den danske teleinfrastruktur.

I maj slog statsminister Mette Frederiksen (S) fast i et interview med Berlingske, at telekommunikation fremover skal anses som en del af den kritiske infrastruktur, og i den forbindelse varslede hun, at regeringen vil fremlægge ny lovgivning, som blandt andet skal fastlægge, hvilke leverandører der må levere 5G-udstyr til Danmark.

Statsministeren understregede, at hun ikke henviste til bestemte lande eller leverandører, men at det handler om at sikre, at "leverandørerne er pålidelige og ikke via et 5G-netværk kan modarbejde danske sikkerhedspolitiske interesser."

Efterfølgende fastslog forsvarsminister Trine Bramsen (S) over for ITWatch, at regeringen ønsker, at Danmark fremover primært samarbejder med leverandører fra vores allierede lande. Det gælder alle områder, som er udpeget til at være kritisk infrastruktur, og dermed gælder det også teleområdet.

En række lande – blandt andet USA, Australien og Storbritannien – har allerede meldt ud, at Huawei ikke må levere udstyr til landenes 5G-netværk. | Foto: Matthew Childs/REUTERS / X03810
En række lande – blandt andet USA, Australien og Storbritannien – har allerede meldt ud, at Huawei ikke må levere udstyr til landenes 5G-netværk. | Foto: Matthew Childs/REUTERS / X03810
 

Regeringen arbejder i øjeblikket på en lovgivning omkring kritisk infrastruktur. Har I i øjeblikket en dialog med de danske ministre om lovgivningen?

"Vi har en løbende dialog med de ministerier, hvor det er interessant at diskutere 5G og kritisk infrastruktur. Jeg kan ikke gå ind i detaljerne." 

Konsekvensen af lovgivningen kan blive, at Huawei ikke kan være leverandør i Danmark. Hvor længe kan I holde til ikke at få svar fra de danske politikere omkring, hvad jeres rolle kan være i Danmark fremadrettet?

"Det kan vi så længe, det kræves. På den måde har vi ikke travlt. Markedet er vigtigt for Huawei, og vi håber på, at man selvfølgelig finder en løsning, så vi også kan blive på markedet," siger Tommy Zwicky.

Sidste år valgte TDC at droppe Huawei og i stedet vælge Ericsson som 5G-leverandør, mens TT-netværket (Telia og Telenors fælles netværk) primært bruger Nokia-udstyr.

3 mangler stadig at vælge leverandør. Det skulle have været sket inden sommerferien, men beslutningen er udskudt. Direktør Morten Christiansen understregede i dag over for ITWatch, at debatten om Huawei ikke er årsagen til forsinkelsen.

"Nej, vi kigger rent kommercielt på tingene," lød det fra Morten Christiansen.

3 udskyder beslutning om 5G-leverandør

Teleanalytiker: Huaweis strategi bekræfter politikerne i at de gør det rigtige

Huawei har forsøgt at få garantier på adgang til Danmark via breve til embedsmænd

Huawei offentliggør en række mails til danske ministre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også