ITWatch

Regeringen afviser at have rådgivet Færøerne i 5G-sag

Det er en misforståelse, at Danmark skulle have rådgivet Færøerne om valg af teleleverandør, siger minister.

Foto: Finn Frandsen

Flere medier har skrevet, at Udenrigsministeriet skulle have advaret Færøerne mod at vælge teleudbyderen Huawei til at udrulle 5G-data.

Det har ministeriet afvist, og efter et mere end to timer langt møde i Udenrigspolitisk Nævn om pres fra Kina i teleudbydersagen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod, at der er tale om en misforståelse.

"Der har været mange forlydender – også fra medierne har jeg set. Det er jo ikke sådan, at Udenrigsministeriet har rådgivet Færøerne om noget i den her konkrete sag. Altså i forhold til teleudbyder og så videre. Det har man ikke," siger ministeren.

Men har der været forbindelse mellem Udenrigsministeriet og Landsstyret?

"Vi har jævnligt kontakt med Landsstyret, men der har ikke været noget om rådgivning af teleleverandør. Det er en misforståelse," siger Jeppe Kofod.

Når du siger, at der ikke har været rådgivning fra de danske myndigheder, er det så både formelt og uformelt?

"Når jeg siger, at der fra Udenrigsministeriet ikke har været valg af teleleverandør, så er det jo det, som jeg gerne vil understrege."

Møde med ambassadør

Det er et lydklip, der er omfattet af et fogedforbud og ikke er offentliggjort, som har startet et større politisk slagsmål i Danmark og verden om Kinas udenrigspolitiske ageren.

Lydklippet er ifølge Berlingske en samtale mellem den færøske miljø- og erhvervsminister Helgi Abrahamsen og departementschef Herálvur Joensen.

Departementschefen orienterer erhvervsministeren om et møde mellem Landsstyret og den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie.

Departementschefen har forstået samtalen mellem den færøske lagmand, Bárður Nielsen, og den kinesiske ambassadør således, at hvis det færøske teleselskab Færoya Tele ikke vælger kinesiske Huawei, kan Færøerne glemme at få en handelsaftale.

"Og jeg forstod det sådan, at da den kinesiske ambassadør opsummerede, så havde han sagt, at hvis det ikke bliver det her, så bliver der heller ingen handelsaftale," lyder det ifølge Berlingske fra departementschefen.

Lagmanden har dog afvist, at han er blevet presset.

Jeppe Kofod siger, at Danmark gerne stiller rådgivning til rådighed, men at teleområdet er hjemtaget af Færøerne, og det er dermed et område, som øgruppen selv styrer.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er ikke i tvivl om, at der har været et pres fra Kinas side, og han mener, at den danske regering skal blande sig i sagen.

"Jeg vil gerne have, at regeringen kan tage mere ansvar. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis det her bare bliver tørret af på Færøerne," siger han.

Kinas ambassadør afviser at have presset Færøerne i 5G-sag

Venstre: FE skal have vetoret ved salg af vigtig infrastruktur

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger