ITWatch

Kontrol med Danmarks centrale telenetværk flytter til Rumænien

Center for Cybersikkerhed mister sin kontrolfunktion, når Ericsson rykker driften af TDC’s telenetværk til Bukarest. Stærkt kritisabelt, mener eksperter.

Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Opgaven med at overvåge tre millioner danskeres mobilnetværk, heriblandt alle statens mobiltelefoner, bliver 31. august udflyttet til Rumænien, skriver Politiken fredag.

Det sker for at spare på omkostningerne, når Ericsson overtager driften af TDC’s telenetværk.

Udflytningen medfører, at Center for Cybersikkerhed ikke længere kan stille krav om at sikkerhedsgodkende alle de ansatte, som håndterer de mest følsomme dele af netværket, eller komme på uanmeldte kontrolbesøg.

Det er stærkt kritisabelt, siger flere eksperter til Politiken. En af kritikerne er it-sikkerhedsekspert John Foley, tidligere analytiker i Center for Cybersikkerhed, som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

"Det er i allerhøjeste grad et problem, at den myndighed, som skal føre tilsyn med teleoperatørerne, mister muligheden for at føre tilsyn, fordi TDC outsourcer til Rumænien. Det er udflytningen af det allerhelligste maskinrum, hvor millioner af danskeres data samles. Jeg er lidt rystet over, at man tør overlade noget så vigtigt til et tredjepartsland uden at kunne føre tilsyn," siger John Foley til Politiken.

Det er hjertet i telenetværket, det såkaldte network operations center (NOC) på Frederiksberg, som flytter til Rumænien. Herfra sørger personalet for, at telenetværket fungerer. Men ondsindede personer kan også spore, hvor f.eks. statsministerens mobiltelefon befinder sig eller i værste fald lukke mobilnetværket ned. Derfor har de ansatte hidtil skullet sikkerhedsgodkendes af Forsvarets Efterretningstjeneste. Det kan tage op til et halvt år, hvor tjenesten gennemgår ansøgerens fortid, økonomi og familieforhold. Center for Cybersikkerhed har derudover foretaget uanmeldte besøg i TDC’s NOC.

Begge kontrolmuligheder forsvinder 31. august, bekræfter Center for Cybersikkerhed i en mail til Politiken.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.).

 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs