ITWatch

Forskere: Frygten for 5G er uvidenskabelig

En kvart million mennesker har på Facebook set en skræmmende video om 5G-netværket. Forskere afviser, at der er hold i dens påstande.

Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix

238.310 Facebook-brugere har i skrivende stund set en video, som konkluderer, at regeringens planer om at udrulle 5G-netværket i Danmark er "det største eksperiment med en civilbefolkning nogensinde."

Det skriver Videnskab.dk.

I videoen, som er delt over 4.000 gange, fortæller science fiction-forfatter og cand.mag. Dan Johannesson, at en "meget dygtig forsker" ved navn Martin Pall har påvist, at '5G-stråling' forårsager kræft gennem 15 forskellige mekanismer.

"Du risikerer, at dine børn fødes degenererede, og at du selv dør af kræft," advarer Dan Johannesson, som kalder 5G-netværket "et angreb på alt og alle".

"Jeg er bange," skriver en kvinde i kommentarfeltet, hvor flere hundrede Facebook-brugere udtrykker bekymring.

Men har de grund til at være bange? Er der videnskabelig dokumentation for, at ‘5G-stråling’ forårsager kræft og andre dårligdomme, som Dan Johannesson påstår?

Nej, siger flere forskere, Videnskab.dk har talt med.

"Debatten om 5G blusser fuldstændig hysterisk op for tiden. Men 5G giver ikke kraftigere elektromagnetiske felter end de tidligere netværk. Ingen af de store, solide studier, der er lavet, indikerer, at teknologien skulle være sundhedsskadelig," siger Lars Dittmann, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet.

"Det samme skete, da 4G-netværket blev lanceret"

Professor Alberto Nájera Lopéz, der forsker i netværksteknologi og folkesundhed på Medicinsk Institut ved Universidad de Castilla-La Mancha i Spanien afviser også, at der kommer farlige stråler fra 5G-netværket. Men han er ikke overrasket over, at der bliver ført skræmmekampagner, ikke bare i Danmark, men også i resten af verden.

"Det samme skete, da 4G-netværket blev lanceret. Men intet af det, man råbte op om dengang, er sket: Ingen befolkningsundersøgelser har vist, at der er en højere kræftforekomst, efter at vi har fået 4G," siger Alberto Nájea Lopéz til Videnskab.dk.

Videnskab.dk har spurgt Dan Johannesson, der er cand.mag. i medievidenskab med speciale i propaganda, om han fortryder, at han har lagt den pågældende video på Facebook.

"Nej, jeg fortryder bestemt ikke. Fordi selv hvis man er uenig i Martin Palls forskning, kan man stadig ikke komme uden om, at der er tonsvis af forskning, der viser, at EMF stråling er skadelig," skriver Dan Johannessen i en mail til Videnskab.dk.

Dan Johannesson henviser til en række dyreforsøg – blandt andre et italiensk dyreforsøg og et studie kaldet REFLEX, hvor forskere fra 12 forskellige europæiske lande i 00’erne undersøgte effekten af elektromagnetiske felter på dyr og celler.

I et enkelt af de i alt 12 REFLEX-forsøg fandt forskerne DNA-skader i rotte- og menneskeceller, der havde været udsat for elektromagnetiske felter. Men forsøgets resultater kan ikke genfindes i andre forsøg, oplyser EU-kommissionen.

Artiklen er fra Videnskab.dk og videreformidlet af Ritzau.

TDC skyder milliarder i 5G-offensiv – men forvent ikke vilde mobil-hastigheder

3 klar til at fortsætte med Huawei

Klumme: Ericsson kom med et tilbud, som TDC ikke kunne sige nej til

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger