ITWatch

Klumme: Ericsson kom med et tilbud, som TDC ikke kunne sige nej til

TDC's valg af Ericsson er et eksempel på, at konkurrencen på infrastrukturmarkedet fungerer fantastisk, skriver teleanalytiker John Strand i denne klumme. Han vurderer, at skrotningen af Huawei i sidste ende er kommercielt funderet.

Foto: Ritzau Scanpix/Andreas Beck

For små seks år siden (september 2013) indgik TDC og Huawei en aftale om, at kineserne skulle levere en kombination af infrastruktur og managed services til TDC i en periode på seks år. Den aftale var meget vigtig for Huawei fordi:

 1. TDC var en vigtig reference kunde for Ericsson i relation til managed services.
 2. Fordi man blev ene leverandør af infrastruktur til TDC's mobilnetværk.
 3. Fordi det var i Skandinavien, som blev betragtet som Ericssons hjemmebane.  
 4. Aftalen blev indgået med accept fra de danske myndigheder og en række af de politikere, der på det sidste har kritiseret TDC's samarbejde med Huawei.
 5. Aftalen blev indgået, fordi at Huawei kom med et økonomisk meget fordelagtigt tilbud, hvor de leverede alt fra infrastruktur til servicering af netværket.

Alt i alt så var TDC-aftalen vigtig for Huawei, der på det tidspunkt havde en lav markedsandel i Europa og som fik en fantastisk reference i Europa. Vi taler om en reference, hvor TDC valgte at lægge alle deres æg i en kurv.

Aftalen udløber med udgangen af dette år, og det betød, at TDC allerede i starten af sidste år (2018) startede en proces, hvor man overvejede, hvem der skulle servicere TDC de kommende år. Rent praktisk så startede processen lang tid før, historierne om Huawei ramte medierne.

Flere årsager til fravalg

Der er mange, der vil sige, at det er et politisk pres, der har fået TDC til at skifte leverandør. Jeg er ikke i tvivl om, at der i de kommende dage vil være en række danske politikere, der vil tage æren for TDC's valg. Der er ikke en, men flere årsager til, at TDC laver det valg. Her er min analyse:

 1. TDC skulle se, hvilke muligheder de havde efter seks år med Huawei – i den proces laver man en masse kommercielle og tekniske overvejelser.
 2. På samme måde som at Huawei gik langt for at få TDC som kunde for seks år siden, er der ingen tvivl om, at Ericsson denne gang ville gå langt for at stjæle TDC fra Huawei.
 3. En række medier har påstået, at Huawei er dygtigere end Ericsson – det er noget sludder. Det land, der er længst fremme i relation til 5G i dag (halvandet år foran Europa), er USA, og i USA har man ikke brugt kinesisk udstyr. Der bruger operatørerne primært udstyr fra Ericsson og Nokia.   
 4. På trods af at Huawei er aktive på patentsiden, så er det sådan, at Ericsson er den aktør, der sammen med Nokia og Qualcomm ejer langt de fleste patenter i 4G- og 5G-området.
 5. TDC har naturligvis lyttet til de politiske vinde, omvendt så tror jeg, at vi har set et godt eksempel på, at konkurrencen på infrastruktur markedet fungerer fantastisk.  
 6. Jeg tror også, at TDC har lyttet til en række af deres erhvervskunder, rent faktisk så skal man ikke undervurdere det pres, som virksomheder kan lægge på de teleselskaber, som leverer deres kommunikationsløsninger. Vores internationale erfaringer viser, at historierne om Huawei har fået mange erhvervsvirksomheder til at overveje, hvilken infrastruktur deres teleselskab benytter.  
 7. Man skal også huske, at TDC har tre store danske pensionskasser som aktionærer – det har nok også haft en indflydelse på valget af leverandør. Vi taler om pensionskasser og en virksomhed som TDC, der har brug for politisk goodwill.
 8. Man skal også huske, at TDC's bestyrelsesformand har en fortid hos Ericsson, og at han i samtlige sine job (Ericsson, SonyEricsson og hos Vestas) har fået tæsk af kineserne.  
 9. Fakta er, at Ericsson er en dygtig leverandør, som har en markedsandel, der ligger meget tæt på den, Huawei har, når det kommer til infrastruktur på mobilmarkedet.  
 10. Jeg tror, at Ericsson har fået ordren, fordi de er kommet med et godt tilbud, som TDC ikke kunne sige nej til – det i en verden hvor TDC vidste, at det rent politisk ikke ville være acceptabelt at lade Huawei stå for driften af nettet. 

Et godt tilbud

Hvis jeg skal sige det meget enkelt, så har der ikke været en, men flere årsager til, at TDC har lavet det valg, de har lavet. Det er en kombination af, at Ericsson kan levere en bred vifte af ydelser på nogle gode vilkår. Vi ved, at Ericsson er mere erfaren i relation til managed services – drift af telenetværk end Huawei. Vi ved også, at TDC rent faktisk på mange områder var tilfreds med Ericsson, dengang de skiftede til Huawei. 

Konklusionen er meget enkelt, Ericsson er kommet med et godt tilbud til et teleselskab, som havde en kontrakt med Huawei, der løb ud i år. Vi taler om en kontrakt, der indeholdt flere elementer, og hvor TDC vidste, at det næppe var en god ide at lade Huawei drive nettet i fremtiden.

Rent praktisk så skulle TDC selv stå for driften af nettet, alternativt lade Ericsson eller en anden aktør gøre det. Det er vigtigt at huske, at man skal se på sådan en aftale ud fra tre vinkler: Acces teknologi (radiodelen), core netværk og managed services, altså driften af telenetværk.  

Fakta er, at TDC havde en kontrakt, der løber ud i år, den kontrakt var indgået på nogle meget fordelagtige vilkår. Dem, der tabte TDC-kontrakten for seks år siden, var sultne, og de har helt sikkert givet TDC en god aftale for at komme tilbage i varmen.

Nu skifter TDC fra Huawei til en af de leverandører, som har været med til at bygge de netværk, der gør USA til det førende land på 5G. Vi taler om et land, der er så langt fremme på dette område, når det kommer til services og ikke mindst forretningsmodeller.

Huawei: "Vi er kede af resultatet"

5G-netværk vil stadig skulle bruge Huawei-teknologi

TDC planlægger landsdækkende 5G i 2020 

TDC lukker et af to store huller

Minister tilfreds med TDCs beslutning 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs